20 Mayıs 2017 Cumartesi

SA4352/KY13-AO124: Yanlışın Kaynağı

"Eğer her hangi bir görüş, toplumun tüm kesimlerince rahatça ele alınıp değerlendirilemiyorsa; o düşüncenin bozulmadan devam etme şansı olmadığı gibi toplumda canlılığını sürdürmesi de mümkün değildir.."


İnsanların bir çoğu dini bir tabu olarak görüyor, bu konuda söz söylememeye özen gösteriyorlar. Dini konularda görüş belirtmeyi ise kendilerini ele veren, inançlarını ortaya çıkaran bir durum olarak değerlendiriyorlar.

Toplumda yaratılan algıya göre eğer bir kişi dini konularla ilgili bir şeylere değiniyorsa, o kişi çok dindar olduğu için böyle konulara girmektedir!

Oysa; Din, canlı bir organizma gibidir. Kendini toplumsal değişime uygun olarak güncellemezse, diğer konular gibi gündemimizde yer almazsa statikleşir, donuklaşır veya toplum dışına itilir ya da taassup ehlinin elinde hurafeler yığınına dönüşür.

İslam dini diğer dinlerde yaşanan böylesi bir bozulma üzerine gelmiş ve ilk asırlarda hep toplumun gündeminde canlılığını korumuştur. 

Bugün ele almaya korktuğumuz her türlü konu geçmişteki kimi dindarlar tarafından ele alınmış, tartışılmış ve böylece farklı görüşler ortaya çıkmıştır.

Mezheplerin varoluş kaynağı da buna dayalıdır. 

Geçmişte müslümanlar dini konularda kendilerince yorumlar çıkarmış ve bu yorumlar kitleler arasında çeşitli taraftarlar bulmuş, bu düşünceler etrafında gruplaşanlar o yolun, yani o mezhebin bunlar takipçisi olmuşlardır. Bu durum islamın canlı kalmasını sağlamıştır. Daha sonraları ise din ele alınamaz bir tabu haline dönüşmüş, taklitle yetinilmiştir. Bu ise İslâm dünyasının düşünceden uzaklaşmasına yol açmıştır..

Bugün İslâm dünyasının neden bilimde geri kaldığını sorgulayacak olursak, yanlışın kaynağını burada aramalı, dini tabu olmaktan çıkarmalıyız.

Eğer her hangi bir görüş, toplumun tüm kesimlerince rahatça ele alınıp değerlendirilemiyorsa; o düşüncenin bozulmadan devam etme şansı olmadığı gibi toplumda canlılığını sürdürmesi de mümkün değildir..




Adnan ONAY, 20.05.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar







Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı