2 Aralık 2017 Cumartesi

SA5256/KY38-SevDur104: Zebanilerin Kulağına Eğilip, "Beyefendi'nin İzni Var" Diyecek misiniz?

"Müsait bir yerde inin artık. Düşün bu milletin yakasından."


Bir dönemin daha sonuna geldik çok şükür. “Beyefendi böyle istiyor”, “Reisin bundan haberi var” “Külliyenin bilgisi dahilinde” sözlerinin kulaklara fısıldandığı dönemden söz ediyorum. 

Bütün beceriksizliklerine, iş bilmezliklerine, tembelliklerine rağmen, makam ve mevkilerden faydalanmanın, kural dışı işler yapmanın yolunu bulmuş belli bir güruhun mottosu olmuş bu ifadeler. Böyle bir dipnotla karşılaşan kişi, dönüp reisi arayarak, “Efendim haberiniz var mı?” diyecek hali yok. Bunu bilen çakallar, gelişine gelişine vurmuşlar. Ortalığı toza dumana boğmuşlar.

17-25 Aralık-15 Temmuz da bu pişkinlerin ekmeğine yağ sürmüş. Geçen gün bir arkadaşımla konuşurken öğrendim ben de, “Kamuda iyi konumda 17-25 Aralık sonrası referansla işe başlamış, öncesi ev hanımı olan arkadaşlar” diye söz ediyordu. Bunların erkek versiyonlarını düşünemiyorum bile. Öyle bir güruh mu var diye sordum panikle. Varmış meğerse, FETÖ’den korunalım derken “referanslı çapsızlar” furyasına düçar olmuşuz da haberim yok. “Benim torpilim yetersiz kaldı” diye de ilave ediyor arkadaş. Torpilin de yeterli ve dozunda olmalı ki, ehli olmadığın işlere, konumlara bir çırpıda getirilebilesin. Muhtemelen kulağa fısıldanan yukarıdaki üç cümleden birinin efsunuyla.

Referans meselesinin önemsiz ve gayrı ahlaki olmasından söz etmiyorum. Çapsızlıkların referanslarla örtülmesi esas konumuz. İşinin ehli olan bir kişiye referans olmak, birlikte çalışmanın kolaylığı ve güven anlamına gelir. Fakat Türk toplumunun yapısından mıdır nedir, şimdiye kadar bu “işinin ehli” kısmı “birinin yakını” kısmıyla hep el değiştirmiş. Hangi parti gelirse gelsin bu işler böyle yürümüş, hele de 657 gibi akmaz kokmaz bir kanunumuz varken. Kapağı attın mı devlet kapısına, kapasitesiz de olsan, işini yapmasan bile paranı alırsın. İşini hakkıyla yapan memurlarımızı tenzih ederek, bunun için mübarek bir atasözümüz bile var “salla başını al maaşını”.

Bu referans olayını Cumhuriyet tarihinden beri sosyal demokrat kesimin kullanarak, bürokratik oligarşi elde ettiğini ve bu yüzden iktidar olmasalar bile muktedir olduklarını biliriz. Nitekim Alev Alatlı “Orada Kimse Var mı” serisinin birinci kitabında 80’ler Türk Sosyal Demokratlarını Şafak Özden karakteri üzerinden incelerken, bir seçim dönemi yaşananları, verilen vaadleri, tutulan yolları da anlatır. Merak eden dönüp bir baksın. Sosyal Demokratlar bizim akıl hocamız olmadığı için, bu anekdotu sadece bilgi amaçlı aktarıyorum, zaten o dönemler herkesin malumu.

Benim asıl derdim, eleştirdiğimiz onca şey nasıl oldu da bizim tuttuğumuz yol oldu? Yola çıkarken bulduklarımız, yolda kaybettiklerimize değdi mi? Her fırsatta mazlumun hakkını düşünen, konuşan, tuttuğu yol bu minvalde olan bir kişinin adını kullanarak bunca haksızlığı nasıl yaptınız? Çok şükür ki Cumhurbaşkanımız “Adımı kullanan babamın oğlu dahi olsa kapıdan kovun” diyerek bu döneme noktayı koydu. Asıl soru şimdiye kadar kullananların yanında kar mı kalacak? Edindikleri şanla, şöhretle, makamla, servetle, mutlu mesut yaşayıp gidecekler mi?

Bir de şöyle düşünün; Allah düşürmesin, hadi bu yalanı söyledin, altını nasıl dolduracağın hakkında herhangi bir fikrin var mı? O makamı elde ettin diyelim veya o ihaleyi aldın, projeyi onaylattın, bu acizlikle iki gün sonra işleri batırdığında kime hesap vereceksin? Nasıl bakacaksın sana güvenen insanların yüzüne? Milyonlar harcayarak üç kuruşluk işler yapmanın hesabını millete vermeyi geçtim, vicdanına nasıl vereceksin? 

Öteki dünyanın hesabını katmıyorum bile, Allah’la senin aranda. Sırat köprüsünden geçerken, zebanilerin kulağına eğilip, “Beyefendinin izni var” demeyi düşünüyorsan ateşin bol olsun. Kızı Fatıma’ya “Babanın peygamberliğine güvenme” diyen resulün ümmetinin, reis kartıyla gidebileceği yolun sonuna geldik. Müsait bir yerde inin artık. Düşün bu milletin yakasından.


Sevda Dursun, 02.12.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Bazı Şeyler

Sevda Dursun Yazıları



Sonsuz Ark'ın Notu: Sevda Dursun Hanımefendi'den çalışmalarının yayınlanması için onayı alınmıştır. Seçkin Deniz, 12.09.2015



İlk Yayınlandığı Yer: sevdadursun com


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı