18 Mart 2017 Cumartesi

SA4106/KY13-AO116: Özgürlük Dili ve Sıkışmışlık Hissi

"İşte bu bizim serüvenimiz.."


Gezi, gençlik üzerine oturmuş bir gerçekliğin önceden projeksiyonu yapılmış şekilde sahneye konmasıydı. Öznesi gençlikti ancak bu yeterli değildi. Sonuç almak için kendiliğindenliği olan bir sarmala ihtiyaç vardı. Bu yoktu. Bunun yerini suni teneffüsle doldurmak istediler. 

Apartılmış destek ve şişirilmiş baskıyla sonuç almak istendiği açıktı ve araya birkaç eskimiş sol örgüt sıkıştırıldı. Bu planlanmış kareografiden istenileni elde etmek gafletle mümkündü, ancak iktidar baskın çıktı ve proje tökezledi.

15 Temmuz'un sinerjisi de gençlikti. Neo-kapitalizmin, İslami çevrelerin uç katmanlarına kadar uzanan döngüsünün yarattığı gençlik tıpkı gezi gençliği gibi kendi gerçekliğini doğurmuştu. 

Gezi gençliğinden farklı olarak bu gençlik kendi gerçekliğinin oluşturmanın yanı sıra gerçeklik hiyerarşisini de oluşturmuştu. Kendiliğindenlik içinde en gençten en ihtiyara, kapalıdan açığa, dindardan moderne bir geniş kitleyi kendi halkasına alan ortak isyan kanlı bir darbeyi bastırdı. 

Bu darbe girişiminin boyutları daha büyük olsaydı bile bu kitlenin teslim alınması oldukça zordu. 

Darbeyi tökezleten şey bunun görülmüş olmasıydı.

Sonuç olarak; Günümüz Türkiye'sinde gençlik özne, özgürlük bir kimlik haline dönüşmüştür. O nedenle bu sosyoloji üzerine oturmayan hiçbir teoriden sonuç alınamaz.

Anayasa değişikliğini gündeme getirenler bunu fark etti. Ancak var edici gücün özgürlük olduğunun farkında olamadıkları açık. Dolaşan dilin buna hiç de uygun olmadığını bilmem uzunca anlatmaya gerek var mı?

Bunlar bu durumdaysa ya geride kalanlar?

Geride kalanlar ise maalesef bu ülkeyi hala 1970-80'lerin kodlarıyla okuma acziyetinden kurtulacağa benzemiyor..

İniş ve yokuş arasında sıkışmışlık ise kitleleri taraftar yapmanın ötesine gidemiyor.

İşte bu bizim serüvenimiz..


Adnan ONAY, 18.03.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı