2 Eylül 2022 Cuma

SA9816/SD2514: Aşk Tam Olarak Platonik Bir İdeadır; Hakikatle İlgisi Yoktur

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Elbette saydığınız her şey yüce bir amaca matuftur. Kendi içerisindeki nedenlere ve illete bağlıdır. Ama onların hiçbiri kendisini aşk diye tarif etmez, bu tarifi siz yapıyorsunuz. Her şeyi aşka siz yoruyorsunuz."

 Aşk yoktur.

Varlık  felsefesini, öteleştirmekten daha çok varmış gibi saydığı bir kurguya monte eden, ontolojik gerçekleri simülatif sanrılarla bezeyen ve bu çerçevede esas değeri yokluk ve hiçlik olan bir retoriği, yani aşkı kendi değeriyle yani yoklukla tavsif etmem, gerçekten benim inanmam veya inanmamamla ilgili değil.

Elbette saydığınız her şey yüce bir amaca matuftur. Kendi içerisindeki nedenlere ve illete bağlıdır. Ama onların hiçbiri kendisini aşk diye tarif etmez, bu tarifi siz yapıyorsunuz. Her şeyi aşka siz yoruyorsunuz. 'Herşey' aşktan yoruluyor ve siz kendiniz onu herşeyleştirmekle zaten kendiniz yok ediyorsunuz.

Aşk, adamı bütün tutmaz... aşk adamı, kalbur gibidir... aşk adamı erimiş lav gibi kendini ve her şeyi yakar, yok eder...

Filo-zof, filo-dox ayrımını yapan Platon, aslında bugünkü bilim adamlarını 'filodox' diyerek aşağılamıştır. İdealara ait bilgiye sophie-gerçek bilgi-, fenomenlere ait bilgiye doxa-sanal bilgi- demiştir beyefendi...

İşin tuhaf tarafı aşk tam olarak platonik bir ideadır; hakikatle ilgisi yoktur.

Size bir sır vereyim mi? Kızmayın ama, Aristo'ya göre "İnsanların en alt basamağını kadınlar oluştururlar ve onlar aklın ilkelerine sahip değildirler."

Aristo meraklısı hanımefendi kardeşlerimize ilanen tebliğ olunur...

[Seçkin Deniz, 6 Ağustos 2010]


Seçkin Deniz, 02.09.2022, Sonsuz Ark, Ağacın Çürümüş Yaprakları-60, Sorgulamalar






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı