18 Mart 2024 Pazartesi

SA10640/EK19: "NATO ve AB Barış Zamanında Olduğu Gibi Devam Edemez"

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Estonya cumhurbaşkanı Alar Karis'e aittir ve Rus tehdidine karşı NATO ve Avrupa Birliğini birlikte daha güçlü olmaya ve savunma harcamalarını arttırmaya çağırmaktadır.
Seçkin Deniz, 18.03.2024, Sonsuz Ark 

Estonian president: NATO and EU can’t carry on like it’s peacetime

Estonya Cumhurbaşkanı:
"Rusya'nın işgali bizim için sürpriz olmadı. Rusya savunmasız bırakılan her şeyi ele geçirir. Bu nedenle biz de hiçbir şeyi korumasız bırakmamalıyız."

Estonya'nın Rusya sınırının hemen karşısındaki Ivangorod'da yakın zamanda dikilen bir reklam panosunda şöyle yazıyor: "Granitsy Rossii nigde ne zakanchivayetsya" - Rusya'nın sınırları sonsuzdur.

Bu durum, Avrupa ve Rusya'nın zihniyet ve değerler bakımından ne kadar farklı olduğunu mükemmel bir şekilde ortaya koymaktadır.


Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis | Angela Weiss/AFP aracılığıyla Getty Images

Uluslar olarak başarımızı ekonomik büyüme ve sosyal refahtaki gelişmelerle ölçüyoruz. Rusya ise genişleyen topraklar ve askeri güç gibi emperyalist ölçütleri kullanıyor. AB'nin Rusya ile olan doğu sınırı bu iki çok farklı düşünme ve dünyayı görme biçimi arasındaki sınırı çizdiği için de sürekli değer temelli bir mücadele içindeyiz.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bizim için sürpriz olmadı. Rusya savunmasız bırakılan her şeyi ele geçirir. İşte bu yüzden hiçbir şeyi korumasız bırakmamalıyız.

Sırada hangi ülkenin saldırıya uğrayacağını merak etmenin bir anlamı yok çünkü tarihin defalarca gösterdiği gibi, fırsat verilirse sırada tüm Avrupa olabilir. İşte bu nedenle Estonya hem AB'nin hem de NATO'nun genişlemesinin güçlü bir savunucusudur.

Demokrasinin kendisi Rusya'nın mevcut rejimi için bir tehdittir, bu da her demokratik devletin Rusya için bir tehdit oluşturduğu anlamına gelir. Dolayısıyla stratejilerimizi Rusya'da yakın zamanda köklü bir değişim yaşanacağı beklentisine dayandırmak boşunadır. Mevcut rejim değişse bile - ki eninde sonunda değişecektir - Rusya'nın Batı'ya karşı tutumu değişmeyecektir.

Batı karşıtlığı ile yoğrulmuş bir ülkenin kültürel DNA'sı bir gecede değişmeyecektir. Savaşa hazırlanmak Rus zihninde yer etmiştir. Farklı düşünenler ise ya susturuluyor, ya ülkeyi terk etmeye zorlanıyor, ya taciz ediliyor, ya hapsediliyor ya da öldürülüyor; yakın zamanda yine büyük bir üzüntüyle (Navalny) şahit olduğumuz gibi.

Dahası, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sadece Ukrayna'yı fethetmek istemiyor, aynı zamanda dünyanın diğer otokratları adına demokratik dünyanın kararlılığını da test ediyor. Putin aynı zamanda Kuzey Kore ve İran için de savaşıyor; dolayısıyla bu ülkeler Putin'in savaş çabalarını destekliyor.

Bu bizim neslimiz için belirleyici bir an. Eğer kararlılık gösteremezsek, zayıf olarak görüleceğiz. Ve tarihin de gösterdiği gibi, zayıflık barış getirmez.

İttifaklar demokrasilerin en iyi yaptığı şeydir. Otoriter rejimler bu ittifakları sürdürmede hiçbir zaman etkili olamamıştır çünkü otokratlar için işbirliği değerlere değil sadece kısa vadeli ihtiyaçlara dayanır. Demokratik dünya bunu daha iyi yapar, bu bizim gücümüzdür.

Ve şimdi bu gücü iyi bir şekilde kullanmanın zamanı geldi. Değerlerimizin - özgürlük, demokrasi, refah ve güvenlik - transatlantik toplumu için gelecek nesiller boyunca garanti altına alınmasını sağlamalıyız.

Herhangi bir Avrupa ülkesi Rusya ile tek başına mücadele etmekte zorlanır. Ama birlik olduğumuzda yenilmez oluruz. Rusya devasa görünüyor; 145 milyona yakın nüfusa sahip bir nükleer güç. Ancak bu bizi felç etmemeli. AB'de üç kat daha fazla insan yaşıyor ve toplam GSYİH'miz Rusya'nınkinden yaklaşık 10 kat daha fazla. Avrupa demokrasileri, derin transatlantik işbirliği ile birlikte, savaşmadan barışa ulaşabilecek güçtedir.

NATO şu ana kadar Rusya'yı caydırma konusunda başarılı oldu, ancak ittifakı gelecekte de aynı şekilde güçlü tutmak için çaba göstermeliyiz. Rus tehdidi artık egzotik ya da soyut değil, tam karşımızda. Dahası, zaten her gün doğu komşumuzla hibrid bir savaşın içindeyiz. NATO ve AB sıradan barış zamanı ritminde devam edemez. Aksine, ilgili olmamız gerekiyor.

Bunun için işbirliğimizi arttırmamız elzemdir. Birlikte, planları belirli kuvvetlere, yeteneklere ve komuta yapılarına bağlayarak NATO'nun savunmasını daha güçlü hale getirmeliyiz. Ve kolektif hazırlık durumumuzu gergin ve keskin tutmak için düzenli olarak tatbikat yapmalıyız.

Birlikte AB'nin NATO içindeki güvenlik mimarisini güçlendirebiliriz. AB ve üye ülkeler olarak savunma yatırımlarımızı arttırmalı, endüstriyel savunma sektörümüzün kabiliyetlerini arttırmalı ve silahlı kuvvetlerimizi güçlendirmeliyiz. Dünyanın en güçlü ekonomik birliği olarak AB'nin oynayacağı çok büyük bir rol vardır.

Bir Savunma Komiserliği pozisyonu oluşturulması ve AB'nin savunma stratejisinin gözden geçirilmesi fikrini destekliyorum. Askeri kalkınmaya yatırım yapılmasına da izin veren bir finansman kaynağına sahip olmamız gerektiğinden Avrupa Yatırım Bankası'nın kurallarının uyarlanmasını destekliyorum. Ayrıca Ukrayna ve ortaklarımıza ortaklaşa askeri destek sağlayan AB düzeyindeki tek mekanizma olan Avrupa Barış Tesisi'nin iddialı bir şekilde güçlendirilmesini destekliyorum.

Ancak hepsi bu kadar değil. AB'nin dış sınırlarını daha iyi korumak için de yatırıma ihtiyacımız var. Ve doğal olarak kritik tedarik zincirlerimizi çok daha dayanıklı hale getirmek için gözden geçirmeliyiz.

Ukrayna bu savaşı kazanabilecek güçtedir. Zaten on yıldan beri küçük bir ülkenin, dostları yardım ederse daha büyük bir ülkeye karşı koyabileceğini kanıtlıyor. Estonya, her Avrupa ülkesinin önümüzdeki yıllarda Ukrayna'ya GSYİH'sinin sadece yüzde 0.25'i kadar katkıda bulunması halinde Ukrayna'nın zafer kazanacağını hesapladı. O zaman Rusya'nın bu mücadeleyi daha uzun süre sürdürebileceğine dair blöfünü boşa çıkarabiliriz.

Her şeyden önce bu, gelecek nesiller için özgürlük, refah ve güvenliği garanti altına almaya yönelik kaçınılmaz ve gerekli adımları atma iradesine sahip olup olmadığımızla ilgili bir sorudur. Bizler, Batılı ülkeler, birlikte başarabileceğimizi daha önce gösterdik.

Ukrayna kendisini yok etmek isteyen bir rejimle savaşıyor. Ukrayna iyi bir savaş veriyor. Kazanmasına yardım edelim.

Alar Karis, 19 Şubat 2024, Politico

(Alar Karis Estonya'nın cumhurbaşkanıdır.)


Eyüp Kaan, 18.03.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı