1 Mayıs 2023 Pazartesi

SA10150/SD2738: Pek Çok Ülke ABD ve Çin Arasında Taraf Seçmekle İlgilenmiyor

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The National News'in Doğu Asya meseleleri köşe yazarı Sholto Byrnes'a aittir ve ABD-Çin rekabetinde iki yüzlü politikalara sahip olan ABD Başkanı Joe Biden'ın düzenlediği, 'Türkiye'yi davet etmemesinin temel nedenine de işaret edildiğini görmemize neden olan 'Demokrasi Zirvesi'nde "demokrasilere karşı otokrasiler" olarak dünyayı bölme fikrine inanmaması temelinde dünya ülkelerinin tutumuna odaklanmaktadır. Analistin, "Demokrasi Zirvelerinin (en az bir tane daha planlanıyor), kullanılan dil ne kadar süslü olursa olsun, ülkeleri Çin ve Rusya'ya karşı bir araya getirmenin bir yolu olduğu ve katılımcıların çoğunun Washington ve Pekin arasında taraf tutmakla hiçbir şekilde ilgilenmediği de son derece açıktır." şeklindeki cümlesi durumu özetleyici niteliktedir.
Seçkin Deniz, 01.05.2023, Sonsuz Ark 

Many nations aren't interested in picking sides between the US and China

"Joe Biden'ın Washington'daki Demokrasi Zirvesi sorunlar ve tutarsızlıklarla karşı karşıya."

ABD 2021 yılında ilk "Demokrasi Zirvesi"ne ev sahipliği yaptığında, bu büyük bir olay olarak lanse edildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın açılış konuşmasında söylediği gibi, toplantı "uzun zamandır aklındaydı" çünkü "dünyanın her yerinde demokrasiye, evrensel insan haklarına yönelik sürekli ve endişe verici zorluklar karşısında, demokrasinin şampiyonlara ihtiyacı var".


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Washington'da düzenlenen 2023 Demokrasi Zirvesi'nde. AFP

Bu hafta (Mart'ın son haftası) 120 ülkeden liderler, bu kez ABD'nin Kosta Rika, Zambiya, Hollanda ve Güney Kore ile birlikte ev sahipliği yapacağı ikinci zirve için Çarşamba günü internet üzerinden bir araya gelmeye başladı. Biden'ın "otoriterlikle mücadeleyi" dış politikasının temel özelliği haline getirmesine rağmen, bu etkinlik için o kadar az heyecan ya da coşku var ki, çoğu kişi olmasa bile pek çok kişi bunun gerçekleştiğinin farkında olmayabilir.

Bunun nedeni kısmen, pek çok kişinin Bay Biden'ın dünyayı "demokrasilere karşı otokrasiler" olarak bölme fikrine inanmaması olabilir. Toplumların kendilerini örgütleme biçimlerinin ve savundukları değerlerin Bay Biden'ın aşırı basitleştirici formülasyonundan çok daha karmaşık ve incelikli olduğu onlar için apaçık ortadadır. Ayrıca Demokrasi Zirvelerinin (en az bir tane daha planlanıyor), kullanılan dil ne kadar süslü olursa olsun, ülkeleri Çin ve Rusya'ya karşı bir araya getirmenin bir yolu olduğu ve katılımcıların çoğunun Washington ve Pekin arasında taraf tutmakla hiçbir şekilde ilgilenmediği de son derece açıktır.


Bu hafta Çin'in güneyindeki Hainan eyaletinde Boao Asya Forumu düzenlendi. Demokrasi Zirvesi'ne kıyasla daha gösterişsiz bir toplantı olan bu etkinlik tartışmasız daha büyük önem taşıyor. AFP

Sorunlar ve tutarsızlıklar bununla da bitmiyor. ABD'nin her zaman demokrasi olmayan yakın ortakları ve dostları olmuştur. Öte yandan, demokrasi olan ve dahası NATO müttefiki olan iki ülke - Türkiye ve Macaristan - ikinci kez dikkat çekici bir şekilde davet edilmedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, eleştirmenlerce ülkenin demokrasisine yönelik ölümcül bir tehdit olarak görülen tartışmalı yasal reformlarının İsrail tarihindeki en büyük protestolara yol açtığı bir dönemde davet edilmesinin, zirvenin amaçları bir yana, ismiyle bile uyuşmadığı söylenebilir.

Washington merkezli Quincy Institute for Responsible Statecraft tarafından yayınlanan bir yorumda, "ABD ve ortakları, bazı devletleri geri adım attıkları için dışlarken diğerlerinin başarısızlıklarını görmezden gelme kararı aldıklarında, bu onları ikiyüzlülük ve kayırmacılık suçlamalarına açık hale getirir" denildi. "ABD, retorik olarak dünyayı karşıt kamplara bölmek yerine, rejim türüne bakmaksızın mümkün olduğunca çok sayıda devletle daha iyi ilişkiler geliştirmeye açık olmalıdır."

Biraz daha derine indiğimizde, USAID yöneticisi Samantha Power'ın ofisi geçen hafta bir açıklama yayınladı: "2023 Zirvesi, dünya liderlerinin daha dirençli demokrasiler inşa etme taahhütlerinde kaydettikleri ilerlemeyi sergilemeleri için bir fırsat olacaktır." 

Zirveye katılan bir başka yetkili ise "kutuplaşmanın sona erdirilmesi ve seçimlerin sonuçları belirlediği, kazananların ve kaybedenlerin sonuçları kabul ettiği normalliğin geri getirilmesi" gerektiğini vurguladı.

Pek çok kişi Amerika ve bazı müttefiklerinin başkalarına ders vermeden önce kendi yıpranmış demokratik sistemlerini onarmakla işe başlamaları gerektiğini savunabilir. 

"Kazananların ve kaybedenlerin" sonuçları kabul etmesine gelince: eski başkan Donald Trump ve 2020 seçimlerinin kendisinden çalındığına dair temelsiz iddiası ya da Birleşik Krallık'taki "kalanlar"ın 2016 Brexit referandumunu kaybettiklerini iyi niyetle kabul etmeyi sonsuza kadar reddetmelerinden önce akla ne geliyor?

Bu hafta ayrıca Çin'in Hainan ada eyaletinde Boao Forum for Asia Yıllık Konferansı adı altında bir başka toplantı daha düzenleniyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in açılış konuşmasını yapmasına rağmen, bu toplantı Demokrasi Zirvesi'ne kıyasla daha gösterişsiz bir toplantı olsa da, muhtemelen daha büyük önem taşıyor. Zirvenin yönetim kurulu üyeleri arasında BM eski genel sekreteri Ban Ki-moon, Filipinler eski devlet başkanı Gloria Macapagal Arroyo, Pakistan eski başbakanı Shaukat Aziz, Yeni Zelanda eski başbakanı Jenny Shipley, Samsung başkan yardımcısı Kinam Kim, ABD eski ticaret bakanı Carlos Gutierrez ve adını taşıyan Hint holdinginden Ratan Tata yer alırken, danışmanlar konseyinde Japonya, Finlandiya, Malezya ve Singapur eski başbakanlarının yanı sıra çok sayıda üst düzey Çinli ve eski BM yetkilisi bulunuyor.

Asya'da ekonomik entegrasyonu teşvik etmek amacıyla kurulan ve misyonu artık "Asya'nın ve dünyanın kalkınması için pozitif enerjiyi bir araya getirmek" olan kuruluşun bu yılki konferansı "Belirsiz Bir Dünya; Zorlukların Ortasında Kalkınma için Dayanışma ve İşbirliği" başlığını taşıyor.

Demokrasi Zirvesi'nin varoluş nedeni olan çekişmenin aksine işbirliği: işte bu kelime. Zirveye katılanlar, kendilerini bölen şeylere odaklanmak için değil, birlikte neler yapabileceklerine bakmak için orada bulunduklarını biliyorlar - ve Forum tarafından kısa süre önce açıklanan ve "Asya'nın karamsar küresel ekonomik manzarada parlak bir nokta" olduğunu ve küresel ekonomik yönetişimin "'Asya anına' doğru ilerlediğini" ilan eden ekonomik görünümden yola çıkarak bunu biraz güvenle yapıyorlar... Asya ekonomileri çok taraflı ticaret sisteminde reformun şampiyonlarıdır, küresel parasal ve finansal yönetişime derinlemesine dahil olurlar ve dijital ekonominin gelişimini ve işbirliğini teşvik ederler".

Boao Forumu bazen "Asya'nın Davos'u" olarak anılmaktadır. Forumun önde gelen isimleri İsviçre'deki Dünya Ekonomik Forumu'nda olduğu gibi elit tabakadan seçilse de Boao'daki odak noktası kaçınılmaz olarak, bazılarına göre "Davos adamı "nın temsil ettiği küreselci milyarder sınıfından ziyade tüm toplumlara fayda sağlayacak gelişmelerdir. Ancak her iki etkinlik için de şu sorulabilir: gerçekte ne elde ettiler? Bu tür konferansların amacı bu değildir. Önemli olan bir hava yaratmak, yeni dostluklar kurmak, yeni fırsatlar ve sinerjiler bulmak ve anlayışı derinleştirmektir.

Bu hafta Boao'da gerçekleşecek olan da bu. Bazılarına göre ikiyüzlülükle dolu, bazılarına göre saldırgan ve davet edilmeyen ancak Bay Biden ve müttefiklerinin ekstra "rehberliğine" ihtiyaç duymadan kendi kaderlerini çizmekten oldukça mutlu olanlar için oldukça basit bir şekilde alakasız görünecek bir toplantı olan ikinci Demokrasi Zirvesi'nden daha fazla ilgiyi hak ettiğini söylemek için iyi bir neden olabilir.

Sholto Byrnes, 29 Mart 2023, The National News

(Sholto Byrnes The National'da Doğu Asya meseleleri köşe yazarıdır)


Seçkin Deniz, 01.05.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı