31 Ağustos 2022 Çarşamba

SA9813/MT85: Araştırma: Bazı Esrar Ürünleri Ortak Atıştırmalık Yiyeceklere Benziyor

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Araştırmacılar, taklit edilen yenilebilir ürünler hakkında daha derin bir anlayış elde etmek için yüzlerce kenevir ürünü fotoğrafı topladı ve marka, ad, görüntü ve THC içeriği dahil olmak üzere ambalajlarını analiz etti. 267 yenilebilir ürün için fotoğraflara odaklandılar ve %8'inin (22 fotoğraf) 13 farklı atıştırmalık ürüne yakından benzediğini buldular."


Popular Snack or Marijuana Edible? Study Finds Some Cannabis Products Look Like Common Snack Foods

Yüksek THC içeriği de dahil olmak üzere, taklitçi yiyecekler çocuklar tarafından yanlışlıkla yutulma riskini arttırıyor.

NYU Küresel Halk Sağlığı Okulu'ndaki araştırmacılar tarafından yürütülen ve bugün (19 Nisan 2022) Uyuşturucu ve Alkol Bağımlılığı dergisinde yayınlanacak olan yeni bir araştırma, yenilebilir bazı kenevirlerin, popüler atıştırmalık yiyeceklere oldukça benzediğini ve bunların kolayca karıştırılabildiğini tespit etti.


"Copycat" yenilebilir yiyecekler, popüler atıştırmalık yiyeceklere oldukça benziyor. Kaynak: Ompad/NYU

Bu "taklit" yenebilir maddeler ayrıca, esrardaki ana psikoaktif bileşik olan tetrahidrokanabinol veya THC seviyelerine sahiptir ve bu, eyalet esrar düzenlemeleri tarafından belirlenen sınırların çok üzerindedir.

“İlk bakışta, paketlerin çoğu neredeyse tam olarak tanıdık atıştırmalıklara benziyor." diyor NYU Küresel Halk Sağlığı Okulu'nda epidemiyoloji doçenti ve yeni araştırmanın baş yazarı Danielle Ompad, "Bu taklitçi kenevir ürünleri güvenli bir şekilde saklanmazsa, çocuklar veya yetişkinler tarafından kazara yutulma potansiyeli vardır."

Yenilebilir ürünler, esrar endüstrisinin popüler ve hızla genişleyen bir bölümüdür. Yasal olduğu eyaletlerde esrar kullanan kişilerin yarısından fazlası (%56) yenilebilir ürünler tüketiyor ve gençlerin bunu yapma olasılığı daha yüksek.

Son haberler, popüler atıştırmalık yiyecekleri taklit etmek için benzer marka ve görüntüleri kullanan yenilebilir yiyeceklere dikkat çekti. Bu taklitçi kenevir ürünleri, insanların - çocuklar da dahil olmak üzere - onları atıştırmalık zannedip yanlışlıkla tüketebilecekleri düşünüldüğünde, bir halk sağlığı sorunudur. 2017'den 2019'a kadar ABD Zehir Kontrol Merkezleri, yenilebilir gıda tüketen 0 ila 9 yaşları arasındaki yaklaşık 2.000 küçük çocuk vakasını ele aldı.

Araştırmacılar, taklit edilen yenilebilir ürünler hakkında daha derin bir anlayış elde etmek için yüzlerce kenevir ürünü fotoğrafı topladı ve marka, ad, görüntü ve THC içeriği dahil olmak üzere ambalajlarını analiz etti. 267 yenilebilir ürün için fotoğraflara odaklandılar ve %8'inin (22 fotoğraf) 13 farklı atıştırmalık ürüne yakından benzediğini buldular.

Ürünlerin on iki tanesi şekerlemeler veya tatlı atıştırmalıklar (meyve çiğnemeleri, meyve atıştırmalıkları, pirinç ve hatmi ikramları ve sakızlar) ve biri tuzlu atıştırmalık (cips) idi. 13 paketin sekizi, orijinal ürünün tam markasını veya ürün adını kullanmıştı; geri kalan beş isim benzerdi (örneğin, “Sour Patch Kids” yerine “Stoner Patch Dummies”). Paketlerin yedisinde orijinal ürünle aynı çizgi film veya marka karakteri kullanılmıştır.

Esrarı yasallaştıran çoğu eyalet, yenilebilir ürünlerdeki THC miktarını sınırlıyor; tipik olarak doz başına 5 mg veya 10 mg THC ve paket başına 100 mg. Benzer ürünlerin ambalajında ​​​​listelenen bilgilere göre, bu yenilebilir ürünler, maksimum limitleri büyük ölçüde aşan ortalama 459 mg THC ve paket başına 300 ila 600 mg aralığında içeriyordu.

NYU Küresel Halk Sağlığı Okulu'nda Uyuşturucu Kullanımı ve HIV/HCV Araştırmaları Merkezi'nin (CDUHR) müdür yardımcısı olan Ompad, "Her paketin birden fazla doz içermesi muhtemel olsa da, birkaç paket porsiyon boyutunu veya porsiyon sayısını belirtir" diyor. "Ayrıca, standart doz olarak 10 mg'ı düşünürsek, bu ürünler paket başına 30 ila 60 doz arasında endişe verici olabilir."

Bulgular, renkli ambalajları ve tanıdık markaların ve karakterlerin kullanımı göz önüne alındığında, bu taklit ürünlerin çocuklar için çekici olma riskini vurgulamaktadır.

Ompad, "Esrar ambalajlarının çocuklara hitap etmesini önlemeye yönelik politikalar, taklit ürünlerin pazara girmesini engellemedi - gıda markaları da telif hakkı ihlali nedeniyle esrar şirketlerine karşı yasal işlem başlatmadı" diyor. "Aperatif yiyeceklere benzeyen yiyecekleri satın alan kişiler, bunları normal atıştırmalıklardan ayrı ve çocukların erişemeyeceği yerlerde saklamalıdır."

New York University, 19 Nisan 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 31.08.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: Danielle C. Ompad, Kyle M. Snyder, Simon Sandh, Daniel Hagen, Kewanda J. Collier, Emily S. Goldmann, Melody S. Goodman ve Andy SL Tan tarafından hazırlanan "Amerika Birleşik Devletleri'nde taklitçi ve benzeri yenilebilir kenevir ürünü ambalajı" , 15 Mart 2022, Uyuşturucu ve Alkol Bağımlılığı. DOI: 10.1016/j.drugalcdep.2022.109409

Ompad'e ek olarak, çalışma yazarları arasında NYU Küresel Halk Sağlığı Okulu'ndan Kyle Snyder, Simon Sandh, Daniel Hagen, Emily Goldmann ve Melody Goodman; Morgan Eyalet Üniversitesi'nden Kewanda Collier; ve Pennsylvania Üniversitesi'nden Andy Tan. Araştırma, Ulusal Uyuşturucu Suistimali Enstitüsü (P30DA011041, R21DA052421 ve R01DA054236) ve Ulusal Kanser Enstitüsü (R01CA237670) tarafından desteklenmiştir.

Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı