1 Haziran 2018 Cuma

SA6237/ÇY4-DB131: The Atlantic: "Yoğurt Hakkında Önemli Bir Şey Var"

"Nesnel olarak, bilhassa herhangi bir şeyi tedavi etmede yoğurdu kullanmak için hala erken olduğunu biliyorum. Ama bu yazı üzerinde çalışırken, ağrılı artritten muzdarip anneme, “Her gün yoğurt yemeyi düşündün mü?” diye bir e-posta atmadan duramadım. Zararı olmaz diye düşünüyorum." 
Olga Khazan, The Atlantic

There’s Something About Yogurt

Birçok yeni çalışma, yoğurtun inflamasyonu azaltabileceğini düşündürmektedir; bu, farklı hastalık türlerine bağlı bir süreçtir.

Birkaç yıl önce, hamile arkadaşımla yüzmeye gittiğimde ona anne adaylarının doktorların tüm sağlık tavsiyelerini dinlemesinin zor olup olmadığını sordum. "Pek sayılmaz" diye cevapladı. Hemen hemen her semptom için, tavsiyelerinin kabaca aynı olduğunu söyledi: “Yürüyüşe çık, yoğurt ye.”


Bu Yoğurt Kültü’nün bir başka örneğiydi. Bazı çeşitlerinin içinde bir Twinkie'den (içi krema dolgulu bir çeşit kek) daha fazla şeker olmasına rağmen, belki de başka insan yapımı hiçbir yiyecek tıp uzmanları tarafından çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için sıklıkla tavsiye edilmez.


Bana ne zaman antibiyotik reçete yazıldıysa, her zaman yoğurt da yemem söylendi ki böylece antibiyotikler sistemimdeki tüm “iyi” bakterileri yemesin ve bana bir mantar enfeksiyonu bırakmasınlar. (Son zamanlarda, bunun sahte olduğunu, yoğurt kültürlerinin oraya kadar uzanmasının bir yolu olmadığını öne süren bir doktorla da görüştüm.)

Nefesiniz kötü mü kokuyor? Bir 2005 çalışmasına göre, günde altı ons (1 ons yaklaşık 28 gr.) yoğurt yemelisiniz. Eğer “Amerikalıların yüzde 87'si gibi sindirim sorunlarından muzdarip”seniz biraz yoğurt yiyin ve yakında, Activia'nın yardımıyla canlı ve açık Jamie Lee Curtis gibi olun. (Daha sonra bir FTC şikayetiyle bunun tam olarak doğru olmadığı ortaya çıktı.)

Ama şimdi, bir çift yeni çalışma, yoğurtla ilgili önemli bir şey olabileceğini gösteriyor. Kadın deneklerde, en azından inflamasyon belirteçlerine yardım ediyor gibi görünmekte ve bu da diğer hastalık türlerini uzak tutabilir.

İnflamasyon, vücudun istilacılara karşı bağışıklık tepkisi, iyi bir şey olabilir, örneğin yaralarımızın iyileşmesi gibi. Ancak vücuttaki sürekli ve düşük seviyeli bir iltihaplanma kaynağı obezite, metabolik sendrom ve kalp hastalıkları gibi astım ve artrit gibi hastalıklarla ilişkilidir.

“Obez olan insanlar kronik inflamasyona sahiptir, bu yüzden obezite ile ilişkili hastalıklar vardır, kalp hastalığı gibi” diyor Southampton Üniversitesi'nde beslenme eğitmeni olan Caroline Childs. “Yani iltihabı azaltabiliyorsanız, daha az bununla ilişkili hastalığa sahip olabilirsiniz.”

Wisconsin-Madison Üniversitesi'nde gıda bilimi profesörü olan Bradley Bolling, bazı kadınlara ağır-yoğurt diyeti uygulamaya karar verdi. O ve meslektaşları, yarısı obez olan 60 kadına dokuz hafta boyunca her gün 12 ons az yağlı yoğurt yedirdiler. Bir kontrol grubu aynı zamanda süt ürünü olmayan bir pudingi yedi. Sonra, bu kadınların bedenlerinde ne kadar iltihap olduğunu belirlemek için bağışıklık hücreleri tarafından atılan protein düzeylerini ölçtüler.

Geçtiğimiz yıl İngiliz Beslenme Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada Bolling ve meslektaşları, yoğurt yiyen grubun bazı iltihap belirteçlerinde gelişme olduğunu buldu. (Ve, bazı biyobelirteçler için, sadece obez grup gelişme gösterdi.)

Bu arada, geçen hafta yayınlanan Journal of Nutrition dergisindeki bir makalesi için, Bolling’in ekibi, kadınlara “yeme partisi” verdi ve onlara, Jimmy Dean sosisli sandviç ve kızarmış patateslerin olduğu yüksek yağlı yemekler verdi. Amaç, hemen ardından vücutlarının ne kadar iltihap gösterdiğini görmekti. Tipik olarak, bir yemekten sonra bağışıklık sistemlerimiz, yediklerimizin zehir olup olmadığına karar vermeye çalıştıkça, bedenlerimiz hafifçe iltihaplanır.

Yağlı öğünden önce yoğurt yiyen grup, önümüzdeki birkaç saat içinde daha az iltihap gösterdi. Obez katılımcılarda, önce yoğurdun yenmesi durumunda, yemekten sonra normal kan şekeri seviyelerine daha hızlı dönüş olduğu ortaya çıktı.

Yoğurdun iltihaplanmayı nasıl azalttığı pek net değil. “Canlı ve aktif kültürleri” bağırsakların astarını güçlendiriyor olabilir, böylece bağırsak içindeki pro-inflamatuar moleküllerin dışarı sızması önlenir. (Bir kere yok olduklarında, hücrelerin sinyal vermesine ve vücuttaki iltihapların artmasına başlayabilirler.) Ya da, bağışıklık hücrelerinin iltihaplı sinyalleri ilk etapta bırakmasını önlemiş olabilirler.

Geçmişte yapılan araştırmalar bize bunun nasıl çalıştığına dair bir ipucu sunmuyor. Son yıllarda yapılan birkaç küçük çalışma, probiyotik yoğurdun hafif anti-enflamatuar etkilere yol açtığını bulmuştu, ancak geçen yıl yapılan bir Çin meta-analizinde, romatoid artrit hastalarına yardımcı olma konusunda probiyotiklerin oldukça sınırlı olduğu görüldü.

Bolling’in çalışmasında kullanılan yoğurtlar, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus ve Lactobacillus acidophilus bakterilerinin türlerini içeriyordu. Laktoz-alerjisi ya da başka türlü bir yoğurt-alerjisi olanlar, bunları sadece probiyotik haplar olarak alabilir, ancak Bolling, süt kültürünün kendisi hakkında yararlı olabilecek, aktif kültürlerin yararının üstünde ve ötesinde bir şey olabileceğini söylüyor. Bir inceleme makalesi, süt ürünlerinin kendilerinin de, inek sütüne alerjisi olmayan deneklerde anti-enflamatuar olabileceğine dayanıyordu.

Childs, kalsiyumun daha az yağ almanıza yardımcı olabileceğini söylüyor. Yoğurt, protein açısından zengin olduğu için, kendinizi daha tok hissetmenizi sağlar. Ve günde iki kez yoğurt yemeye çalışıyorsanız, çalışmadaki kadınlar gibi, daha az sağlıksız atıştırmalık yiyebilirsiniz. Muhtemelen sadece probiyotik haplar alıyor olsaydınız bunu yapamazdınız.

Yoğurt ile ilgili tüm heyecanınızın kesilmesinin de sebepleri var. (Üzgünüm). Childs, insanların fayda görmek için yoğurt veya probiyotikleri ne sıklıkla yemeleri gerektiğinin net olmadığını söylüyor. “Sürekli olarak yemek zorunda olmanız olası görünüyor” dedi.“Gıda endüstrisi her gün onu yememize çok sevinirdi.”

Ve, Bolling’in araştırması, ABD Tarım Bakanlığı’nın desteklediği kâr amacı gütmeyen Ulusal Süt Konseyi tarafından finanse edildi.

Bolling, fon akışını savundu: “Çalışma NIH veya Dairy Council veya USDA ya da başka bir fon ajansı aracılığıyla finanse edilse de edilmese de, aynı sonuçlara varırdık.”

Ayrıca, çok yoğurt ve puding yedikleri için, obez kadınlar dokuz haftalık bir çalışmada bir kilogram kilo aldılar.

Teksas'taki Baylor Koleji'nde immünoloji profesörü James Versalovic, “[Sağlık] faydaları obez olmayan kadınlarda görülmeyebilir” dedi. “Sonuçlar karışıktı ve tekdüze pozitif değildi ve yoğurttaki yüksek şeker içeriği olası faydaları gölgelemiş olabilir.” Ayrıca, “Yeme partisi” verildiğinde, sosisli sandviç yerine daha sağlıklı bir yemek olsaydı yoğurdun bir anti-inflamatuar faydasını önemli görmemiş olabilirlerdi" diye ekledi.

Yani, eğer başka bir şekilde sağlıklı bir diyetiniz varsa, yoğurt ve onun sağlıklı mikropları, inflamasyonu azaltarak sizi daha da sağlıklı hale getirebilir. Ancak Versaloviç, kendi başına, iltihapla ilgili hastalıkları önlemek için muhtemelen yeterli olmadığını söylüyor.

Childs de “bu araştırmanın yoğurtun astım ve artrit gibi şeyleri önleyebildiğini göstermek aşamasında olmadığını” söyleyerek aynı fikirde olduğunu belirtti. Ama yine de yoğurt yemeye bağlı çok az risk var.

Ve bu yüzden, belirli yiyeceklerin “sağlıklı” kabul edilmesinin en yaygın nedenlerine geliyoruz: Bize fayda sağlayabilecek gibi görünüyorlar, zarar verecek gibi görünmüyorlar ve oldukça lezzetliler, neden olmasınlar. Beslenme araştırmasının dağınık dünyasında, sonuca bazen ancak bu kadar yaklaşabiliyoruz. Pazarlamacıları karışıma eklediğinizde, bir sağlık çılgınlığı doğar.

Nesnel olarak, bilhassa herhangi bir şeyi tedavi etmede yoğurdu kullanmak için hala erken olduğunu biliyorum. Ama bu yazı üzerinde çalışırken, ağrılı artritten muzdarip anneme, “Her gün yoğurt yemeyi düşündün mü?” diye bir e-posta atmadan duramadım.

Zararı olmaz diye düşünüyorum.

Olga Khazan, 25 Mayıs 2018, The Atlantic



Derya Beyaz, 01.06.2018, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı