12 Ocak 2024 Cuma

SA10528/MT228: 'The Super Models': Süper Modelin Yükselişi

      Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The New Yorker'ın kadrolu yazarı Carrie Battan'a aittir ve 90'lı yılların süper modelleri  Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista ve Christy Turlington'ı anlatan Apple TV+ dizisi "The Super Models-Süper Modeller'e ve keşfedilişlerinden ünlü oluşlarına kadar geçen sürede istismar edilmelerine odaklanmaktadır. (Not: Uluslararası silah ticareti yapan, Hedge fonlar,  Standard & Poor's, Fitch Ratings ve Moody's gibi tetikçi kredi derecelendirme kuruluşları ile ilişkileri de çok iyi olan, reşit olmayan kızları kaçırarak veya parayla ikna ederek şantaj amacıyla siyaset ve milyarderler dünyasındaki isimlere pazarladığı açığa çıkan MOSSAD ajanı Jeffrey Epstein, Victoria's Secret moda şovlarına sık sık katılmış ve New York City'deki evlerinde modelleri ağırlamış ve beğendiği modellerin şirketle çalışmasına yardımcı olmuştur.)
Seçkin Deniz, 12.01.2024, Sonsuz Ark

The Ascent of the Supermodel

"Dört bölümlük Apple TV+ dizisi "The Super Models" Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista ve Christy Turlington'ın yeni bir kültürel kategoriye dönüşümünün izini sürüyor."

1995 yapımı "Catwalk", doksanlı yılların kaygısız, hedonist ihtişamlı günlerinde moda dünyası hakkında vérité tarzı bir belgeseldir. Bu dünyayı, öncelikle dönemin en tanınmış ve en çok para kazanan süper modellerinden biri olan Christy Turlington'ı takip ederek inceliyor. Richard Leacock'un yönettiği film, büyük ölçüde siyah beyaz çekilmiş ve günümüz izleyicilerinin sosyal medya öncesi dönemde şöhretin sınır tanımayan cazibesine özlem duymasına neden olabilecek türden görüntüler içeriyor.


Kaygan dizi, basitçe "model "den "süper model"e geçişi tanımlayan çekirdek bir grup kadına odaklanıyor. Fotoğraf Apple TV+'ın izniyle

Turlington ve Naomi Campbell, Kate Moss ve Carla Bruni gibi süper modeller, Moda Haftası'nda sahne arkasında ya da bir fotoğraf çekim setinde gezinirken sürekli bir havaya öpücük atma ve el sallama hali içinde resmediliyorlar. Bir sahnede genç Moss saçını yaptırırken sigara içiyor ve şampanya gibi görünen bir şey yudumluyor. Bir başka sahnede ise kadınlar karanlık bir gece kulübünde müzik eşliğinde salınıyor ve mutluluk içinde sırıtıyorlar. Turlington Milano'da bir otele giriş yaptığında pencereden dışarı bakıyor. "Gördün mü? Savoy'da bu manzarayı göremezsin" diyor.

"Catwalk" o dönemde eleştirmenler tarafından beğenilmedi. Janet Maslin Times'ta "Modeller yansımalarına hayranlıkla bakarak uzun saatler geçiriyor" diye yazdı. "Yunanlılar bunun için bir kelime bulmuşlar ama narsisizmin Bay Leacock'un kamerasının yakaladığı kadar uç noktalara taşındığını hiç görmemişler." 

Yine de, "Catwalk" gibi şatafatlı, sözde iki boyutlu bir film bile, tarih boyunca çoğu modelin başına bela olmuş gibi görünen iç çatışmayı hafifçe de olsa ima etmeyi başarıyor: fiziksel güzellikten daha fazlası için görülme arzusu. Bir noktada, Turlington'ın İtalyan şoförü süper modellerin sahip olduğu mantıksız güçten yakınırken resmediliyor. "Bu toplumda yanlış giden bir şeyler var, ben böyle düşünüyorum," diyor dehşete düşmüş bir halde. 

Bir başka anda, bir kadın Turlington'a zekâsına mı yoksa fiziksel görünümüne mi iltifat edilmesini tercih ettiğini soruyor. "Bence kadınlar [bu niteliklerin] hepsine sahip olmalı," diyor. "Tüm kişiliğinizle ilgili iltifat almak daha güzel."

Eylül ayında Apple TV+, aralarında Turlington'ın da bulunduğu doksanlı yılların başlarında moda endüstrisine hakim olan kadınlar hakkında dört bölümlük bir belgesel dizisi olan "The Super Models"ı yayınladı. Bu proje, modellerin tüm kişiliklerine iltifat etmek amacıyla tasarlandı. Öznelerin kendileri tarafından hazırlanan bu kaygan dizi, basitçe "model"den "süper model"e geçişi tanımlamaktan sorumlu olan çekirdek bir grup kadına odaklanıyor. 

Bu dört kadın -Turlington, Campbell, Cindy Crawford ve Linda Evangelista- şu anda ellili yaşlarındalar ve ünlü-belgesel endüstriyel kompleksinin mücadelesine giren en son kültürel figürler. Burada kendilerine, imajlarını geri kazanabilecekleri ve onları zirveye taşıyan kültürel güçlerin fırtınası üzerine düşünebilecekleri bir platform sunuluyor. "The Super Models-Süper Modeller", başarıları dokunulmazlık üzerine inşa edilmiş bir grup kadını insanlaştırma ve onlara bir doku katma girişimidir.

Modeller ve film yapımcıları, "Catwalk"taki akılsız zevkleri arzulamanıza neden olabilecek klişe Külkedisi anlatılarına göz kırpmadan kaydıklarından, bu başarılması oldukça zor bir görevdir. Dizinin "The Look" temasına gevşekçe adanmış ilk bölümünde, yönetmenler Roger Ross Williams ve Larissa Bills, kadınların mütevazı başlangıçlarını ortaya koyuyor ve bunların hiçbiri sonunda katılacakları abartılı dünyayı önceden haber vermiyor: Kadınların seslerinden Orta Batı masumiyetinin, katı göçmen ebeveynlerin ve fotoğrafçılar ve menajerlerle tesadüfi karşılaşmaların hikayelerini duyuyor ve arşiv görüntülerinde bunlara tanık oluyoruz. 

Crawford'un gençliğinde karşılaştığı gibi şüpheli zorlukları duyuyoruz: minyon kız tipinin moda olduğu bir dönemde uzun boylu ve iriydi; bir keresinde at kuyruğunu izinsiz kesen bir saç stilisti tarafından "travmatize" edilmiş hissetmişti.

"The Super Models", bu kadınların kültürel gücünün, dizinin imaj geliştirme adına keşfetmeye çalıştığı mücadelelerden çok daha ilginç olduğunu gösteriyor. Doksanlı yıllara sürekli nostalji duymamızın bir nedeni de, şöhretin yüksek ve net, ikonların ise yadsınamaz olduğu yakın bir geçmişe özlem duymamızdır. Doksanların hiçbir ünlü türü belki de süper modellerden, özellikle de bu seride kutlanan "fab four"dan daha çarpıcı değildi. 

Kısa sürede moda setlerinde yolları kesişmeye başlayacak ve ömür boyu sürecek dostluklar kuracak olan bu dört kadın, sonunda modelleri hayata geçiren bir paradigma değişimi üretecekti. Kataloglardan ve başyazılardan çıkıp podyumlara adım attılar; MTV'de şovlar sundular; ilgi ve dikkatlerinin Midas dokunuşuyla yeni genç tasarımcıların piyasaya çıkmasına yardımcı oldular. Onların yıldız gücü "The Super Models-Süper Modeller"in arşiv malzemesinde öylesine hissediliyor ki, çeşitli konuşan kafaların sürekli açıklamalarına neredeyse hiç gerek kalmıyor.

Elbette, görünüşte karmaşık olmayan bu görkemli günlerden bu yana, modellik fikri, çirkin veya etik olmayan uygulamalarla ilgili endişelerle gölgelenmiştir. Bruce Weber, Mario Testino ve Terry Richardson gibi üst düzey moda fotoğrafçıları cinsel istismarla suçlandı. (Her üç isim de haklarındaki iddiaları reddetti.) Modellere kötü muamele o kadar yaygınlaştı ki, genç modelleri uzun süredir maruz kaldıkları rutin sömürü ve insan ticaretinden korumayı amaçlayan birçok yasa önerildi; güzellik standartları o kadar mercek altına alındı ki, "no-deller" (model olmayanlar) artık podyumlarda ve kampanyalarda ajans damgalı glamazonların yanında yer alıyor.

Bu nedenle modellik konusuna adanmış herhangi bir belgeselde mutlaka uzaklarda beliren bazı kara bulutlar olacaktır. İzleyiciler dört saat kadar süren "Süper Modeller"in büyük bir bölümünü diğer stilettonun düşmesini bekleyerek geçirecekler. Ve düşüyor da, uysalca. Dizi, tatsızlıklara doğru birkaç kısa dönüş içeriyor. 

Etik olmayan mankenlik ajanslarıyla ilgili bir bölümde, Linda Evangelista - belki de yer alan tüm kadınlar arasında en çok işkence görmüş gibi görünen - yirmi iki yaşındayken, daha sonra kadınlara seri cinsel tacizde bulunmakla suçlanacak olan kendi menajeriyle evlendiğini açıklıyor. (Menajer iddiaları şiddetle reddetti.) Bir röportajda "Harika bir adam gibi hissettiriyordu" diyor. Daha sonra, belgesel dizisi evliliklerinin sona ermesi üzerinden geçiyor: Evangelista, "Belki de yanlış bir ilişki içinde olduğumu öğrendim," diye açıklıyor. "Taciz içeren bir ilişkiden ayrılmak söylemesi yapmaktan daha kolay. Bu kavramı anlıyorum çünkü bunu yaşadım."

Yine de başka bir yerde, bu kadınların nadir statüleri nedeniyle sömürülmek yerine ne kadar korunduklarını gösteren bir sahne ya da bir anekdot vardır. Campbell bir noktada, hayatında bir baba rolü üstlenen ve onu eli açık erkeklerden koruyan tasarımcı Azzedine Alaïa ile olan ilişkisini anlatıyor. Turlington, mankenlik ajanı ve cinsel tacizci olduğu iddia edilen Jean-Luc Brunel'in Paris'teki evinde kaldığı zamanları düşündüğünde, sadece rahatladığını ifade edebiliyor. "Çoğu zaman orada bile değildi," diye hatırlıyor. "İyi olduğuma inanamıyorum."

Bu kadınlar o kadar güçlü hale geldiler ki çok geçmeden tepkiler de gelmeye başladı. Belgesel, modellerin kendileri tarafından üretilmeyen alternatif bir filmde "çöküş" dönemi olarak kabul edilebilecek dönemi hızla tarıyor: grunge'ın modaya sızdığı ve kadınların kalıcı gücüne şüphe düşürdüğü günler; Naomi Wolf'un "The Beauty Myth" kitabının ardından okuyucuların mantıksız güzellik standartlarını sorgulamaya başladığı dönem. 

Dizinin bu bölümünde Gianni Versace'nin öldürülmesi ve Naomi Campbell ile onu tacizci olmakla suçlayan menajeri John Casablancas arasındaki basın savaşı ele alınıyor. Bu arada, waif'in yükselen popülaritesi süpermodellerin statüsünü zayıflatmakla tehdit ediyordu. Görünüşe göre her şey bu kadınların aleyhine işliyordu: Anna Wintour bile onları yerden yere vurmaya hazırdı. Doksanlı yıllardaki bir Moda Haftası'nda "Tüm bu süper model olayı ... kesinlikle biraz kontrolden çıktı," derken görüntüleniyor.

Bu, Wintour gibi birinin bugün kamera karşısında ifade ederken yakalanamayacağı türden bir duygu. (Aslında, Wintour'un bugünkü sesi "Süper Modeller "de yer almıyor.) Dizinin kendisi, şöhretin ve özellikle de bu kadınların süregelen ayrıcalığının öylesine hayranlık uyandırıcı bir onaylaması ki, anlatıyı mücadele ya da zorluklarla zenginleştirme çabaları boşa çıkıyor. Modeller bir şekilde süper güçlerini korumuşlar. 

Carrie Battan, 5 Ekim 2023, The New Yorker

(Carrie Battan 2015 yılında The New Yorker'a katkıda bulunmaya başladı ve 2018 yılında kadrolu yazar oldu.)


Mustafa Tamer, 12.01.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?





Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı