30 Aralık 2021 Perşembe

SA9502/SD2283: Kremlin'in Avrupa'daki Yeni Melez Savaşıyla Yüzleşmek

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Stockholm Free World Forum kıdemli çalışanı ve Russia's Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy kitabının yazarı Anders Åslund'a aittir ve ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nden oluşan Batı'nın Ukrayna-Doğal Gaz krizlerinde sadece güçten anlayan Rusya'ya karşı birlikte hareket etmesine odaklanmaktadır. Orta ve Doğu Avrupa ile birlikte Balkanlarda da etkili olan Ruslara karşı teyakkuza geçilmesi gerektiğini söyleyen İsveçli analistin, "ABD ve AB'nin elinde çok değerli kartlar var. Ancak son Rus saldırısını savuşturmak için onları hızlı ve etkili bir şekilde oynamaları gerekecek." şeklindeki uyarısı, İskandinav ülkelerinin tarihî Rus korkusunun yeniden etkili olduğunu yansıtıyor olsa da, Rusya, ABD ile birlikte gücünü ve savunma kapasitesini kaybetmiş olan bütün Avrupa'yı tampon bölge olarak kullanmakta kararlı görünüyor. Türkiye, denge stratejisi ile bugüne dek sürdürdüğü politik tutumunu muhafaza ederken, Sırp lider Milorad Dodik üzerinden Bosna-Hersek'e yönelik açık oyunlara seyirci kalmayacağını da 11 Aralık 2021'de "Türkiye, Bosna- Hersek'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde desteklemeye kararlıdır." diyerek ilan etmiştir.
Seçkin Deniz, 30.12.2021


Confronting the Kremlin's New Hybrid War in Europe
"Kremlin, Avrupa Birliği'ni bölmek ve zayıflatmak niyetindeyken ve şimdi de kırılganlıkları araştırırken, Batılı güçler bir araya gelmeli ve güçlü bir yanıt vermeli. Tarih, Rus askeri, siyasi ve ekonomik provokasyonlarına karşı hiçbir uzlaşmaya girilmemesi veya göz yumulmaması gerektiğini göstermiştir."

Kış yaklaşırken, Kremlin Avrupa'da sorun çıkarıyor. En son entrikaları arasında Orta ve Doğu Avrupa ülkelerine karşı bir gaz savaşı; Belarus'un Litvanya, Letonya ve Polonya ile olan sınırları boyunca bir göç krizi; Ukrayna'nın doğu sınırında yenilenmiş bir askeri seferberlik; ve Sırpların Bosna-Hersek'ten ayrılması için ajitasyon var. 

Bu kampanyanın birden fazla amacı olmasına rağmen, ortak bir nokta var: Kremlin'in Avrupa Birliği'ni bölme ve zayıflatma arzusu. Bu, Almanya'nın Nord Stream 2 gaz boru hattı için mümkün olan en kısa sürede onayını alması anlamına geliyor; gaz fiyatlarının petrole bağlı olduğu Sovyet tarzı uzun vadeli sözleşmelere geri dönmek amacıyla AB gaz piyasasını bozmak; ve Ukrayna'yı zayıflatmak ve Moldova'yı Avrupa Ortaklık Anlaşmasını terk etmeye ve bunun yerine Rusya'nın Avrasya Ekonomik Birliği'ne katılmaya zorlamak.

Kremlin, fırsat ortaya çıkarsa sert vurmadan önce nelerden kurtulabileceğini görmek için deneme balonları gönderme eğilimindedir. Bu, Batı'nın - Amerika Birleşik Devletleri, AB ve Birleşik Krallık'ın - sırada ne varsa onu savuşturmak için hızlı hareket etmesi gerektiği anlamına geliyor. Rus provokasyonlarına yanıt verirken yapılabilecek en büyük hata, hiçbir şey yapmamak ya da çok yavaş ve çok yumuşak tepki vermektir. Chatham House'dan Keir Giles'ın öne sürdüğü gibi, Batı, “Rusya ile çatışmadan kaçınılamayacağını çünkü zaten bunun oluyor olduğunu" kabul etmelidir. Tarih gösteriyor ki, “Rusya güce saygı duyuyor ve anlaşma ve uzlaşmayı hor görüyor.”

Neyse ki, Batı'nın elinde zaten birçok etkili araç var ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı daha az dostane olması muhtemel yeni bir Alman hükümetinin gelişiyle birlikte, yeni stratejik düşünce için bir fırsat var.

Gaz savaşı, savaşmak için yeterince kolay olmalı. 21 Temmuz'da ABD ve Almanya, Kuzey Akım 2 ile ilgili ortak bir bildiri yayınladılar ve "yaptırımlar ve diğer araçlar yoluyla maliyetler empoze ederek Rusya'yı saldırganlığı ve kötü niyetli faaliyetlerinden sorumlu tutmakta kararlı olduklarını" ilan ettiler. Rusya'da dört ay süren tırmanıştan sonra, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Nord Stream 2 AG'ye yönelik kongre tarafından onaylanmış yaptırımlardan muafiyetini sona erdirmek zorunda hissetmeli ve Alman hükümeti buna razı olmalıdır. Bu, boru hattına hızla son verecektir. Ancak Biden yönetimi harekete geçmezse, Kongre, 2022 Mali Yılı için Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasına yeni zorunlu yaptırımlar ekleyerek yine de yapabilir.

Gazprom yapay kıtlık oluşturmak amacıyla manevra yaptığı için Avrupa şu anda yetersiz gaz stoklarına sahip. Rusya'nın devlete ait enerji devi Almanya, Avusturya ve Hollanda'daki gaz depolama kapasitesinin dörtte birine sahip ve yerli tanklarını ağzına kadar doldururken bu tesisleri boş tuttu. AB için bariz çözüm, Gazprom ve diğer yabancı tedarikçilerin AB'de depolama tesislerine sahip olmasını yasaklamak ve mevcut depolama kapasitesine minimum stok seviyelerini dayatmaktır. AB, Gazprom gazının fiilen tekelci (tek alıcısı) olduğundan, Gazprom'un tekel gücünü azaltmak için toplu olarak çalışmaya başlamalıdır.

Biden yönetimi Nord Stream 2'ye göz yummuş olsa da (Kanada'dan gelen Keystone XL petrol boru hattını yasaklarken), Avrupa gaz krizine karışmayı reddetti. Bu değişmeli. Avrupa, LNG sevkiyatlarını kabul etme kapasitesini geliştirdiğine göre, ABD Avrupa'ya sıvı doğal gaz tedarik etmek için harekete geçmeli.

Belarus sınır dramına gelince, Belarus'un gayri meşru hükümdarı Aleksandr Lukashenko tarafından kışkırtılan yeni bir tür hibrit savaşa tanık oluyoruz. NATO ve AB durumu böyle kabul etmeli ve Polonya, Letonya ve Litvanya'ya tam desteklerini sunmalıdır. AB Dış Konseyi, Orta Doğu'dan Belarus sınırına insan kaçakçılığı yapan tüm havayollarına ve şirketlere yaptırım uygulama konusunda haklıydı. ABD, Belarus'a karşı kendi (oldukça yumuşak) yaptırımlarını güçlendirerek aynı şeyi yapmalıdır.

Biden göreve geldiğinden beri ABD, Belarus'un güney komşusu Ukrayna'yı savunmak için sıkı bir şekilde ayağa kalktı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin Eylül ayında Beyaz Saray'ı ziyareti bir dönüm noktası oldu. Üstelik, bu yıl en az üç ABD dışişleri bakanı Ukrayna'yı ziyaret etti ve 10 Kasım'da ABD, şaşırtıcı derecede güçlü bir ABD-Ukrayna Stratejik Ortaklık Sözleşmesi'ni kabul etti. Belge, ABD'yi "Ukrayna'nın, Ukrayna'nın NATO'ya katılma istekleri de dahil olmak üzere, dış müdahale olmaksızın kendi gelecekteki dış politika rotasına karar verme hakkını" desteklemeyi taahhüt ediyor.

Bu umut verici gelişmelere ek olarak, Ukrayna hükümeti en saygın üyesi Oleksiy Reznikov'u yeni savunma bakanı olarak atadı. Donbas'taki siperlerden yeni çıkmış, yakında Washington'u ziyaret edecek.

Ancak AB, NATO, Almanya ve Fransa'nın harekete geçmesi gerekiyor. En azından son günlerde Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına karşı seslerini yükselttiler. Etkileyici bir şekilde, İngiltere Ukrayna'ya 600 özel kuvvet gönderdi.

Yeni Alman hükümeti Avrupa'da barışı sağlama konusunda ciddiyse, yapabileceği en etkili şey Ukrayna'yı NATO'ya kabul etmektir. Ukrayna, yıllardır Rus askeri saldırganlığına karşı duruyor ve Avrupa'nın geri kalanı için bir siper görevi görüyor. Almanya kendini savunmaya hazır değil, bu yüzden ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Polonya ve Litvanya'nın zaten yaptığı gibi, Ukrayna'ya silah sağlayarak bunu yapmasına yardım etmeli.

Son olarak Balkan meselesi var. AB'nin Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile katılım müzakerelerini sürdürme taahhüdünden cayması nedeniyle eski Yugoslavya'da gerilim yeniden artıyor. Kuzey Makedonya'da Avrupa yanlısı bir hükümet, AB'ye hiçbir şey karşılığında büyük tavizler verdikten sonra gücünü kaybetti.

AB, George H.W. Bush bunu Mayıs 1989'da ortaya koydu. Kuzey Makedonya ve Arnavutluk ile hemen üyelik müzakerelerini başlatmak, Sırp Cumhuriyeti'ni Bosna-Hersek'ten ayrılma fikrinden caydırmaya yardımcı olabilir.

ABD ve AB'nin elinde çok değerli kartlar var. Ancak son Rus saldırısını savuşturmak için onları hızlı ve etkili bir şekilde oynamaları gerekecek.

Anders Åslund, Stockholm, 18 Kasım 2021, Project Syndicate

(Anders Åslund, Stockholm Free World Forum'da kıdemli bir  çalışan ve Russia's Crony Capitalism: The Path from Market Economy to Kleptocracy kitabının yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 30.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı