2 Ocak 2022 Pazar

SA9505/SD2285: Fransızlar, Almanya'nın Yetişkin Siyasetine İmrenerek Bakıyor

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Bloomberg News ve Dow Jones/The Wall Street Journal'da çalışmış, Fransız işletme okulu HEC mezunu, Financial Times'ın dünya haber editörü Anne-Sylvaine Chassany'ye aittir ve savaş sonrası güçlü Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile yönetilen, ilk turda %24 oy alan Macron'un ikinci tur seçimleri sonrası Cumhurbaşkanı olduğu kaotik Fransa'daki tıkanma ile koalisyon Başbakanı Merkel sonrası, kurulan yeni koalisyonun Başbakanı Olaf Scholz tarafından yönetilen Almanya'daki demokratik geçişe odaklanmaktadır. Demokrasi ve Otoriterlik tartışmalarının yoğunlaştığı günümüz dünyasında, Fransa'da "Gittikçe büyüyen bir azınlık, yüzde 42, “demokraside hiçbir şey ilerlemez, daha az demokrasiye, daha fazla verimliliğe ihtiyacımız var” konusunda hemfikir." şeklinde ortaya çıkan sonuç dikkat çekicidir. Fransızlar sorunsuz geçiş sağlayan Alman koalisyon hükümetine imrenerek bakarken tartışılmayan temel bir gerçek var; Macron, patronları Rothschild ailesinin bir emir eri olarak medyanın ve paranın, derin satanist güçlerin destekleri ile seçilmiş, amacı Fransa'da kaotik ortam oluşturarak, Fransa üzerinden dünyadaki Rothschild ailesinin çıkarlarını koruyacak savaşlar çıkarmak, terör ve parçalanmış ülkeler üretmek olan bir piyondur. Bir Fransa haini ve İslam düşmanı olarak Cumhurbaşkanı Macron-Rothschild üzerinden çürüyen Fransa'da sistem tartışması üretmek ve koalisyonlarla kurulan hükümetlerle dolu geçmişiyle her geçen gün güç yitiren Almanya'ya imrenmek siyaset tarihinin belki de en trajik çelişkilerinden biridir. Bugün, taraflı-tarafsız, ama vatansever herkes, 15 Temmuz 2016 askeri darbesinin durdurulması sonrası Ak Parti-MHP ortaklığı ile kurulan Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki istikrarlı Türkiye'nin 2018 sonrası terörle mücadelede elde ettiği başarı sonrası küresel olarak yükselişi karşısında, Obama-Biden, Merkel ve Sarkozy-Macron'un stratejik alt ortakları (ya da kuklaları) olarak görülen CHP-HDP-İP-SP-GEP-DAP-DP-TİP-PKK-FETÖ ittifakının yeniden eski koalisyonlu Başbakanlı hükümet sistemine dönme çabalarını anlamak ve doğru tanımlamak zorundadır.
Seçkin Deniz, 02.01.2022


French look on in envy at Germany’s grown-up politics
"Fransa'nın cumhurbaşkanlığı kampanyası zehirli hale gelirken, Berlin rızaya dayalı bir alternatif sunuyor."

Fransız doğumlu ve eğitimli bir vatandaş olarak, 1958'de Charles de Gaulle tarafından şekillendirilen Cumhurbaşkanlığı rejimi olan Beşinci Cumhuriyet'in yukarıdan aşağıya, merkezileştirilmiş yapısını takdir etmeli ve asla sorgulamamalıyım. Her beş yılda bir, süper yürütme yetkilerine sahip bir Cumhurbaşkanı seçin ve hükümete ve parlamentoya çok az imkan verin. Bu, istikrar ve verimliliğin bedelidir, ya da bize öyle öğretilmiştir. Ancak itiraf etmeliyim ki, son iki hafta içinde Almanya'nın yetişkin koalisyon siyasetine karşı saygısızca bir kıskançlık duygusu yaşadım.

Fransızlar, 16 yıldır Almanya'nın merkez sağ şansölyesi olan Angela Merkel'in abartısız çıkışı ve merkez sol kıdemli politikacı Olaf Scholz'un iktidara gelişiyle büyülendi. Yorum, sade ancak yardımsever bir demokratik geçişin altını çiziyor. Fransa'da Cumhurbaşkanlığı kampanyası kızışırken ve zehirli hale gelirken, Berlin, çatışmacı siyasi kültürümüze daha uzlaşmacı bir alternatif sundu.

Siyaset bilimci Dominique Moisi, BFMTV'de hayranlık içinde, “Demokraside olması gereken bu, yatıştırmak... değişim ve sürekliliğin bir karışımı” diyor ve cumhurbaşkanlığı anketlerine atıfta bulunarak soruyordu: “Nisan ayında böyle bir geçiş yapabilecek miyiz?” 

Merkel'in halefine yaptığı övgü dolu veda konuşması, Scholz'un kendisine verdiği bir buket çiçek ve Federal Meclis'te aldığı ayakta alkışlar, Fransızların alışkın olduğu cumhuriyetçi ihtişamdan çok farklıydı. Partizan siyasetin uzlaşmaz doğasına alışmış olan bizler için, birbirinden çok farklı platformlara sahip üç partinin (liberal FDP, solcu Yeşiller ve merkez sol SPD) Berlin'de yaptığı evlilik bir merak kaynağı oldu.

Fransa'nın seçim sistemi, cumhurbaşkanının arkasında bir parlamenter çoğunluk oluşturmak üzere tasarlanmıştır (bu, 2000 yılında cumhurbaşkanlığı ve yasama şartlarını uyumlu hale getiren reformla pekiştirilmiştir). Konsensüs, siyasi partiler arasındaki sabırlı tartışmaların sonucu olarak değil, varsayılan olarak,  Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki finalisti arasındaki ikinci turda oluşturuluyor. 2017'de Macron, ilk turda sadece yüzde 24 oy almasına rağmen aşırı sağcı Marine Le Pen'e karşı seçildi. Şimdiye kadar bu, aşırılık yanlılarını iktidardan uzakta tuttu.

Siyaset bilimci Luc Rouban, bunun bedelinin Fransa'da siyaseti "yenileme" sözü veren Macron'un tedavi edemediği "derin bir demokratik hastalık" olduğunu belirtiyor. Macron'un Cumhurbaşkanlığı, savaş sonrası Fransa'daki en teknokratik ve merkezi yönetimlerden biridir. Rouban, Fransa'nın aksine, “Almanya geçişi iyi işleyen bir demokrasi imajını yansıtıyor” diyor. Kendisinin ve meslektaşı Bruno Cautrès'nin Ekim ayında yayınladığı karşılaştırmalı bir ankette, siyasi partilere Almanya'da (ve Birleşik Krallık'ta) olduğundan daha derin bir güvensizlik tespit ettiler; bu 2018'deki sarı yelekliler protestolarıyla ortaya çıkan ve pandemi sırasında önemli ölçüde değişmeyen bir trend. Rouban, "Siyasi eleştiri Almanya veya Birleşik Krallık'takinden daha şiddetli ve cumhurbaşkanına odaklanıyor" diyor.

Bu Fransız mal-être (huzursuzluk) çelişkili taleplerle sonuçlanıyor. Gittikçe büyüyen bir azınlık, yüzde 42, “demokraside hiçbir şey ilerlemez, daha az demokrasiye, daha fazla verimliliğe ihtiyacımız var” konusunda hemfikir. Ancak Rouban'a göre, bundan ayrı olarak, yerel kuruluşlara daha fazla yetki verilmesi ve daha doğrudan vatandaş istişareleri için bir istek var.

Fransa çıkmaza girmiş görünüyor. Ancak Alman tarzı bir parlamenter rejime dönüş yardımcı olur mu? Sadece solcu ateşli Jean-Luc Mélenchon buna inanıyor. Başkanlık yetkilerini kısıtlamak ve parlamentonun yetkilerini güçlendirmek istiyor. Ama bu bir azınlık görüşü. Rouban bunun işe yaramayacağını düşünüyor: Anketler, Fransa'da sol ve sağ arasındaki siyasi fay hatlarının Almanya'dakinden daha derine indiğini söylüyor. Tarih silinemez: Mevcut anayasadan önce gelen savaş sonrası dağınık parlamenter cumhuriyetin hatıraları çok büyük.

Rouban, "Uzlaşma, Fransız seçmenler için ihanetle eşdeğerdir" diyor. Partiler arasındaki dostane anlaşmalar, siyasi maskaralık olarak algılanıyor. "Fransız soluna bir bakın," diyor, parçalanmış ve ikinci tura kalma olasılığı çok az, ancak yine de birleşemiyor. Fransızlar istedikleri kadar Alman demokratik modelinin hayalini kurabilirler; bu tamamen fantezi olarak kalacaktır."

Anne-Sylvaine Chassany, 15 Aralık 2021, Financial Times

(Anne-Sylvaine Chassany, Financial Times'ın dünya haber editörüdür ve dış bürolardan siyaset ve ekonomi haberlerini denetler. Bu görevden önce, FT'nin Paris büro şefi ve FT'nin küresel özel sermaye muhabiriydi. 2012'de FT'ye katılmadan önce, Paris ve Londra'da Bloomberg News ve Dow Jones/The Wall Street Journal için çalıştı, birleşme ve satın almalar, enerji ve Avrupa finans kurumları hakkında haberler yaptı. Fransız işletme okulu HEC mezunu ve Paris ve New York'taki Paribas'ta eski bir ortak olarak, 2006'da The Work Foundation'ın WorkWorld Medya Ödülleri'nden 'OneToWatch' ödülünü kazandı. Kazakistan gezisi. 2003 yılında yayınlanan 'Enron, la faillite qui ébranla l'Amérique'nin ortak yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 02.01.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı