25 Ağustos 2022 Perşembe

SA9803/SD2504: İtalya Aşırı Sağcıları Seçmeye Hazırlanıyor

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Ziyaretçi Liderlik Programı mezunu, Magnitsky İnsan Hakları Ödülü sahibi, The Times of London ve The Telegraph için öyküler yazan Polonya doğumlu,  Oxford Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı okuyan, Brüksel merkezli EUobserver'un dış politika ve güvenlik muhabiri Andrew Rettman'a aittir ve eski Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi başbakanlığında kurulan zoraki teknokrat hükümetin dağılması sonrası, “Draghi’nin arkasında yeterli destek olmaması” ve “ülkeyi yönetmek için yeni koalisyon hükümeti kurulması konusunda bir şans görmediği” için Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından alınan parlamentonun feshi ve erken seçim kararı ile 25 Eylül 2022'de seçime gidecek olan İtalya'da sözde aşırı sağın yükselişine ve artan ırkçılığa odaklanmaktadır. Ancak LGBT destekçisi liberallerin ve solcuların baktığı yerden bakan, değerleri önemseyen her siyasi duruşu faşistlikle suçlayan bu tür metinlerin istikrarsızlık üreten Liberal-Solcu yapıları suçlamamaları dikkat çekicidir.
Seçkin Deniz, 25.08.2022, Sonsuz Ark 

Italy poised to elect far-right rulers

İtalya, 7 Ağustos Pazar günü merkez sol koalisyonun dağılmasının ardından Eylül ayında aşırı sağcı bir hükümeti seçmeye biraz daha yaklaştı.

Carlo Calenda liderliğindeki merkezci Azione partisi, Demokrat Parti (PD)'nin daha radikal sol partilerle (Sinistra Italiana ve Europa Verde) bağlantı kurduğu gerekçesiyle Demokrat Parti (PD) ile kurulan sol ittifaktan ayrıldı.

İki radikal parti, istifa eden başbakan Mario Draghi'ye karşı düzenli olarak güvensizlik oyu verdiler ve ayrıca Finlandiya ve İsveç'in kendilerini Rusya'dan korumak için NATO'ya katılmasına izin verilmesine karşı oy kullandılar.

Calenda, İtalyan yayıncı Rai Tre'ye verdiği demeçte, "Artık kendimi 54 kez Mario Draghi'ye güvensizlik oyu veren insanlarla birlikte buluyorum" dedi. "Bu koalisyon kaybetmeye mahkum edildi. Seçim Demokrat Parti (PD) tarafından yapıldı. Vicdanımın götürmediği yere gidemem." 

Sinistra Italiana ve Europa Verde de Azione'yi çevresel referansları konusunda eleştirmişti.

Eski dışişleri bakanı Luigi Di Maio liderliğindeki bir başka küçük parti olan Impegno Civico da koalisyon Pazar günü dağılmadan önce Cumartesi günü sol bloğa katılmıştı.

Ancak solcular bir arada kalmayı başarsalar bile, sağ kanat adaylarının 10 puan gerisinde oy elde ediyorlar.

Sağ blok, Rusya'yı eleştirerek kendini yeniden şekillendirmeye çalışan, ancak açıkça faşist siyasi kökleri olan Giorgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri partisinden ve aynı zamanda Matteo Salvini'nin aşırı sağcı Lig partisi ve gözden düşmüş eski başbakan Silvio Berlusconi'nin sağcı Forza Italia partisinden oluşuyor.

Draghi'nin koalisyon ortağı Beş Yıldız Hareketi partisi tarafından ihanete uğradığını hissetmesi üzerine 25 Eylül'de erken seçime gidilme kararı alındı, çünkü parti kendisine karşı bir güven oyu vermemişti.

İtalya, pandemi kurtarma fonlarının ödenmesine ilişkin AB Komisyonu kriterlerini karşılamak için mücadele ederken siyasi karışıklık yaşanıyor. Aynı zamanda, bu karışıklık geçen hafta Civitanova Marche kasabasında dövülerek öldürülen Nijeryalı engelli bir sokak satıcısı olan Alika Ogorchukwa'nın öldürülmesinin ardından göç konusundaki yeni gerilimin ortasına denk geliyor.

Polis, saldırganın psikiyatrik sorunları olduğunu söyleyerek ırkçı bir saiki hemen dışladı.

Ancak cinayet, bir İtalyan lokantacının, maaşının ödenmesini talep eden bulaşık yıkayan siyah bir kadın olan Beauty Davis'e tokat attığı ve toksik bir siyasi tartışmaya yol açtığı viral bir video klibiyle aynı anda gerçekleşmişti.

İtalyan ırkçılık karşıtı STK DEI Futuro Antirazzista'dan Kwanza Musi Dos Santos, The Guardian'a  "yargıçlar, polis, valiler ve politikacıların hepsi beyaz, orta yaşlı ve beyazların üstünlüğü sistemine gömülmüş adamlar" olduğu için yetkililerin cinayetin ırksal güdülerini reddettiklerini söyledi.

Demokrat Parti (PD) milletvekili Laura Boldrini, her iki olayın da Meloni ve Salvini'nin partileri tarafından yıllarca süren göçmen karşıtı "propaganda" ile bağlantılı olduğunu söyledi:

"Göçmenlerin çeşitli alanlarda çalışmasına ihtiyacımız var ama onları sömürebileceğiniz, az ödeyebileceğiniz, aşağılayıp dövebileceğiniz fikri de var. Neden? Çünkü bazı insanlar onları saygıya layık görmez."

Salvini, Ogorchukwa'nın öldürülmesiyle ilgili olarak, "Ne yazık ki her gün yüzlerce İtalyan saldırıya uğruyor... saldırganlığın beyaz mı, siyah mı yoksa sarı mı olduğunu sınıflandırmak için burada değiliz." dedi.

Andrew Rettman, Brüksel, 8 Ağustos 2022, EuObserver

(Andrew Rettman, Brüksel merkezli EUobserver'ın dış politika ve güvenlik konularını ele alan bir muhabiridir. Magnitsky İnsan Hakları Ödülü sahibi ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Uluslararası Ziyaretçi Liderlik Programı mezunudur. Ayrıca The Times of London ve The Telegraph için öyküler yazmıştır. Polonya'da doğdu, ancak Oxford Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı okuduğu İngiltere'de büyüdü.)


Seçkin Deniz, 25.08.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı