23 Eylül 2022 Cuma

SA9852/SD2541: Ukrayna Rusya'dan Ne Kadar Toprak Alabilir?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 2005'ten beri Patterson School'da güvenlik ve diplomasi dersleri veren, National Interest, Diplomat: APAC, World Politics Review ve American Prospect dahil olmak üzere bir dizi dergi ve yayına yoğun bir şekilde katkıda bulunan Lawyers, Guns and Money'nin kurucusu ve kıdemli editörü Dr. Robert Farley'a aittir ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nda gerilemeye başlayan Rusya karşısında Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarının ne kadarını kurtarabileceğine odaklanmaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 20 Eylül 2022'de BM Genel Kurulu'na hitaben yaptığı konuşmada, Fransız haber ajansı AFP'nin "Türk lider Erdoğan, Ukrayna krizinden 'her iki taraf' için 'onurlu çıkış' çağrısında bulundu" şeklinde flaş haber olarak duyurduğu temel noktaya işaret etmesinin ne kadar değerli olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
Seçkin Deniz, 23.09.2022, Sonsuz Ark 

How Much Territory Can Ukraine Take Back From Russia?

Geçen hafta, Ukrayna kuvvetleri Harkov Oblastında çarpıcı bir saldırı gerçekleştirerek Rus birliklerini neredeyse panik içinde geri püskürttü ve binlerce kilometrekarelik bölgeyi geri aldı. İlerleme, çoğunlukla iyi bir şekilde geri çekilen ancak arkasında muazzam teçhizat ve mühimmat stokları bırakan Rusların savunucularını şok etmiş görünüyor. Çarşamba günü, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy , savaşın ilk aylarında yoğun çatışmalara sahne olan ve kritik bir demiryolu iletişim ağı üzerinde bulunan, kısa süre önce yeniden ele geçirilen İzyum'da bir fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.

Ukrayna'dan bir insansız hava aracı tarafından saldırı altında bir Rus tankı. 
Kaynak: YouTube/Ukrayna ordusu.

Gerçekte, saldırı, savaşın ilk haftasında Rusya tarafından ele geçirilen toprakların kurtarılmasını içerebilecek yeni bir savaş aşaması başlatmış oldu. 

Ukrayna ve Rusya: Rekabet Eden Bilgi Ekonomileri

Başarılı saldırı, Rusya'nın bilgi ekonomisindeki önemli sorunların bir başka göstergesi olabilir. Rus tarafındaki çok sayıda bağımsız yorumcu, Ukrayna'nın güçlenmesi ve Rus savunmasının zayıflığı konusunda alarm vermiş görünüyor, ancak bu uyarılar üst düzey komuta ve siyasi çevrelerde dikkate alınmadı. Moskova'nın dikkati, Ukrayna'nın çok daha yavaş bir hızda da olsa yeni bir saldırı düzenlediği Kherson'a odaklanmış görünüyor . Ukraynalılar, aksine, istihbarat operasyonlarını sıkı sıkıya sarmış ve ABD ile güçlü bir istihbarat paylaşımı ilişkisi geliştirmiş görünüyorlar.. Saldırıyı hemen, savaşı ulusal varoluş için kahramanca bir mücadele olarak çerçeveleyen savaş hakkındaki daha geniş anlatılarına sardılar.

Siyasi Savaş

Saldırı, yerel ve uluslararası izleyicilere Rusya tarafından fethedilen toprakları geri alabileceğini göstermek için mücadele eden Ukrayna için büyük bir siyasi zaferdir. Başarı, daha iyi bir zamanda gelemezdi, çünkü Berlin, Paris ve Washington'da ek silah transferi olasılıkları hakkında sorulan karmaşık soruları yanıtlıyor gibi görünüyor. Ukrayna'nın şu sorulara artık çok iyi cevapları var: Ekipman akışını sürdürün, biz de Rus işgalcileri ülkemizden kovacağız.

Rusya için mesaj daha az hoş; Tüm zamanların en büyük ayrılık mektuplarından birinde, Başkan Zelenskyy, Ukrayna'nın Rusya ile bir geleceği dört gözle bekleyebileceğini ve bekleyeceğini açıkça belirtti.

Ukrayna Gerginliğini Arttıran Endişeler

Ukrayna'nın zaferleri, çıkmazla karakterize bir yaz boyunca huzursuzca uyuyan tırmanışla ilgili endişeleri yeniden alevlendirdi. İlerleme, Kremlin için büyük bir siyasi ve askeri sorun yaratacak gibi görünüyor ve Ukrayna'nın altı aylık savaşın ardından hiçbir baskı altında kalma belirtisi göstermediğine işaret ediyor. Rusya, hem teçhizat hem de insan gücü sorunlarından mustarip, bu da muhtemelen yakın gelecekte önemli bir karşı taarruza geçme kabiliyetini kısıtlıyor. Ayrıca, Kharkiv Oblastı'nın açılması, Ukraynalı HIMARS'ın Rus lojistik ağına derinlemesine girmesi için önemli bir alan açıyor.

Bu gelişmeler göz önüne alındığında, bazı Batılılar Kremlin'in tam bir seferberlik ya da Ukrayna'ya daha ölümcül saldırılar başlatarak daha saldırgan olabileceğinden endişe ediyor. İkinci endişe, son birkaç gün içinde Ukrayna su ve elektrik altyapısına yönelik birkaç hassas füze saldırısıyla ortaya çıktı. Hatta bazıları Rusya'nın bir oldubittiyi göstermek ve Ukrayna direnişini çabucak kırmak için nükleer silah kullanımına başvurma ihtimalinden bile bahsetti. 

Ayrı ancak ilgili bir başka endişe de, Ukrayna kuvvetlerinin Rusya sınırına yeni keşfedilen yakınlığı etrafında dönüyor. Şimdiye kadar Rusya, birkaç hava ve füze saldırısı ve muhtemelen bazı özel harekat faaliyetleri dışında, savaştan büyük ölçüde etkilenmedi. Ukrayna şimdi hem sivil hem de askeri altyapıya ciddi zarar verme potansiyeliyle Rusya'nın derinliklerine saldıracak konuma ve donanıma sahip. En azından Silahlı Çatışma Yasası uyarınca ikincisine tamamen izin verilirken, Batı başkentlerinde de mide yanmasına neden olacaktır. Gerçekten de Ukrayna'nın başarılı ilerleyişi, Kırım'ın geri alınması olasılığı hakkında soru işaretlerine yol açtı ve çoğu kişi bu durumun Rusya'nın kitlesel misilleme için bir “kırmızı çizgisi” olabileceğine inanıyor.

Ukrayna'da Yapılması Gereken İşler

Yapılacak daha çok şey var. Bu yazı yazılırken Rus kuvvetleri, Oskil Nehri'nde ve uluslararası sınırın arkasında bir savunma hattı kurmuş görünüyordu. Gerçekten de, Ukraynalıların hala Rusya'da kalan Rus güçlerini hesaba katmaları gerektiğinden, Ukrayna'nın ilerleyişi Kiev'in savunma hatlarının toplam uzunluğunu fiilen uzatmış olabilir. Rusya, Ukrayna'nın taarruz harekâtının kuzeydoğuda elde ettikleri aynı bariz başarı derecesine henüz ulaşmadığı Donbas'ın ve güneyin büyük kısımlarını sıkı bir şekilde kontrol altında tutmaya devam ediyor.

Ukraynalılar Rusya'yı kabul edilebilir bir maliyetle Herson'dan çıkarabilirlerse, elimizde tamamen yeni bir savaş (ve yeni bir dizi siyasi ve stratejik sorun) olacak.

Robert Farley, 15 Eylül 2022, 15FortyFive

(19FortyFive Katkıda Bulunan Editör Dr. Robert Farley 2005'ten beri Patterson School'da güvenlik ve diplomasi dersleri vermektedir. Lisans derecesini 1997 yılında Oregon Üniversitesi'nden ve doktora derecesini 2004 yılında Washington Üniversitesi'nden almıştır. Dr. Farley, Grounded: The Case for Abolishing the United States Air Force (University Press of Kentucky, 2014), the Battleship Book (Wildside, 2016) ve Patents for Power: Intellectual Property Law and the Difusion of Military Technology ( Chicago Üniversitesi, 2020). National Interest, Diplomat: APAC, World Politics Review ve American Prospect dahil olmak üzere bir dizi dergi ve dergiye yoğun bir şekilde katkıda bulunmuştur. Dr. Farley ayrıca Lawyers, Guns and Money'nin kurucusu ve kıdemli editörüdür.)


Seçkin Deniz, 23.09.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı