15 Şubat 2017 Çarşamba

SA3978/KY36-CK146: El-Bab Sonrası Fırat Kalkanı'nın Seyri

"Türkiye'nin yol haritası Menbiç ile Rakka'ya ağırlıklı olarak Özgür Suriye Ordusu mensuplarından oluşan bir askerî güç ile ilerlemek. Bu plana Trump yönetiminin olumlu baktığını söylüyor üst düzey yetkililer."


CIA'nin yeni başkanı Mike Pompeo ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdi. Bu, Obama döneminde dibe vuran ABD-Türkiye ilişkilerinin yeni seyrine dair pozitif bir gelişme. Türkiye ve ABD, Suriye'de iş birliğini arttıracağı yeni bir döneme giriyor demek yanlış olmaz.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Rusya'nın hamlelerinin ise zamanlaması manidar!

Pompeo'nun ziyaretinin açıklandığı gün Rusya Dışişleri Bakanlığı Dördüncü Avrupa Dairesi Başkanı Aleksander Botsan, Rusya’da PKK ve Suriye’deki YPG örgütlerini terörist olarak tanımadıklarını açıkladı.

Pompeo'nun Ankara'da temaslarda bulunduğu anlarda ise, Rus jetleri Türk askerlerini vurdu. Rus yetkililer bu saldırının bir kaza olduğunu açıklasa da, bu hadise ikili ilişkileri zedeleyecek bir provokasyon olarak tarihe geçecek.

Peki Pompeo'nun Ankara'daki temasları nasıl geçti?

Ankara kaynakları bu sorunun cevabını pozitif olarak veriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerine gerçekleştirdiği ziyaret öncesinde yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı operasyonunun el-Bab ile sınırlı kalmayacağını ve Menbiç ve Rakka'nın hedefte olduğunun altını çizdi.

Sabah gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Yahya Bostan'ın Daily Sabah gazetesinde verdiği bilgilere göre, Türkiye yönetimindeki Özgür Suriye Ordusu el-Bab'ın büyük kısmını ele geçirmiş durumda. Bostan, el-Bab operasyonunun Fırat Kalkanı müdahalesi içindeki en zorlu çatışma olduğunun altını çiziyor. DAEŞ'in sivilleri canlı kalkan olarak kullanması ve intihar saldırıları bu cephenin neden bu kadar çetrefilli olduğunu açıklıyor.

El-Bab'daki bu ilerleme sonrasında Türkiye ve ABD arasında Fırat Kalkanı'nın geleceğine dair istişareler artıyor. Pompeo'nun ziyaret amacı da buydu.

Türkiye'nin yol haritası Menbiç ile Rakka'ya ağırlıklı olarak Özgür Suriye Ordusu mensuplarından oluşan bir askerî güç ile ilerlemek. Bu plana Trump yönetiminin olumlu baktığını söylüyor üst düzey yetkililer.

Malum, Trump yönetimi Obama idaresi tarafından hazırlanan ve içinde PYD'nin de rol aldığı Rakka operasyonu planını rafa kaldırmıştı. Bu anlamda Trump yönetiminin Obama'nın Suriye politikasını değiştireceğini öngörmek mümkün.

Ancak bu değişiklik nasıl olacak burası henüz net değil.

Ankara kaynakları Trump yönetiminin hâlâ somut bir plan oluşturmadığının da altını çiziyor.

Fakat her halükârda, Türkiye ve ABD arasında Suriye konusunda uyumun artacağı yeni bir döneme giriliyor...


Ceren Kenar, 15.02.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar
Ceren Kenar Yazıları




Sonsuz Ark'ın Notu: Ceren Kenar Hanımefendi'den yazılarının yayınlanması için onayı alınmıştır. Seçkin Deniz, 31.08.2015


İlk yayınladığı yer: Türkiye Gazetesi

Seçkin Deniz Twitter Akışı