31 Mayıs 2023 Çarşamba

SA10204/MT163: Yeni Araştırma, COVID Aşısı-Kan Pıhtısı Bağlantısının Potansiyel Açıklamasını Ortaya Çıkarıyor

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Uyarı Notu: 
Yayında başlıkla doğrudan bağlantılı bir içerik yoktur ve araştırmadan elde edilen verilerin aşıların 'yararlı' olduğuna dair delil olarak kullanıldığı ve araştırma üzerinden bilimsel bir manipülasyon yapıldığı görülmektedir. 
Seçkin Deniz, 31.05.2023, Sonsuz Ark

"Yakın zamanda Avustralya'da yapılan bir araştırmada, AstraZeneca ve Pfizer COVID-19 aşıları arasındaki bağışıklık tepkilerinde temel farklılıklar keşfedildi. AstraZeneca aşısı, potansiyel olarak kan pıhtılaşması ile nadir ilişkisini açıklayan beklenmedik bir hafıza benzeri yanıt ortaya çıkarırken, Pfizer aşısı daha güçlü B ve T hücre aktivitesini indükledi. Güçlendirici dozların, özellikle de mRNA dozlarının, bağışıklık tepkilerini arttırmak için çok önemli olduğu bulunmuştur."


New Research Uncovers Potential Explanation for COVID Vaccine Blood Clot Connection

Bilim insanları AstraZeneca ve Pfizer aşılarına verilen bağışıklık tepkilerindeki temel farklılıkları belirledi.

Avustralya'daki SAHMRI ve Flinders Üniversitesi'nden bir ekip tarafından yürütülen yeni bir araştırma, AstraZeneca ve Pfizer COVID-19 aşılarının bağışıklık sistemini etkileme biçiminde önemli farklılıklar olduğunu ortaya koydu. 

Cell Reports Medicine'de yayınlanan bulgular, COVID-19 Aşı Bağışıklık Yanıtları Çalışması'nın (COVIRS) bir parçasıdır ve çalışma sırasında SARS-CoV-2 toplum bulaşmasının olmadığı Güney Avustralya'da ikamet eden çeşitli yaşlardan 102 yetişkinin bağışıklık yanıtlarının analizine dayanmaktadır.

Araştırmaya katılanların kan örnekleri, erken bağışıklık yanıtlarını değerlendirmek için Oxford/AstraZeneca veya Pfizer/BioNTech COVID-19 aşısının her dozunu aldıktan hemen sonra toplanmıştır. Her ikisi de bağışıklık yanıtında çok önemli bir rol oynayan B ve T hücrelerinin aktivitesini ölçmek için her aşılamadan 28 gün sonra başka testler yapıldı. B hücreleri antikor üretirken, T hücreleri enfekte hücreleri hedef alır ve ortadan kaldırır.

Aşılar, bağışıklık sistemini SARS-CoV-2 virüsünü tanımaya ve ona karşı korumaya teşvik etmeleri bakımından birbirine benzemekle birlikte, bunun nasıl başarıldığı konusunda farklılık göstermektedir. Pfizer aşısı, konak hücreleri SARS-CoV-2 Spike proteinini üretmeye teşvik etmek için mRNA teknolojisini kullanırken, AstraZeneca aşısı Spike proteinini kodlamak için zararsız bir virüs (bir şempanze adenovirüsü) kullanır.

SAHMRI Sistem İmmünolojisi Laboratuvarı Başkanı ve Flinders Üniversitesi Profesörü David Lynn'in liderliğinde yürütülen araştırmada, binlerce kan örneğinde bağışıklık tepkilerini birçok farklı şekilde incelemek için 'multi-omik' olarak bilinen bir biyolojik analiz yöntemi kullanıldı. Profesör Lynn, bu farklı aşılara verilen bağışıklık tepkilerinin bu kapsamlı analizinin, gelecekteki aşı tasarımına bilgi sağlamaya yardımcı olacak birçok yeni bilgiyi ortaya çıkardığını söylüyor.

Flinders Üniversitesi Tıp ve Halk Sağlığı Fakültesi'nden Profesör Lynn, "İlk dozdan sonra, Oxford/AstraZeneca aşısının bağışıklık sisteminde beklenmedik hafıza benzeri bir tepki ortaya çıkardığını ve aşıyı daha önce gördüğü bir şeymiş gibi tanıdığını görünce şaşırdık" diyor.

"Bu yanıt Spike proteinine değil, aşıdaki adenovirüs vektörüne yöneliktir ve bu yanıtın yoğunluğu, tromboz veya kan pıhtılaşmasının ön habercisi olarak hareket eden proteinlerin ekspresyonu ile ilişkilidir. Aşıya bağlı immün trombotik trombositopeni (VITT) Oxford/AstraZeneca aşısıyla ilişkili son derece nadir görülen bir yan etki olmakla birlikte, çalışma sırasında katılımcıların hiçbirinde VITT gelişmemiştir; ancak bu araştırma Oxford/AstraZeneca aşısı ile bildirilen VITT vakaları arasındaki bağlantı için potansiyel bir açıklama sunmaktadır."

Araştırmada ayrıca, Oxford/AstraZeneca aşısından sadece iki doz alanların, Pfizer/BioNTech aşısından iki doz alanlara kıyasla genellikle daha düşük miktarda antikor ve antikor üretimine yardımcı olan özel bir T hücresi türünden daha az ürettiği tespit edilmiştir.

Ancak bu durum, üçüncü doz mRNA aşısı yapıldıktan sonra düzelmiş ve bu da rapel dozların önemini ortaya koymuştur. Araştırma, COVID-19 aşılarının bazı insanlara diğerlerinden daha etkili koruma sağladığı fikrine kanıt ekledi.

Bu değişkenliğin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır, ancak Profesör Lynn yaşın bir faktör olduğunu ve yaşlı insanların genellikle iki dozdan sonra daha düşük bir bağışıklık tepkisine sahip olduğunu söylemektedir. Neyse ki, üçüncü bir takviye dozu bunun üstesinden gelmede oldukça etkili oldu. Aşılamadan hemen sonra oluşan bağışıklık tepkileri, bir ay sonra ölçülen aşıya karşı B ve T hücresi tepkisini öngörmüştür.

Profesör Lynn, "İlk aşılamadan bir ila iki gün sonra kandaki gen ifadesi tepkilerini ölçtük ve bu tepkiler 28 gün sonra korumaya aracılık eden adaptif bağışıklık tepkileriyle korelasyon gösterdi" diyor.

Araştırmacılar için bir başka sürpriz de, bir aşı dozundan sonra kendini iyi hissetmemenin aslında aşının etkinliğiyle bağlantılı olabileceği bulgusuydu.

"Üçüncü dozdan hemen sonra yorgunluk ve ateş belirtileri gösteren kişilerin daha iyi T-hücresi yanıtlarına sahip olma olasılığı daha yüksekti. T hücreleri, viral hücreleri doğrudan öldürebildikleri için aşı etkinliğinde hayati bir rol oynamaktadır" diyor.

Genel olarak bu proje, bu aşılara verilen erken bağışıklık tepkileri hakkında önemli yeni bilgiler sağlamış ve COVID-19'a karşı koruma sağlamak için nasıl çalıştıklarına dair daha iyi bir anlayış sunmuştur.

Araştırma, SAHMRI, Flinders Üniversitesi, Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü, Melbourne Üniversitesi, Adelaide Üniversitesi, Basil Hetzel Translasyonel Sağlık Araştırmaları Enstitüsü, New South Wales Üniversitesi, Kirby Enstitüsü, Alfred Hastanesi, Monash Üniversitesi, AstraZeneca ve Royal Adelaide Hastanesi'ni içeren büyük bir işbirliğiydi.

Ekip, Bioplatforms Australia, AstraZeneca, The Hospital Research Foundation ve Flinders Foundation da dahil olmak üzere tüm katılımcılara ve fon sağlayıcılara şükranlarını sunar.

Flinders University, 7 Nisan 2023, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 31.05.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans:  Feargal J. Ryan, Todd S. Norton, Conor McCafferty, Stephen J. Blake, Natalie E. Stevens, Jane James, Georgina L. Eden, Yee C. Tee, Saoirse C. Benson, Makutiro G. Masavuli, Arthur E. "Yetişkinlerde COVID-19 mRNA ve adenovirüs vektörlü aşılara karşı doğal ve adaptif bağışıklık tepkilerini karşılaştıran bir sistem immünolojisi çalışması"L. Yeow, Arunasingam Abayasingam, David Agapiou, Hannah Stevens, Jana Zecha, Nicole L. Messina, Nigel Curtis, Vera Ignjatovic, Paul Monagle, Huyen Tran, James D. McFadyen, Rowena A. Bull, Branka Grubor-Bauk, Miriam A. Lynn, Rochelle Botten, Simone E. Barry ve David J. Lynn, 16 Şubat 2023, Cell Reports Medicine. DOI: 10.1016/j.xcrm.2023.100971


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı