6 Eylül 2023 Çarşamba

SA10344/MT191: DARPA'nın Yeni Çalışması Ay'da Ortak Bir Altyapıyı Mümkün Kılacak

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"DARPA, '10 Yıllık Ay Mimarisi' ya da 'Luna-10' olarak adlandırılan çalışmayı 15 Ağustos'ta duyurdu. Açıklamada, Ay'ın güç, iletişim ve navigasyon altyapısı için fikirler arandığını duyurdu."

DARPA’s new study to enable a shared lunar infrastructure

"Ajans, kalıcı bir Ay kolonisi geliştirmeyi amaçlayan Artemis programına yardımcı olmak için bulgularını NASA ile paylaşacak."

Yapılan bir basın açıklamasına göre, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) önümüzdeki on yıl içinde entegre Ay altyapısının geliştirilmesi için "analitik bir çerçeve" geliştirmeye yönelik bir çalışma başlatıyor.


Gelecekteki Ay'a inişin sanatsal yansıması. 3DSculptor / iStock

DARPA, '10 Yıllık Ay Mimarisi' ya da 'Luna-10' olarak adlandırılan çalışmayı 15 Ağustos'ta duyurdu. Açıklamada, Ay'ın güç, iletişim ve navigasyon altyapısı için fikirler arandığını duyurdu.

Ajans, 2035 yılına kadar ticari olarak kullanılabilir hale getirmek amacıyla bu fikirleri geliştirmek için bir grup toplamayı hedefliyor.

Kendi kendine yetebilen bir ay ekonomisi için çalışmak

LunA-10'u yöneten DARPA program yöneticisi Michael Nayak, SpaceNews'e verdiği bir röportajda Luna-10 çalışmasının 10 yıl içinde Ay altyapısı için bir "ticari son durum" tanımlayacağını açıkladı. Nayak, "Bu, kendi kendine yeten bir Ay ekonomisine sahip olduğumuz son durumdur" dedi.

Amaç, bu noktadan geriye doğru çalışarak kendi kendine yeten bir ekonominin oluşturulmasına yardımcı olmak için hangi teknolojinin gerekli olduğunu görmek olacaktır.

Nayak ayrıca DARPA'nın NASA ile birlikte çalıştığını ve elde edilen bulguların uzay ajansı ile paylaşılacağını ve kendi mimari çalışmalarını tamamlayıcı nitelikte olacağını açıkladı.

SpaceNews'e konuşan Nayak, "NASA ile konuşmaya, ne yaptıklarını anlamaya, yol haritalarının ne olduğunu öğrenmeye ve daha sonra tipik DARPA misyonunuzla uyumlu olarak teknolojinin durumunu önemli ölçüde ilerletmek için yapabileceğimiz başka tamamlayıcı yatırımlar olup olmadığına bakmaya başladık" dedi.

NASA kalıcı bir Ay kolonisi kurmayı hedefliyor

Luna-10 ile DARPA'nın hedeflerinden biri de Dünya'daki savunma yetenekleri için yeniden kullanılabilecek teknoloji geliştirmektir.

Örneğin, çalışma Ay'daki güç sistemleri için termal yönetim teknolojileri geliştirebilir. Nayak, bunların da Dünya'da iletişim ve navigasyon hizmetleri gibi diğer araçlar için kullanılabileceğini açıkladı.

DARPA yaptığı duyuruda yeni çalışmanın, Ay'ın yalnızca barışçıl amaçlarla araştırılması gerektiğini ve Ay'da askeri üslerin kurulmasının yasak olduğunu belirten 1967 Dış Uzay Antlaşması'nın 4. Maddesine sıkı sıkıya "dayandığını" belirtti.

DARPA ayrıca Luna-10 üzerinde çalışacak kuruluşları 10-11 Ekim tarihlerinde Pittsburgh'da düzenlenecek Ay Yüzeyi İnovasyon Konsorsiyumu'nda (LSIC) seçmeyi hedeflediğini duyurdu. Luna-10 için nihai raporun Haziran 2024'te hazırlanması planlanıyor.

NASA, kalıcı bir Ay kolonisini mümkün kılacak teknolojiler üzerinde çalıştığı için bu çalışmayı yakından takip ediyor olacak. Artemis III Ay inişinin ardından uzay ajansı, Mars ve ötesinde insan keşfi için bir basamak görevi görecek olan Ay'da kalıcı bir varlık oluşturmayı hedefliyor.

Chris Young, 16 Ağustos 2023, Interesting Engineering


Mustafa Tamer, 06.09.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı