5 Ekim 2016 Çarşamba

SA3504/KY23-NN23: İngiltere Sistematik Çocuk İstismarı Soruşturması'nda İstifa Krizi

'Emmerson'ın istifası, sistematik çocuk istismarlarının önlenmesi ve kamu kuruluşlarının hatalarının açığa çıkarılması konuları açısından, bir bağımsız soruşturma meselesidir. Bizlerin bu soruşturmaya bağlılığı asla azalmamıştır. Bizim bu soruşturmanın kurban ve mağdurlarına, bu soruşturmada onları korumakla yükümlü olan kişilerin onları nasıl yüzüstü bıraktıkları gerçeğiyle yüzleşme ve geçmişteki hatalarımızdan öğrenme borcumuz bulunmaktadır.'

Ben Emmerson.
 Fotoğraf: Anthony Devlin / PA

Child sex abuse inquiry: victims anxious after counsels' resignations
Çocuk İstismarı Soruşturması ; Avukatların istifası üzerine kurbanlar endişeli

Avukat Ben Emmerson ve yardımcısı Elizabeth Prochaska'nın ayrılması, pek çok kişinin yeniden yapılandırılmış araştırma çağrıları nedeniyle endişelenmesine yol açtı. Anlaşılan şu ki, Ben Emmerson ve yardımcısı Elizabeth Prochaska istifaları konusunda açıkça konuşamıyorlar.

Kurbanların avukatları ise bu istifalardan dolayı bu sıkıntılı soruşturmaya olan güvenin tükeneceğini söylüyorlar. Kurbanlar ve Çocuk İstismarı Bağımsız Soruşturma Grubunun (IICSA) Cuma günü tüm gün süren haftalık görüşmesinden sonra araştırmaların orijinalliği ve amaçlarının korunacağı konusunda güvence verdiler.

İkisi de Matrix Chambers'ın avukatları olan davanın baş avukatı Ben Emmerson'ın ve vekili Elizabeth Prochaska ayrılmaları, soruşturmayla alakası olan bir çok kişide moral bozukluğu ve endişe yarattı. 

Peki avukatlarının ayrılmasından sonra çocuk istismarı soruşturmasını neler bekliyor?

Dönemin İçişleri Bakanı Theresa May'in Temmuz 2014'te başlattığı soruşturmada şimdiye dek Lady Elizabeth Butler-Sloss, Dame Fiona Woolf ve Dame Lowell Goddard istifa eden 3 isim. Şu an ki başkan ise eski bir sosyal hizmet uzmanı olan Prof.Alexis Jay.

Görevden çekilen bir diğer kişi Doughty Street Chamber'dan avukat Abigail Bright'dı. Bright, eski İşçi Partisi milletvekili Greville Janner hakkındaki benzer suçlamalar konusundaki gecikmelerden dolayı görevinden çekilmişti. 

Bağımsız Polis Şikayetleri Komisyonu, polisin ilk soruşturmaları ele alış şeklini inceliyor. Komisyon, Bright'ın çalışma için hala uygun olduğunu söylemiş olsa da, firması Bright'ın soruşturmadan daimi olarak yaz başında ayrıldığını belirtti.

Londra'daki hukuk bürosu Leigh Day'den Alisson Miler; 'Önemli olan, kurbanların veya mağdurların istişari jürileri, soruşturmaya hala itimatları olmasıdır. Başından sonuna dek iyi yönetilememiş bir durum. Soruşturmaya kanıt sunan insanlar için büyük bir endişe ve 100 bin çocuğun sosyal hizmet dosyalarını içeren depolama sistemindeki  kaosdan da haberleri var. Tüzüğü terk edemiyorsunuz. Şu an müvekkillere soruşturmada neler olduğu konusunda  ihtiyatlı olmalarını, şimdilik 'ateşkeste' kalmalarını söylüyoruz. Biz gerçekten bu soruşturmanın başarılı olmasını  istiyoruz ama insanlar başarı konusunda çok endişeliler ve en iyi ihtimalle bir sonuca ulaşamayacağından ve en kötüsü de travmaların tekrarlanacağından korkuyorlar' dedi.

İstismar iddiaları komitesi başındaki isim Cheshire Simpson Miller'dan Peter Gardsen, soruşturmanın yeniden planlanmasını, böylelikle değişik istismar alanlarındaki münferit incelemelerin daha kapsayıcı bir soruşturma dahilinde çok daha çabuk ilerleyebileceğini iddia etti.

Garsen, 'Soruşturmanın her modülü için ayrı bir baş modüle ihtiyaçları var. Bir kişinin her şeyi yapması kolay değil. Eğer farklı yetkilerde paralel olarak çalıştırılırlarsa, eminim çok daha çabuk başarıya ulaşacaklardır. Onların dava yönetim sistemleri amaca uymuyor. Bu yüzden bir kök ve dal değerlendirmesine ihtiyaç var.'

'Çocukluğunda Tacize Uğramış Kişiler Derneği/NAPAC'nden Peter Saunders, VSCP üyesi olarak Cuma tüm gün süren IICSA'daki toplantıya katıldı. Mağdurlar heyetinin soruşturmanın geleceği konusundaki fikirleri pozitif olduğunu söyleyen Saunders, bir yenilenme hissettiklerini, toplu bir görevden ayrılmanın olmadığını, herkesin kararlı bir şekilde işinin başında olduğunu ve Jay'in yürüttüğü inceleme hızlı bir şekilde eski haline döneceğine inandığını da ekledi.

'Kurban ve mağdur heyetiyle geçirdiğimiz süre boyunca biz tavsiyelerimizi belirttik. Umarım söylediklerimiz teftiş için göz önüne alınır' diyen Saunders, toplantının soruşturma sekreteryasıyla gerçekleştiğini ve Jay'in bulunmadığını da ayrıca belirtti.

NAPAC Başkanı Gabrielle Shaw da hala soruşturmayı desteklediğini söyleyenlerden.

Shaw, 'Ama Emmerson'ın görevden uzaklaştırılması ve istifası konusunda öfke var. Bir sürü insan kişisel olarak soruşturmayı zaten araştırıyor. Bu Krallığın yüklendiği en istek gören soruşturma. Halk onlarca yıldır bunu bekliyor ve bunun kusursuz olmasını ve konsülte edilmesini istiyor. Eğer soruşturma durdurulsa bu bir trajediye dönüşür.' dedi

Hukuki işler komitesi başkan adayı Yvette Cooper; soruşturmanın stratejik bir tekrar düşünmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. 

'Soruşturmanın başlamasından beri iki yıl geçmiş olması büyük problem ve 4 sandalyemiz, yeni bir hukuk ekibimiz var. Ayrıca ana kapsam dahilindeki münferit soruşturmaların çoğunda henüz kanıt olarak hiçbir şey yok.'

Cooper, 'Sonuç şartnamesi düzgünken, alt soruşturmanın yapısı çok karışık ve şimdiye dek bunlardan üç tanesi yeterince şeffaf değil ve yeterli ilerleme yok. Şu an her şey darmadığın ve rezalet. Bu, bu konuya inanmış ve adalet bekleyen insanlar  için hiç de adil değil' dedi.

Hukuk İşleri komitesi bir diğer başkanlık adayı Caroline Flint, hükümet soruşturmanın spesifik elementlerini kapsaması açısından Jay'in diğer atamaları yapmasını değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Flint: 'Daha fazla uyum için bazı fırsatlara izin verebilir ve genel kanıyı görebilmek için bu mevkilere imkan verebilirler. Ama önemli olan, daha yönetilebilir alanlara bölünse bile, işin sonunda genel temayı bir araya getirebilmeleri gerekmektedir' 

Hukuk İşleri Komitesi için teklif veren bir diğer İşçi Partisi milletvekili Caroline Flint, hükümetin konudan bir parti çıkarı gözetmediğini ve bu türolayların İşçi hükümetleri yönetiminde bile olabileceğini dikkat çekti. 

Ayrıca Flint, Emmerson'ın görevden ayrılması ve Jay'in göreve atanmasının, soruşturmanın yapısını değiştirilmesi için iyi olabileceğini de ekledi.

'Burada herkes kurbanlar ve koruma sistemimizi daha iyi bir yere taşıma konularında doğru olanı yapmak istiyor. 'bunu daha iyi yapmalıyız' demek aslında utanılacak bir şey değildir'

Flint, ilerleme halindeki soruşturmanın kazanımları konusuna şu sözleri ile vurgu yaptı; 'Bugün risk altında olan çocuklarımız var. Ve değişik soruşturmalardan öğrendiklerimizi, çocuklarımızı şimdi veya gelecekte nasıl koruyacağımız konusuyla ilgili olması açısından çok önemlidir.'

Anlaşılan o ki, Emmerson ve Prochaska istifaları hakkında açık açık konuşamıyorlar.

İstifaları üzerine yapılan spekülasyonlar, olayın ayrıntılı bir şekilde soruşturulması isteklerinin geri çevrilmiş olduğu yönünde. Hukuk ekibinin gizli bir anlaşma imzalayıp imzalamadığı konusundaki bir soruya da, sözcülerden bir tanesi 'Gizlilik hukukçuların profesyonel bir görevidir' şeklinde cevap verdi.

Ve bir devlet yetkilisi ifadesi; 

'Emmerson'ın istifası, sistematik çocuk istismarlarının önlenmesi ve kamu kuruluşlarının hatalarının açığa çıkarılması konuları açısından, bir bağımsız soruşturma meselesidir. Bizlerin bu soruşturmaya bağlılığı asla azalmamıştır. Bizim bu soruşturmanın kurban ve mağdurlarına, bu soruşturmada onları korumakla yükümlü olan kişilerin onları nasıl yüzüstü bıraktıkları gerçeğiyle yüzleşme ve geçmişteki hatalarımızdan öğrenme borcumuz bulunmaktadır.'


Owen Bowcott, Sandra Laville and Peter Walker, 30 Eylül 2016, The Guardian



Nehir Nil, 05.10.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çevirmen Yazar, Çeviri



Orijinal Metin:

https://www.theguardian.com/society/2016/sep/30/child-sex-abuse-inquiry-victims-anxious-after-counsels-resignations?CMP=twt_gu

Seçkin Deniz Twitter Akışı