26 Ağustos 2014 Salı

SA854/TG46: İsrail Gazetecileri Öldürüyor

“Haydut devletlerin işleyiş tarzı böyledir. Yapılan haberleri kontrolleri altında tutarak sadece kendi mesajlarının yayılmasını isterler.”

 İsrail saldırılarında şehit olan Filistinli gazeteci Rami Rayyan’ın başlığı

İsrail, basın özgürlüğünü tehdit ediyor. Baskıcı Knesset kanunları konuşma, toplanma ve muhalefet etme hakkını hedef alıyor. Kafkaesk bir adalet sistemi uygulanıyor.

Askeri sansür, (İsrail tarafından) gerçekleştirilen savaş ve insanlık suçları ile alakalı bilgileri yasaklama, gizleme veya ortadan kaldırma yoluyla insanlar üzerinde baskı oluşturuyor.  

Herkesin bilme ihtiyacını duyduğu şeyler kasıtlı olarak örtbas ediliyor. Ve bu yapılırken suni ulusal güvenlik bahanesi kullanılıyor.

Yabancı muhabirlerin haber yapması engellenerek bir Sansür Sözleşmesine imza atmaya zorlanıyorlar. Bu sözleşmenin temel hükümleri ise şöyle:

•  Güvenlikle ilgili bilginin yazılı veya görsel olarak haberleştirilmesi
•  İsrail tarafından gizli bilgi olarak belirlenenler hariç, politik meseleler hakkında haber ve analiz yapabilme izni
•  Talep onayı ile ilgili meselelerde medyanın bilgilendirilmesi; bunlar değiştirilebilir ve iki temel esasa dayanır:  Devlet güvenliği ve İsrail’e düşman ülkelerden Yahudi göçü.

Yapılan yorumlar son derece önemlidir. İsrail’in sert hükümeti her şeyin yolunda gitmesini ister.

İfade özgürlüğü zararlıdır. Politik nedenlerle protestolar yasaklanmıştır. Vatanseverlik gerçeğin üstündedir.
Şiddet içermeyen direniş de yasaktır. Akademik özgürlük tehdit altındadır. Tarihçi Ilan Pappe bu nedenle Londra’ya taşınmıştır. Tanınmış bir anti-Siyonist olan Pappe’yi İsrail bir numaralı halk düşmanı olarak ilan etmiş, ölüm tehditleri alan Pappe kendi güvenliği için İsrail’i terk etmiştir.

Netanyahu hükümetinde temel özgürlükler büyük ölçüde zarar görmüştür. Yahudi ve Arap yurttaşların devletin sembol ve değerlerine olduğu kadar “Yahudi, Siyonist ve demokratik bir devlete” sadakat yemini etmeleri istenmektedir.

Tarihi bir revizyonizm yaşanmaktadır. Tarih kitapları yeniden yazılmakta ve Nakba ile ilgili öğretim ve anma faaliyetleri yasaklanmaktadır. Bu terimi kullanmak bile yasaktır.

Netanyahu bir beyanatında bu terimin İsrail karşıtı bir propaganda ürünü olduğunu ve Filistinlilerin tanımlama sorunu olduğunu söylemiştir.

İsrail düşünce kontrolü muhalif olan ve kendini rahatsız eden gerçekleri hedeflemektedir. Bu noktada özellikle gazeteciler hedeftedir.

Palestinian Center for Development & Media Freedoms  [Filistin Gelişim ve Medya Özgürlükleri Merkezi] (MADA) verilerine göre:

Geçen Temmuz ayı İsrail tarafından Filistinli gazetecilere ve medya özgürlüklerine karşı işlenen suçlar açısından şimdiye kadar “benzeri görülmemiş” bir aydır.

MADA genel yöneticisi Mousa Rimawi bu ayın “Filistin basın tarihinde en çok zulüm ve kan içeren ay” olarak hatırlanacağını beyan etmiştir.

İsrail saldırıları sonucunda (Temmuz ayında) 9 gazeteci öldürülmüştür. Bunların arasında medya aktivisti Najaia Hai’de bulunmaktadır. Ağustos ayının başında İsrail güçleri tarafından 6 gazeteci daha öldürülmüştür. Bunların yanı sıra onlarca yaralı gazeteci bulunmaktadır. 19 basın mensubuna ait ev yıkılmıştır. 8 adet medya birimi imha edilmiştir.

Çeşitli radyo ve TV istasyon yayınları İsrail tarafından bozularak engellenmiştir. Gerçekleri açıklayan web siteleri de İsrail’in hedefindedir.

MADA tarafından Temmuz ayı içinde Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 76 adet medya özgürlüğü ihlali gerçekleştirildiği bildirilmiştir.

Haydut devletlerin işleyiş tarzı böyledir. Yapılan haberleri kontrolleri altında tutarak sadece kendi mesajlarının yayılmasını isterler.


Stephen Lendman / 24 Ağustos 2014


Tamer Güner, 26.08.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri




Not: 

26.08.2014 itibariyle İsrail’in Gazze saldırılarında öldürülen gazeteci sayısı 17’dir. Enformasyon Bakanlığı verilerine göre bu gazetecilerin isimleri İngilizce yazılışlarıyla şöyledir:


1. Hamid Abdullah Shehab - "Media 24" şirketi.
2.  Najla Mahmoud Haj – medya aktivisti.
3.  Khalid Hamad - the "Kontnao" Medya Prodüksiyon şirketi.
4.  Ziad Abdul Rahman Abu Hin – al-Ketab uydu kanalı.
5.  Ezzat Duheir - Prisoners Radyo.
6.  Bahauddin Gharib - Filistin TV.
7.  Ahed Zaqqout – emekli spor gazetecisi.
8.  Ryan Rami - Palestinian Media Network.
9.  Sameh Al-Arian - Al-Aqsa TV.
10.  Mohammed Daher - Al-Resala Gazetesi editörü.
11.  Abdullah Vhjan – spor muhabiri.
12.  Gazeteci  Khaled Hamada Mqat- Saja haber sitesi yöneticisi.
13.  Serbest gazeteci Shadi Hamdi Ayyad.
14.  Fotoğrafçı Mohammed Nur al-Din al-Dairi - Palestinian Network çalışanı.
15.  Gazeteci Ali Abu Afesh - Doha Center for Media.
16.  İtalyan gazeteci Simone Camille - Associated Press foto muhabiri.
17.  Abdullah Fadel Murtaja.



Seçkin Deniz Twitter Akışı