1 Haziran 2023 Perşembe

SA10207/SD2767: İstatistiklere Bakınız: Amerika Ordusuna Sandığınızdan Daha Az Harcıyor

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, daha önce Georgetown Üniversitesi'nde Güvenlik Çalışmaları Programında direktör yardımcılığı yapan ve Georgetown'da strateji, teknoloji ve medya ilişkileri alanlarında lisansüstü düzeyde ve Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government'ta ders veren, aralarında Boeing, General Dynamics, Lockheed Martin ve Raytheon Technologies'in de bulunduğu ABD'nin önde gelen savunma müteahhitlerinden fon alan Lexington Enstitüsü'nün Operasyon Direktörü ve Source Associates'in İcra Kurulu Başkanı olarak savunma harcamalarının stratejik, ekonomik ve ticari sonuçlarına odaklanan Loren Thompson'a aittir ve ABD'nin savunma harcamalarına odaklanmaktadır. Dev silah şirketlerinin fonladığı bir analistin, 27 trilyon dolarlık 2024 ABD bütçesinin dörtte birine karşılık gelen savunma harcamalarını oransal olarak küçülterek daha fazla savunma harcaması istemesi hiç kimseye şaşırtıcı gelmeyecektir: "Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ABD'nin doğru savunma stratejisine sahip olup olmadığını veya askeri harcamaların bu stratejiyi sürdürmek için yeterli olup olmadığını tartışabilirler, ancak yüksek askeri harcama seviyelerinin hükümetin diğer acil ihtiyaçları karşılama kabiliyetini engellediği düşüncesi (gerçeklerden) çok uzaktır."
Seçkin Deniz, 01.06.2023, Sonsuz Ark 

America Spends Less On Its Military Than You Think. Look At The Numbers.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler önceliklerini kabul ettirmek için mücadele ederken Washington periyodik bütçe çıkmazlarından birine saplanmış durumda. Zor seçimler yapılması gerektiğinde, muhafazakârların refaha, ilericilerin de savaşa saldırması olağan reflekstir.

Solda Pentagon'un ihtiyaç duyduğundan ya da hak ettiğinden daha fazla para aldığına inanan bir grup bulmak hiç de zor değildir. Bu görüş genellikle sağda ordunun yetersiz finanse edildiğine inananlar tarafından tartışmalarda gölgede bırakılır.

Bu tartışmanın bu kadar ısrarcı olmasının bir nedeni, savunma (ve refah) konusundaki kamuoyu tartışmalarının genellikle çok az somut rakamla ve ilgili harcamaların diğer harcama türleriyle neredeyse hiç karşılaştırılmadan, düello soyutlamaları etrafında dönmesidir.

Örneğin, birçok ticari jet uçağının bu miktarın birkaç katı fiyata listelendiğini fark edene kadar 80 milyon dolar bir savaş uçağı için çok fazla gibi görünebilir.


Virginia sınıfı taarruz denizaltısı Donanmanın en hayatta kalabilen savaş platformudur. WIKIPEDIA

Ya da başka bir örnek vermek gerekirse, Washington savunmaya sonraki on askeri gücün toplamı kadar harcama yapıyor olabilir, ancak Pentagon'un yıllık harcamaları WalmartWMT -1% gelirlerinin sadece üçte biri kadardır.

Bunlar medyada asla göremeyeceğiniz türden karşılaştırmalardır, ancak genellikle "askeri-endüstriyel kompleks" ile ilişkilendirilen abartılı retorik için yararlı bir düzelticidir.

Şimdi de askeri harcamaların genel federal bütçe içerisindeki yeri ile başlayarak diğer bazı karşılaştırmalara bakalım.

Biden yönetimi, 1 Ekim'de başlayacak olan 2024 mali yılında 6.88 trilyon dolarlık bir federal bütçe talep etti. Beyaz Saray bütçe ofisine göre bu miktar ülkenin 27 trilyon dolarlık ekonomisinin yaklaşık dörtte birine eşit.

Savunma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı nükleer silah programları ve diğer birkaç kalemi içeren ulusal savunma harcamaları, başkanın talebinde 886 milyar dolar olarak belirlenmiştir; genel bütçenin yaklaşık %13'ü.

O halde hesabı siz yapın. Eğer federal bütçe ekonominin dörtte birini temsil ediyorsa, ancak savunma harcamaları bütçenin sadece sekizde birini oluşturuyorsa, o zaman savunma harcamaları genel ekonominin çok küçük bir bölümünü oluşturuyor olmalı; tam olarak %3.1, eğer başkan talep ettiği bütçeyi alırsa.

%3.1 çok mu fazla? Washington Avrupalı müttefiklerine kendi ekonomilerinin en az %2'sini savunmaya harcamaları için baskı yapıyor. Pentagon'un önümüzdeki yıl araştırma, geliştirme ve silah üretimi için talep ettiği para miktarı - önerilen bütçenin yaklaşık üçte biri; ulusal ekonominin %1'ine denk geliyor. Bu çok mu fazla?

Silah bütçesini belirli sistem türlerine ayırırsanız, Pentagon'un özel savaş platformlarına ne kadar az harcama yaptığı dikkat çekicidir.

Örneğin, Ordu 2024 yılında muharebe araçları tedariki için 3,8 milyar dolar harcamak istiyor. Hükümetin günde 18.8 milyar dolar harcamayı planladığı düşünüldüğünde, bu rakam ordunun envanterindeki her tür paletli ve tekerlekli araç için ancak beş saatlik federal harcama anlamına geliyor.

Ya da Donanma'nın gemi inşa planını ele alalım. Donanma önümüzdeki beş yıl içinde 12.4 milyar dolar civarında bir inşaat maliyetiyle tam bir uçak gemisi satın almayı planlıyor. Bu dünyanın en pahalı savaş gemisi, ancak 12.4 milyar dolar ile uçak gemisi, beş yıla yayılmış 2024 fiyatlarıyla sadece 16 saatlik federal harcamayı temsil ediyor.

Bu çok mu fazla?

Savunma harcamalarının planlanan seviyesine farklı bir açıdan, ABD'de popüler olan boş zaman aktiviteleri merceğinden bakalım. Tatil harcamaları, insanların isteğe bağlı gelirlerini kullanmalarının en yaygın yollarından biridir ve zor zamanlarda bu harcamaların hiçbiri gerekli değildir.

Geçen yıl Amerikalıların Noel-Hannukah-Kwanzaa tatil sezonu için 900 milyar dolardan fazla harcama yapmış olmaları ulusal öncelikler hakkında size bir şeyler anlatmaktadır; bu rakam hükümetlerinin tüm savunma harcamalarından çok daha fazladır.

Tatilleri eleştirdiğimden değil. Bu Pentagon'un savunmak için var olduğu şeyin bir parçası. Ancak ordunun nükleer kıyamete karşı ana siperimiz olduğunu ve eşinizin Noel için aldığı kravatı hala takmadığınızı unutmayalım.

Bazı küçük bayramlara yapılan harcamaları Pentagon'un bütçesiyle karşılaştırdığınızda, kaynakların nasıl tahsis edildiğine dair ilginç bir yorum ortaya çıkıyor.

Örneğin 2021 pandemi yılında Cadılar Bayramı için yapılan harcama 10 milyar doların üzerindeydi ve bu miktar Füze Savunma Ajansı'nın 2024 bütçe talebine benzer bir büyüklükteydi. Sadece Cadılar Bayramı şekeri için harcanan miktar, yaklaşık 3 milyar dolar, Ordu'nun 2024 uçak tedariki talebine eşittir.

Bu yıl Aziz Patrick Günü kutlamaları için harcanan ve 7 milyar dolara yaklaşan miktar, ordunun 2024 füze tedariki talebinin çok üzerinde.

Tüm bunlar beni başladığım yere geri getiriyor. ABD'nin askeri harcamalarının aşırı olduğunu düşünüyorsanız, muhtemelen biz Amerikalıların paramızı harcadığımız diğer yollara çok yakından bakmak istemezsiniz.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler ABD'nin doğru savunma stratejisine sahip olup olmadığını veya askeri harcamaların bu stratejiyi sürdürmek için yeterli olup olmadığını tartışabilirler, ancak yüksek askeri harcama seviyelerinin hükümetin diğer acil ihtiyaçları karşılama kabiliyetini engellediği düşüncesi (gerçeklerden) çok uzaktır.

Sonuçta Pentagon'un bütçesindeki paranın çoğu yerel düzeye ulaştığında ipotek ödemelerine, okul vergilerine ve market harcamalarına dönüşüyor. Her eyaletin ekonomisini canlandırır.

Cadılar Bayramı'nda şekerleme ya da Aziz Patrick Günü'nde yeşil bira için harcadığımız milyarlarca doların bizim için iyi olup olmadığı ayrı bir konu.

Birkaç büyük savunma şirketi düşünce kuruluşuma katkıda bulunmaktadır.

Loren Thompson, 4 Mayıs 2023, Forbes

(Loren Thompson, kâr amacı gütmeyen Lexington Enstitüsü'nün Operasyon Direktörü ve Source Associates'in İcra Kurulu Başkanı olarak savunma harcamalarının stratejik, ekonomik ve ticari sonuçlarına odaklanmaktadır. Daha önce Georgetown Üniversitesi'nde Güvenlik Çalışmaları Programı Direktör Yardımcılığı yapmış ve Georgetown'da strateji, teknoloji ve medya ilişkileri alanlarında lisansüstü düzeyde dersler vermiştir. Ayrıca Harvard Üniversitesi Kennedy School of Government'ta da ders vermiştir Georgetown Üniversitesi'nden hükümet alanında doktora ve yüksek lisans derecelerine ve Northeastern Üniversitesi'nden siyaset bilimi alanında lisans derecesine sahiptir. Açıklama: Lexington Enstitüsü, aralarında Boeing, General Dynamics, Lockheed Martin ve Raytheon Technologies'in de bulunduğu ülkenin önde gelen savunma müteahhitlerinden fon almaktadır.)

Seçkin Deniz, 01.06.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı