1 Şubat 2015 Pazar

SA1130/ ÇY4-DB36: ABD Senatosu'nun CIA İşkence Raporu 5

 “Yöntemler, tümüyle ve nihai olarak âdildir” 
Dick Cheney, CIA İşkence Programı'na onay veren ABD Devlet Başkanı George Bush’un yardımcısı 

"CIA yetkililerinin büyük bir çoğunluğu kurallara uygun hareket etti. Onlar, uluslarına hizmet kapsamında ne yapmaları gerektiğini söylenilenleri yaptılar" John Brennan, CIA Direktörü, 12 Aralık 2014

"Bunlar, Amerika’nın dünyadaki duruşuna da ciddi zarar verdi. Bu nedenle, bu yöntemlere bir daha asla başvurmamamız için Başkan olarak yetkilerimi kullanmaya devam edeceğim." ABD Başkanı Barack Obama, 9 Aralık 2014

“CIA tarafından 11 Eylül sonrasındaki yıllarda kullanılan acımasız sorgulama teknikleri esasen yararsız ve gizli servisin Kongre’ye ve kamuoyuna söylediği gaddarlıktan çok daha fazla” CIA İşkence Raporu'ndan

USA Senate CIA Torture Report 5
ABD İstihbarat Senato Seçme Komitesi
Merkezi İstihbarat Biriminin Tutuklama ve Sorgulama Programı Komite Çalışması

Komite aşağıdaki bilgilere ve bulgulara ulaşmıştır.

#17: CIA personelini ciddi ve belirgin ihlaller, uygunsuz faaliyetler, sistemik ve bireysel yönetim başarısızlıkları konusunda nadiren sorumlu tuttu ve cezalandırdı.

CIA politikalarını ihlal eden veya kötü performans gösteren CIA görevlileri ve sözleşmeli personel yaptıklarından nadiren sorumlu tutulmuş ve nadiren pozisyonları değiştirilmiştir. CIA tutuklularının yaralanması ve ölümü, kişilerin yasal standartlara uymadığı halde tutulması, CIA tutuklularına yetki alınmadan sorgulama teknikleri uygulanması ve CIA’in program konusunda yanlış bilgiler vermesi gibi belirli olaylar uygun,etkili veya iyileştirici eylemlerle sonuçlanmamıştır.


Programdaki başarısızlıkların ve eksikliklerin farkında olan ama müdahale etmeyen veya doğru liderlik ve yönetim sağlamada başarısız olan CIA yöneticileri de hesaba katılmamıştır.

CIA Baş Müfettişi’nin hatalı olarak tespit ettiği iki olayda, hesap verilebilirlik tavsiyeleri Üst düzey CIA liderliği tarafından reddedilmiştir. COBALT’taki bir CIA tutuklusunun ölümünü içeren bir örnekte, CIA genel merkezi o sırada “tutukludan bütün operasyonel bilgileri almaya ve ayıklamaya motive olduğu” için ilgili görevlinin disiplin cezası almamasına karar vermiştir. 

Hatalı gözaltıyla alakalı diğer bir örnekte de “Başkan, bu tür belirsizlik dolu görevlerde hata yapılmasının kaçınılmaz olduğuna” ve “ İpuçlarını ve altındaki noktaları birbirine bağlarken hataların yapılabilebileceğine” inandığı için CIA görevlisine karşı hiç bir işlem yapılmamıştır. Hiç bir vakada yönetici personele karşı idari bir işlem yapılmamıştır.

# 18: CIA gelişmiş sorgulama tekniklerinin uygulanması ve yönetimiyle alakalı sayısız iç eleştiriyi, kritiği ve muhalefeti görmezden gelmiştir.

Eleştiriler ve itirazlar, CIA gözaltı ve sorgulama işlemlerine dahil olan analistler, sorgulayıcılar, ve tıbbi görevlilerin yanı sıra programa nezaret eden ve yöneten üst düzey personel de dahil olmak üzere çok sayıda CIA görevlisi tarafından dile getirilmiştir.

Bu eleştiri örnekleri CIA gelişmiş sorgulama tekniklerinin etkililiğini sorgulayan CIA görevlilerini, gerekli bilgiyi vermeyeceğine inandıkları tutuklulara bu teknikleri kullanmaya karşı olan sorgulayıcıları, daha az izole koşulları tavsiye eden psikologları ve sorgulama tekniklerinin etkililiği ve güvenliğini sorgulayan Sağlık Hizmetleri personelini kapsamaktadır. Bu endişeler CIA yönetimi tarafından reddedildi ve CIA programı düzenleyen kendi politikalarında sadece birkaç düzeltici değişiklik yaptı. Zaman zaman, CIA görevlilerine amirleri tarafından kaygılarını ve gözlemlerini yazılı iletişimde kullanmamaları talimatı verildi.

Bazı durumlarda, CIA görevlileri Baş Müfettişlik Bürosu’na, Beyaz Saray’a, Adalet Bakanlığı’na, Kongre’ye ve Amerikan halkına program ve etkililiği hakkında yapılan sunumlarda yanlışlıklar tespit etmiştir. CIA buna rağmen bu sunumlardaki hataları düzeltme yolunda harekete geçme konusunda başarısız olmuş ve CIA’in resmi olarak yanlış bilgiler aktarmasına izin vermiştir. CIA son derece kritik ve daha resmi eleştirilerden de etkilenmemiştir.

Başkan Yardımcısı Baş Müfettiş’in genel inceleme taslağının “Çabalarımızın saldırıları bertaraf ettiği ve hayat kurtardığı” sonucuna varması gerektiğini belirtirken CIA Baş Danışmanı Baş Müfettiş’i program konusunda “dengesiz ve yanlış bir resim” sunmakla suçlamıştır.

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi (ICRC) den gelen CIA Baş Danışmanının daha önce “Kulağa o kadar da gerçeklikten uzak gelmiyor” diye nitelediği Şubat 2007 raporu da eleştirilmiştir. CIA görevlileri “özellikle belirli olgusal iddialar konusunda raporun bazı kritik bölümlerinin açıkça yanlış veya yanıltıcı olduğunu” gösteren belgeler hazırlamışlardır. CIA Başkanı Hayden Komite’ye “rapordaki, çok sayıda sahte fiziksel ve tehdit istismarı ve hatalı yasal varsayımlar ve analizlerin raporun genel itibarını zayıflattığı”na dair ifade verdi.

# 19; CIA Gözaltı ve İfade Alma Programı doğal olarak sürdürülemez bir durumdaydı ve yetkisiz basın açıklamaları, başka milletlerin işbirliğini azaltması ve yasal denetim endişeleri sebebiyle kesin olarak 2006’ da sonlandırılmıştır.

CIA diğer ülkelerden gizlilik ve gözaltı tesisleri konusunda işbirliği talep etmişti ve bunların ikisi de Başkan Bush programı 6 Eylül 2006 tarihinde açıklamadan önce erozyona uğramıştı. Programın başından itibaren CIA gizli gözaltı sitelerini barındırmak isteyen uluslar bulmakta önemli zorluklarla yüzyüze gelmiştir. Bu zorluklar zamanla daha da artmıştır.

X ülke hariç, CIA programla ilgili ev sahibi ülkelerin açığa çıkma baskısı dolayısıyla gözaltı tesisini kurduğu ülkelerdeki tutuklularını bu ülkelerin dışına taşımak zorunda kalmıştır. 2005 yılı başında CIA Amerikan Savunma Bakanlığı’nı çok sayıda tutuklusunu Amerikan askeri gözetimine transfer konusunda ikna etmede başarısız olmuştur. 2006’da CIA Başkanı Porter Goss’un kendi konuşmalarında da kabul ettiği gibi “CIA tutukluları için oyunun sonuna gelinmişti, CIA’in yoluna taş koyulmuştu ve program kendi ağırlığı altında ezilebilir”di.

CIA’in gözaltı tesislerine ev sahipliği yapan ülkelerdeki tutuklular için yeterli tıbbi bakıma erişim eksikliği, yinelenen sonuçlara yol açmıştır. Ev sahibi bir ülkenin ağır hasta olan bir tutukluyu güvenlik endişesiyle yerel bir hastaneye kabul etmemesi, CIA’in bu ülkedeki gözaltı tesisini kapatmasına sebep olmuştur. ABD Savunma Bakanlığı da CIA’in tutuklulara tıbbi bakım talebini reddetmiştir.

2003 yılı ortalarında Uluslararası Birleşmiş Milletler Günü için başkan tarafından bir açıklamada, işkence mağdurları ve Beyaz Saray tarafından bir kamu açıklamasında ABD’de gözaltında bulunan tutuklulara “insanca” davranılmasının CIA’in bu programa destek için devam eden bir politikasının olup olmadığının sorgulanmasına sebep olduğu ve Beyaz Saray'dan tekrar yetki istemesi gerektiği belirtildi.

2004 yılı ortalarında, CIA Baş Müfettişinin CIA Hukuk Müşavirliği Ofisi’nden güncelleştirilmiş bir hukuki görüş alması gerektiği önerisinden sonra CIA gelişmiş sorgulama teknikleri programını askıya aldı. 2004 yılı başlarında, ABD Yüksek Mahkemesi Rasul v. Bush* (Rasul Bush’a karşı) davasında temyiz başvurusu kararında Guantanamo, Küba’daki bir CIA gözaltı tesisinin tutuklularını derhal oradan çıkarmasını istedi.

2005’in sonları ve 2006 yılında, Hamdan v. Rumsfeld* (Hamdan Rumsfeld’e karşı) davasındaki ABD Yüksek Mahkemesi karaı ve Tutuklu Tedavi Kanunu CIA’in tekrar geçici olarak geliştirilmiş sorgulama kullanımını askıya almasına sebep oldu.

2006  itibariyle, basın açıklamaları, diğer ülkelerin mevcut veya yeni gözaltı tesisleri barındırmak için isteksizliği , yasal ve gözetim endişeleri büyük ölçüde CIA'in gizli gözaltı tesisi faaliyet yeteneğini sona erdirmiştir.

2004 boyunca en az 113 bireyi gözaltına aldıktan sonra, CIA gözaltılarına sadece 6 kişi eklemiştir ; 2005 yılında dört, 2006 yılında bir ve 2007 yılında bir. Mart 2006 itibariyle Program sadece bir ülkede yürütülmüştür. CIA son olarak geliştirilmiş sorgulama tekniklerini 8 Kasım 2007 tarihinde kullanmıştır. CIA’in Nisan 2008’den sonra herhangi bir gözaltısı olmamıştır.

<<Öncesi Sonrası>>

Derya Beyaz, 01.02.2015,  Sonsuz Ark,  Çırak- Çevirmen Yazar, Çeviri


Raporun Orijinali:


*Rasul-Bush Davası ve Hamdan-Rumsfeld Davası için bkz:


Seçkin Deniz Twitter Akışı