22 Şubat 2023 Çarşamba

SA10055/MT135: Trajik Bedel: COVID-19 ABD'de Çocuk ve Gençlerde Önde Gelen Ölüm Nedenlerinden Biri

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"COVID-19, Ağustos 2021 ile Temmuz 2022 arasında ABD'de çocuk ve gençlerde önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmuş ve genel sıralamada sekizinci sırada yer almıştır."

The Tragic Toll: COVID-19 Is a Leading Cause of Death in Children and Young People in the U.S.

COVID-19, 0-19 yaş arası çocuklar ve gençler arasında 1.300'den fazla ölüm dahil olmak üzere ABD'de 940.000'den fazla kişinin ölümünün altında yatan nedendi. Şimdiye kadar, COVID-19'dan kaynaklanan ölümlerin yükünün bu yaş grubundaki diğer önde gelen ölüm nedenleriyle karşılaştırıldığında nasıl olduğu belirsizdi.

  • COVID-19, Ağustos 2021 ile Temmuz 2022 arasında ABD'de çocuk ve gençlerde önde gelen ölüm nedenlerinden biri olmuş ve genel sıralamada sekizinci sırada yer almıştır.
  • COVID-19, aynı dönemde çocuklarda bulaşıcı bir hastalıktan kaynaklanan ölümlerin en önemli nedeniydi.
  • Çocuklarda COVID-19 kaynaklı ölümler ABD'de Delta ve Omicron dalgaları sırasında en yüksek seviyeye ulaşmıştır.
  • Bir yaşından küçük bebekler, 100.000'de 4 COVID-19 ölüm oranı ile en savunmasız olanlardı.
  • İlaç ve halk sağlığı müdahaleleri, virüsün bulaşmasını sınırlamak ve bu yaş grubunda ciddi hastalığı azaltmak için önemli olmaya devam etmektedir.


ABD'de ölüm belgesinde COVID-19'un ölüm nedeni olarak listelendiği çocuk ve gençlerin (0-19 yaş) aylık ölüm sayısı. Kaynak: Flaxman ve ark. JAMA Network Open.

Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni bir çalışmada, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri veri tabanlarından elde edilen veriler kullanılarak bu durum araştırıldı. Sonuçlar bugün JAMA Network Open dergisinde yayımlandı.

Araştırma dönemi için temel bulgular 1 Ağustos 2021 - 31 Temmuz 2022:

  • ABD'de 0-19 yaş arası çocuklar ve gençler arasında COVID-19, tüm ölüm nedenleri arasında sekizinci sırada; hastalıkla ilişkili tüm ölüm nedenleri arasında beşinci sırada; bulaşıcı veya solunum yolu hastalıklarının neden olduğu ölümlerde ise birinci sırada yer almaktadır.
  • Yaş gruplarına göre COVID-19 yedinci (bebekler), yedinci (1-4 yaşındakiler), altıncı (5-9 yaşındakiler), altıncı (10-14 yaşındakiler) ve beşinci (15-19 yaşındakiler) sırada yer almıştır.
  • COVID-19, çocuk ve genç ölümlerinin %2'sinin (43.000'de 800) altında yatan nedendir ve genel ölüm oranı 0-19 yaş arası nüfusta 100.000'de 1,0'dır. Önde gelen ölüm nedeni (perinatal koşullar) 100.000'de 12,7 genel ölüm oranına sahiptir; COVID-19, birlikte 100.000'de 0,6 ölüm oranına sahip olan grip ve pnömoninin önünde yer almaktadır.
  • Birçok hastalıkta olduğu gibi, COVID-19 ölüm oranları da bu yaş aralığında U şeklinde bir seyir izlemiştir. COVID-19 ölüm oranları en yüksek bir yaşından küçük bebeklerde (100.000'de 4,3), ikinci en yüksek 15-19 yaş arası çocuklarda (100.000'de 1,8) ve en düşük 5-9 yaş arası çocuklarda (100.000'de 0,4) görülmüştür.
  • Genel olarak, Delta ve Omicron dalgaları sırasında çocuk ve genç ölümleri önceki dalgalara (Temmuz 2021 öncesi) kıyasla daha yüksektir ve bu durum muhtemelen bu dönemlerde enfekte olan daha yüksek sayıları yansıtmaktadır. Bununla birlikte, pandeminin Delta öncesi döneminde, COVID-19 hala genel olarak dokuzuncu önde gelen ölüm nedeni olarak yer almaktadır.
  • 0-19 yaş grubunda COVID-19'a bağlı ölümlerin en yüksek olduğu ay 160 ile Ocak 2022'dir.

COVID-19 diğer hastalıkların (pnömoni ve grip gibi) etkilerini artırsa da, bu çalışma COVID-19'un katkıda bulunan bir neden olduğu ölümlerden ziyade doğrudan COVID-19'un neden olduğu ölümlere odaklanmaktadır. Bu nedenle, bu sonuçların bu yaş grubunda COVID-19'a bağlı ölümlerin gerçek yükünü olduğundan az göstermesi muhtemeldir.

Diğer yaş gruplarıyla karşılaştırıldığında, COVID-19'dan kaynaklanan genel ölüm riski çocuklarda ve gençlerde önemli ölçüde daha düşüktür. Örneğin, 1 Ağustos 2021 ile 31 Temmuz 2022 tarihleri arasında ABD'de tüm yaş grupları arasında COVID-19 ölüm oranı 100.000'de 109'dur. Bununla birlikte, ABD'de çocuklar ve gençler arasındaki ölümler nadir olduğundan, COVID-19'un ölüm yükü en iyi bu yaş grubundaki diğer tüm ölüm nedenleri bağlamında anlaşılabilir.

Araştırmacılara göre bu sonuçlar, COVID-19 varyantlarının dolaşımda olmaya devam etmesiyle birlikte, aşılama, hasta olduğunda evde kalma ve havalandırma gibi halk sağlığı önlemlerinin virüsün bulaşmasını sınırlandırmada ve çocuklarda ve gençlerde ciddi hastalıkları azaltmada hala önemli bir rol oynadığını göstermektedir.

Çalışmanın başyazarı Doçent Seth Flaxman (Oxford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü) şunları söylüyor: 

"Bu sonuçlar, ABD'de çocukların ve gençlerin ölmesi nadir olsa da, COVID-19'un artık bu yaş grubu için bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin altında yatan başlıca neden olduğunu göstermektedir. 82 milyon Amerikalı çocuk ve gencin çoğu büyük Delta ve Omicron dalgaları sırasında enfekte oldu ve sonuç olarak, çoğu son iki yılda olmak üzere, pandemi sırasında 1.300'den fazla çocuk ve genç COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Neyse ki artık riski en aza indirmek için bina havalandırmasından hava temizleyicilere ve güvenli aşılara kadar bir dizi etkili araca sahibiz. Toplumlar birlikte çalışarak enfeksiyon ve ciddi hastalıkların boyutunu önemli ölçüde sınırlandırabilir."

Araştırmanın yazarlarından Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu'ndan Yardımcı Doçent Robbie M. Parks şöyle diyor: 

"ABD'deki çocuklarda görülen bulaşıcı hastalıklara tarihsel olarak bakacak olursak, aşıların kullanıma girmesinden önceki dönemde hepatit A, rotavirüs, kızamıkçık ve kızamık başlıca ölüm nedenleriydi. Ancak bu hastalıkları COVID-19 ile karşılaştırdığımızda, COVID-19'un çocuklarda ve gençlerde, aşılar kullanıma sunulmadan önce bu diğer hastalıklardan çok daha fazla ölüme neden olduğunu gördük; bu da ABD'de ve dünya genelinde en küçük yaş grupları için COVID-19 önleme ve azaltma tedbirlerini ne kadar ciddiye almamız gerektiğini gösteriyor."

Araştırmanın ortak yazarlarından Sidney'deki New South Wales Üniversitesi Kirby Enstitüsü'nden Doçent Deepti Gurdasani, "COVID-19'un çocuklarda önemli bir ölüm nedeni olduğu ve bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin önde gelen nedeni olduğu açıktır. Ne yazık ki, Omicron döneminde bile COVID-19'dan kaynaklanan ölümler çocuklarda önemli olmaya devam etmiştir. Çocukları enfeksiyondan korumak için hafifletici önlemlere (örn. havalandırma, hava temizliği) ve ciddi hastalık riskini azaltmak için erişilebilir aşılamaya ihtiyacımız var." diyor.

Imperial College London Matematik Bölümü'nden ortak yazar Dr. Oliver Ratmann şunları söylüyor: "Bu çalışmanın temel noktası, çocuklarda COVID-19 enfeksiyonunun ciddiyetinin en iyi şekilde benzerlerinin karşılaştırılmasıyla, yani çocuklarda diğer ölüm nedenlerine göre anlaşılmasıdır. COVID-19'un 2021-22'de çocuklarda önde gelen ilk on ölüm nedeni ve herhangi bir bulaşıcı hastalıktan kaynaklanan çocuklarda önde gelen ölüm nedeni olduğunu gösteriyoruz. Dolayısıyla, COVID-19 çocuklarda zararsız bir enfeksiyon olmaktan çok uzaktır."

University of Oxford, 30 Ocak 2023, SciTechDaily

Mustafa Tamer, 22.02.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri


Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Jenny S. Radesky, MD; Niko Kaciroti, PhD; Heidi M. Weeks, PhD; Alexandria Schaller, BS ve Alison L. Miller, PhD, 12 ArSeth Flaxman, PhD; Charles Whittaker, PhD; Elizaveta Semenova, PhD; Theo Rashid, MSci; Robbie M. "ABD'de 0-19 yaş arası çocuk ve gençlerde altta yatan ölüm nedeni olarak COVID-19'un değerlendirilmesi" Parks, PhD; Alexandra Blenkinsop, PhD; H. Juliette T. Unwin, PhD; Swapnil Mishra, PhD; Samir Bhatt, DPhil; Deepti Gurdasani, PhD ve Oliver Ratmann, PhD, 30 Ocak 2023, JAMA Network Open. DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.53590


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı