4 Ocak 2022 Salı

SA9507/SD2287: II. Merkel Dönemi mi?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Stern ve Die Woche'nin eski Berlin muhabiri ve Almanya'nın en büyük ulusal yayın organı Suddeutsche Zeitung'un kıdemli siyasi gazetecisi Jan Bielicki'ye aittir ve  Sosyal Demokrat Olaf Scholz liderliğindeki yeni Alman hükümetinin yapısına ve hedeflerine odaklanmaktadır. Scholz'un Merkel'in ardılı olarak onun politik duruşunu sürdüreceği için seçmenler  tarafından seçildiğini düşünen analistin birçok ilki de barındıran koalisyonla ilgili görüşlerinin özetini bir paragrafta görmek mümkün: "Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve liberal, iş dünyası yanlısı, vergi karşıtı Hür Demokratlar (FDP) tarafından oluşturulan yeni koalisyon, Almanya için birçok ilk arasında bir ilk. Savaş sonrası tarihte ilk kez, Federal Meclis'te çoğunluğu oluşturmak için üç parti bir araya gelmek zorunda kaldı. İlk kez kabinedeki koltukların yarısını kadınlar oluşturuyor. İlk kez bir şansölye, geleneksel “Tanrım bana yardım et (So help me God)” yeminini etmedi." Almanya'nın istikrarını sürdürmesi mümkün mü? Bu artık tartışılmaz bir şekilde 'Hayır' olarak yanıtlanabilecek bir soru. Analist bu durumu da şöyle tespit ediyor: “Daha Fazla İlerlemeye Cesaret Et” koalisyon sözleşmesinin yeni mantrası ve başlığıdır. Bu, Nobel Barış Ödülü sahibi ve eski şansölye Willy Brandt'in yarım yüzyıl önceki reform hükümetine bir selam ve 16 yıllık muhafazakar yönetimden net bir kopuşun sinyalini veriyor." Türkiye- Erdoğan, PKK ve FETÖ terörüne destek veren Avrupa Birliği'nin lideri güçlü bir Merkel'in Almanyası ile her şeye rağmen dengeli bir strateji ile yol yürüdü, Scholz liderliğindeki Almanya ile çok daha kolay 'Reel Politik Satranç' oynayacak... Almanya ve AB için Rusya-Çin-ABD üçlüsü arasında 'tost olmak' dışında artık bir seçenek yok; Türkiye, Avrupa kıtasında da Fransa ve İngiltere ile rekabet edecek olan Almanya'nın ayakta kalmak için tutunacağı tek dal olarak gücünü pekiştirecek gibi görünüyor. Kaos, artan yoksulluk ve eşitsizlik, sağlık sisteminin iflası, yabancı ve İslam düşmanlığı gibi icraatları ile ünlü Macron'dan bıkan Fransızların imrendiği Alman Koalisyon hükümetinin geleceği hiç de aydınlık değil.
Seçkin Deniz, 04.01.2022


Merkel mark II?
"Boşuna Scholzomat olarak adlandırılmadı, ancak yeni Alman şansölyesinin gündeminde radikal reformlar var."

Dünya, Süeddeutsche Zeitung'un Almanya'nın parlak kubbeli (Seçkin Deniz'in notu: Yazar 'kel' demek istiyor) yeni başbakanı Olaf Scholz ile ilgili yaptığı kabaca tahmin gibi, Angela Merkel'den sonra dört yıl daha “sadece daha az saçla” beklemeli mi?


Savaş sonrası tarihte ilk kez, Federal Meclis'te çoğunluğu oluşturmak için üç parti bir araya geldi (Maheshkumar Painam/Unsplash)

Scholz'un hitabet becerileri kesinlikle Merkel'inkilerle eşdeğer. Şansölye olarak yemin etmeden iki gün önce Pekin'deki Olimpiyatları boykot etmek için hükümetinin Avustralya'yı ve diğer ülkeleri izleyip izlemeyeceği sorulduğunda, Scholz, ters giden bir çeviri programını andıran "İşbirliği yapması gereken bir dünya, aynı zamanda işbirliği sinyallerini kullanmakla da ilgilidir." dedi. Başka soru?

Scholz'un herhangi bir anlamsızlık derecesinde cümleleri çalkalama yeteneği nefes kesici olabilir. Boşuna Scholzomat olarak anılmıyor. 63 yaşındaki Sosyal Demokrat, bu hususta Almanya'nın uzun süredir liderliğini yapan Merkel'in değerli bir varisi. İstikrarıyla halkı tarafından sevilen Merkel ne zaman konuşsa izleyiciler de hızla televizyon kanallarını değiştiriyordu.

Merkel gibi Scholz da siyasete rasyonel yaklaşımı tercih ediyor. Merkel gibi, o da geniş bir kesim tarafından usta bir ip cambazı olarak kabul ediliyor. Merkel'in muhafazakar Hıristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve Scholz'un solcu Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) son dört yılda oluşturduğu zorlu koalisyonda, Merkel ve dört yaş kendisinden genç şansölye yardımcısı birbirini tamamlayan bir ikili olarak görülüyordu; fırtınalı bir dünyada sakin bir liman.

Scholz ve SPD'si, Eylül'de yakın ama net bir zaferle sonuçlanan seçim kampanyasındaki şaşırtıcı dirilişlerini, onu açık ara en güvenli el olarak gören seçmenlerine borçlu. Adaylar arasında, karizmatik olmayan ancak deneyimli olan federal maliye bakanı (Scholz), 16 yıllık Merkel iktidarının ardından süreklilik sunacak gibi görünüyordu.

Ancak Scholz'un yeni hükümeti bunun dışında hiçbir şey vaat etmiyor.

Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve liberal, iş dünyası yanlısı, vergi karşıtı Hür Demokratlar (FDP) tarafından oluşturulan yeni koalisyon, Almanya için birçok ilk arasında bir ilk. Savaş sonrası tarihte ilk kez, Federal Meclis'te çoğunluğu oluşturmak için üç parti bir araya gelmek zorunda kaldı. İlk kez kabinedeki koltukların yarısını kadınlar oluşturuyor. İlk kez bir şansölye, geleneksel “Tanrım bana yardım et (So help me God)” yeminini etmedi.

“Daha Fazla İlerlemeye Cesaret Et” koalisyon sözleşmesinin yeni mantrası ve başlığıdır. Bu, Nobel Barış Ödülü sahibi ve eski şansölye Willy Brandt'in yarım yüzyıl önceki reform hükümetine bir selam ve 16 yıllık muhafazakar yönetimden net bir kopuşun sinyalini veriyor.


Alman Şansölyesi Olaf Scholz, yaygın olarak usta bir tel çekicisi olarak kabul edilir (Getty Images aracılığıyla Attila Husejnow)

Üst düzey politikacılar tarafından imzalanan ve birbirinden çok farklı üç ortağın üyeleri tarafından onaylanan 178 sayfalık koalisyon sözleşmesi, önümüzdeki dört yıl içinde Almanya'yı değiştirebilecek bir rota çiziyor. Planlanan projeler, asgari ücretin artırılmasından esrarın yasallaştırılmasına ve oy kullanma yaşının 18'den 16'ya düşürülmesine kadar uzanıyor.

Birincisi: pandemi. Yeni sağlık bakanı, talk show programında sık sık, yüksek profilli bir yorumcu olan Harvard eğitimli epidemiyolog Karl Lauterbach. Almanya'nın geciken Covid-19 aşı güçlendirme programını hızlandırmayı planlıyor. Ve herkes için aşıları zorunlu kılmak istiyor; şimdiye kadar zorunlu aşıları dışlayan Alman politikacılara çığlık attıran bir U dönüşü. Lauterbach, aşı oranlarının yüzde 70'in altında kaldığı bir ülkede koronavirüsün aşıyı reddedenler arasında şaşırtıcı bir şekilde yayılmasının koalisyona alternatif bırakmadığını söylüyor. Birkaç hafta önce pandeminin sonunu işaretlemek için bir özgürlük günü hayal eden liberal FDP bile yön değiştirmeyi kabul etti.

Ancak koalisyonun büyük bilet görevi, Almanya ekonomisini iklim krizine göre yeniden donatmak, ihracat endüstrilerinin gücünü ve rekabet gücünü korurken onu ekolojik olarak sürdürülebilir kılmak. Koalisyon, bu değişimi hızlandırmayı ve dünyanın izleyeceği bir model sunmayı amaçlıyor. İddialı hedefler: 2030 yılına kadar, elektriğin yüzde 80'i yenilenebilir kaynaklardan gelmelidir, bu oran geçen yıl yüzde 45'tir (karşılaştırmayla, geçen yıl Avustralya'nın enerjisinin yalnızca yüzde 24'ü yenilenebilir kaynaklardan elde edildi). Bununla birlikte, 15 milyon elektrikli otomobil, otomobil endüstrisinin üretim hatlarından çıkacak. Lideri ve yeni maliye bakanı Christian Lindner'ın bir Porsche kullandığı “özgürlüğü” seven FDP'ye taviz vererek hız sınırından muaf kalacak olan Otobanda yarışacaklar. Aynı zamanda koalisyon, bu elektrikli otomobillerin çoğunluğunun Volkswagen, Mercedes ve BMW olmasını sağlamalıdır. Yüz binlerce ve Alman ekonomisinin yüzde dördünden fazlası otomobil endüstrisine bağlıdır.

Uluslararası düzeyde, yeni hükümet iklim kriziyle mücadele için daha fazla işbirliği için baskı yapacak. Şansölye Scholz, geçen hafta Almanya'nın en büyük komşuları olan Fransa ve Polonya'ya seyahat etmeden önce "güçlü, açık ve egemen bir Avrupa Birliği" yaratmak istediğini söyledi. Yeni hükümet, Merkel'in şimdiye kadar yapabileceğinden çok daha fazla Avrupa yanlısı bir yol izliyor. Bununla birlikte, diğer AB üyelerinin kamu ve bankacılık borçları için Alman vergi mükellefleri tarafından desteklenen Avrupa garantileri söz konusu olduğunda temkinli kalacaktır. Ve Macaristan ve Polonya gibi giderek otoriterleşen üye devletlerde demokratik ilkelerin ihlaliyle daha güçlü bir şekilde ilgilenmeyi amaçlıyor.

Angela Merkel'in ihtiyatlı ve ticaret odaklı dış politikasından en zor kopuş, koalisyon sözleşmesinde 30 kez bahsedilen insan haklarına yapılan yeni bir vurgu. Yeşiller ve onların dışişleri bakanı Annalena Baerbock, Rusya ve Çin gibi diktatör ve saldırgan rejimlerle ilişkilerinde daha sert olmayı planlıyor. Koalisyon sözleşmesi, Ukrayna'yı “istikrarsızlaştırma girişimlerinin derhal sona ermesini” talep ediyor, ancak Rus rejimini Vladimir Putin olarak adlandırmaktan geri kalmıyor. Ve Çin'in güçlü adamı Xi Jinping, yeni şansölyeye tebriklerini ilk gönderenlerden biri olsa da, diplomatları koalisyon sözleşmesinde hoşlanmayacakları bölümleri okuyabilirler. Belge, Pekin'deki rejimle ilgili "sistemik rekabetten" ve özellikle Sincan'daki "insan hakları ihlallerinden" söz ediyor ve Avrupa'nın ekonomik bağımlılığını azaltmak amacıyla "kapsamlı bir Çin stratejisi" çağrısında bulunuyor. Ve uluslararası kuruluşlara katılımı için “demokratik Tayvan”a destek sunuyor.

Bu politikalar teste tabi tutulduğunda ne olacağını göreceğiz. Rusya'dan Almanya'ya giden Nord Stream 2 gaz boru hattı, Moskova'ya Doğu Avrupa'daki komşularına enerji tedarik eden açma/kapama anahtarını seçici olarak çevirmesi için bir anahtar verecek mi? Yeşiller dışişleri bakanı Baerbock "Hayır" diyor. Bu arada Scholz'un SPD'si tartışmalı boru hattını destekliyor. Scholz'un Çin'e yaklaşımı, Olimpiyatların diplomatik boykot edilmesi konusunda bir tavır alma konusundaki isteksizliğinin gösterdiği gibi, daha temkinli görünüyor. Ve Scholz, güvenlik danışmanlığına deneyimli bir diplomat atayarak Merkel'in yaptığını yapmak ve Alman dış politikasının dizginlerini kendi ellerinde tutmak istediğini belli etti.

Ve bu Avustralya için ne anlama geliyor? Avustralya'dan koalisyon sözleşmesinde iki kez bahsedilmiştir. Hint-Pasifik bölgesinde sıcak bir şekilde “değerlerde önemli bir ortak” olarak adlandırılıyor. Ancak koalisyonun, AB'nin Avustralya ile gelecekteki herhangi bir ticaret anlaşmasına dahil etmesi gereken çevre ve iklim sözleşmesi maddelerinde “etkili sürdürülebilirlik standartları”nı savunmasından Scott Morrison hükümeti memnun olmayabilir.

Jan Bielicki, 15 Ara 2021, The Interpreter, Lovy Institute

(Jan Bielicki, Stern ve Die Woche'nin Berlin muhabiriydi ve Almanya'nın en büyük ulusal yayın organı Suddeutsche Zeitung'un kıdemli siyasi gazetecisidir.)


Seçkin Deniz, 04.01.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı