22 Eylül 2023 Cuma

SA10370/MT196: "Kensington Blues"; Bağımlılığın Yüzleri

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız belgesel, Myop ajansı eski editörü, foto muhabirliği dergisi 6Mois eski muhabiri, Fransız Libération gazetesi fotoğraf editörü Tess Raimbeau ve Philadelphia'da yaşayan; şehir hayatının anlaşılması zor bel altını belgeleyen ve insanileştiren geniş formatlı renkli fotoğraflarıyla tanınan; çalışmaları Londra'daki Ulusal Portre Galerisi, Philadelphia Sanat Müzesi, Delaware Sanat Müzesi, Woodmere Sanat Müzesi, Fleisher Sanat Anıtı ve DCCA'daki karma sergilerde yer alan; en son çalışması olan 'Kensington Blues'da Kuzey Philadelphia'daki Kensington Caddesi boyunca uyuşturucu bağımlılığı ve fuhuştan etkilenenlerin çektiği sıkıntıları belgeleyen; beş yıl boyunca yapılan sesli röportajlar, günlük kayıtları ve fotoğraflar, mahallede ve kendilerinde hayatta kalma mücadelesi verenlerin hikayelerini anlatan fotoğrafçı ve güzel sanatlar baskıcısı Jeffrey Stockbridge'in ortak çalışmasıdır ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya Eyaleti'nin en doğusunda bulunan eyaletin en büyük, ABD'nin ise 5. büyük şehri, ABD'nin ilk başkenti, (Kuzey) Philadelphia'daki Kensington Caddesi boyunca uyuşturucu bağımlılığı ve fuhuştan etkilenenlerin çektiği sıkıntılara odaklanmaktadır. 'Rüyalar ülkesi Amerika'nın insanlar için nasıl bir cehenneme döndüğünün belgeselini paylaşmaktan acı duyuyor olsak da insanlığın artık Amerikan devletinin açıkça desteklediği bu satanist saldırıya karşı ayaklanması gerekiyor.. Barınabilmek, yatacak bir yer bulmak için fuhuş yapan kadınların ülkesi olarak ABD kadın ve erkek, yani insan düşmanı satanizmin kurbanıdır.. Belgesel bunu kesin bir şekilde kanıtlamaktadır.
Seçkin Deniz, 22.09.2023, Sonsuz Ark


«Kensington Blues», les visages de l’addiction

"Fotoğrafçı Jeffrey Stockbridge, son on beş yıldır kokain ve crack kokainden eroin, fentanil ve ksilazine kadar her şeyin geliştiği Philadelphia'nın kuzeyindeki Kensigton Blues caddesinde dolaşıyor."

"4x5 fotoğraf makinesiyle çalışarak, cadde boyunca hayatın çok hızlı olan temposunu yavaşlatmama yardımcı olacak kadar sıkıcı bir fotoğraf süreci seçtim.". Fotoğrafçı Jeffrey Stockbridge'in çağrıştırdığı bu cadde, Philadelphia kentindeki - ve aslında tüm Amerikan Doğu Kıyısı'ndaki - trafiğin merkez üssü olan Kensington Bulvarı'dır. Bir zamanlar işçi sınıfı mahallesi olan Pennsylvania'nın başkentinin kuzeyindeki bu birkaç sokak, sanayisizleşmeden bu yana, hem küçük ölçekli hem de yasal laboratuvarların üretebildiği her türlü kimyasal madde ile dolup taşıyor: kokain, crack, eroin, fentanil, ksilazin ve diğerleri.


Teri, 2009 yılında Kensington Avenue ve Somerset Street'in kesiştiği noktada. "Alkolik bir aileden geliyorum ve 12-13 yaşımdan beri uyuşturucu kullanıyorum. Otla başladım ve 18 yaşımda eroine başladım. Buraya geldim, beni tekmeledi ve bu mahalle sonunda benim evim oldu. "(Jeffrey Stockbridge)

Jeffrey Stockbridge on beş yıldır yanında bir film kamerasıyla, bazen bir manzara kamerasıyla, bazen de orta format bir kamerayla dolaşıyor. 2008 yılında, genç fahişelerin günlük yaşamlarını belgelediği sırada bölgeyle tanıştı ve kapsamını bölgede dolaşan tüm 'bağımlıları' içerecek şekilde genişletti.

Filmin, yaşanan karşılaşmaların yoğunluğunu aktarmak için yeterli olmadığını kısa sürede fark etti. Bir ses kayıt cihazı aldı ve hayat hikayelerini, her zaman benzersiz olan, ancak bazı ortak paydaların ortaya çıktığı ham ve değerli malzemeleri kaydetti: güvencesizlik, yoksul konutlar, alkolik veya istismarcı ebeveynler. Ama hepsinden önemlisi ve en kötüsü, birçok bağımlıya doktorlar tarafından opiyat (opioid) reçete edilmiş olması. Bağımlılık başlar ve daha güçlü, daha ucuz ve daha tehlikeli ilaçlara geçişe yol açar.

Mary 2009 yılında oğlu hakkında "Uyuşturucu kullandığım için onunla birlikte olamıyorum, ama onunla birlikte olamadığım için uyuşturucu kullanıyorum" demişti. 

Wilfredo, 2010'da: "Her şey için, sevişmek için, yemek yemek için, dışarı çıkmak için, sisteminizde uyuşturucu olması gerekir. Eğer yoksa, hastasınız demektir. Köle olmak böyle bir şey işte." 

Jeffrey Stockbridge, bu yüzleri ve bu sözleri 2017'de yayınlanan Kensington Blues adlı nadir bir güç kitabında bir araya getirdi. O zamandan beri, bazen tenine yapışan bu yere geri dönüyor, her zaman cebinde aşırı doz durumunda kendisine müdahale etmek için bir tüp Narcan ile. 

Bölgenin gelişimini belgeliyor, tanıdık yüzlerle yeniden bir araya geliyor ve akın akın gelen yeni uyuşturucuları ve kamu yetkililerinin ilgisizliğini acıyla gözlemliyor.

Libération için Mayıs ayı başında oraya gitti ve salgının yoğunluğuna ilişkin tüyler ürpertici bir rapor hazırlamak üzere gazetecimizle birlikte çalıştı. Büyük bir incelikle fotoğraflayarak, sadece istatistiklerden ibaret olanlara yüzler, isimler ve hikayeler veriyor. Onun çalışması ne anlama geliyor? "Söyleyecek çok şeyi olan ama nadiren söz hakkı verilenlere bir ses vermek. Onlardan öğrenecek çok şeyimiz var.


Kevin, 2011 yılında Huntingdon istasyonunda. (Jeffrey Stockbridge)



Tusculum Caddesi treni 2012 yılında. (Jeffrey Stockbridge)



Mary, 2009 yılında Kensington ve Somerset Caddesi'nin kesiştiği noktada. Oğlu hakkında: "Uyuşturucu kullandığım için onunla birlikte olamıyorum ama onunla birlikte olamadığım için uyuşturucu kullanıyorum." (Jeffrey Stockbridge)



Tic Tac ve Tootsie, Kensington, 2009. "Fahişelik yapmıyoruz, arada sırada yatacak bir yer bulmak için yapıyoruz. Günde bir kez yapıyoruz." (Jeffrey Stockbridge)



Jamie Harrowgate Parkı'nda, 2010. (Jeffrey Stockbridge)



Al'ın boş odası, 2011. (Jeffrey Stockbridge)



OG Willy, C ve Tusculum Caddelerinin kesiştiği noktada, 2011. (Jeffrey Stockbridge)



Nichole, 2011 yılında Kensington ve Allegheny'nin kesiştiği noktada. (Jeffrey Stockbridge)



AL, 2011'de. "Burada inanamayacağınız şeyler görüyorum. İnsanlar ciddi şekilde yaralanıyor. Güvende kalın." (Jeffrey Stockbridge)



Steven, Tulip Street Köprüsü'nün altında vuruş yapıyor, 2018. (Jeffrey Stockbridge)



Taryn, 2020'de Kensington Ave ve Somerset St'de uyuşturucu kullanımının bir yan etkisi olarak kaldırıma uzanıyor. (Jeffrey Stockbridge)



2020'de Tulip St köprüsünün altında uyuşturucu bağımlılarının kişisel eşyaları. (Jeffrey Stockbridge)



2018'de Kensington Avenue metrosunun altında genç bir evsiz adam. (Jeffrey Stockbridge)



Jessica, Kensington'da terk edilmiş konteynerlerin arasında uyuşturucusunu karıştırıyor, 2018 (Jeffrey Stockbridge)



2020'de Kensington ve Somerset Avenue'nun kesiştiği noktada terk edilmiş vitrin. (Jeffrey Stockbridge)



Jamie Kensington Caddesi'nde uyuşturucu içiyor, 2020. (Jeffrey Stockbridge)



Country, 2018 yılında Kensington Avenue viyadüğünün altında uykuya dalıyor. (Jeffrey Stockbridge)



42 yaşındaki Danielle, 2023'te Kensington'daki Last Stop Club House'da. Duvarda bölgede aşırı dozdan ölen insanların isimleri yer alıyor. "Xylazine sizi daha kötü, daha hızlı ve daha güçlü hissettiriyor. Uyandığınızda canınız çekiyor ve daha fazlası için geri dönmek zorunda kalıyorsunuz." (Jeffrey Stockbridge)


Tess Raimbeau, Jeffrey Stockbridge (Fotoğrafçı), 25 Haziran 2023, Libération

(Tess Raimbeau, Fransız Libération gazetesi fotoğraf editörü, Myop ajansı eski editörü, foto muhabirliği dergisi 6Mois eski muhabiridir. Jeffrey Stockbridge (1982 doğumlu) Philadelphia'da yaşayan bir fotoğrafçı ve güzel sanatlar baskıcısıdır. Stockbridge 2005 yılında Drexel Üniversitesi'nden mezun oldu ve 2009 yılında Stockbridge Fine Art Print adında bir güzel sanatlar baskı işletmesi açtı. Stockbridge, şehir hayatının anlaşılması zor bel altını belgeleyen ve insanileştiren geniş formatlı renkli fotoğraflarıyla tanınıyor. Çalışmaları Londra'daki Ulusal Portre Galerisi, Philadelphia Sanat Müzesi, Delaware Sanat Müzesi, Woodmere Sanat Müzesi, Fleisher Sanat Anıtı ve DCCA'daki karma sergilerde yer aldı. Sanatçının en son çalışması olan Kensington Blues, Kuzey Philadelphia'daki Kensington Caddesi boyunca uyuşturucu bağımlılığı ve fuhuştan etkilenenlerin çektiği sıkıntıları belgeliyor. Beş yıl boyunca yapılan sesli röportajlar, günlük kayıtları ve fotoğraflar, mahallede ve kendilerinde hayatta kalma mücadelesi verenlerin hikayelerini anlatmak için bir araya geliyor. )


Mustafa Tamer, 22.09.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı