31 Aralık 2021 Cuma

SA9503/SD2284: Jokowi, Endonezya'nın Küresel Ufkunu Genişletmek İçin Kabuğunu Kırdı

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Nikkei Asia çalışanı Erwida Maulia'ya aittir ve dikkatini iç politikadan dış politikaya yönelten Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo'ya odaklanmaktadır. Analistin, "Endonezya'nın 2023'te G-20 ve ASEAN başkanlığını devralmasıyla, ülke, ülkenin kurucu babası ve ilk cumhurbaşkanı Sukarno'nun Bağlantısızlar Hareketi'ni kurduğu 1950'lere kadar uzanan gelişmekte olan dünyada geleneksel liderlik rolünü üstlenmeye hazır görünüyor." şeklindeki cümlesi değişen küresel dengelerin koordinatlarını göstermesi açısından önemli. Türkiye'nin Güney Kore, Bangladeş, Malezya ve Japonya ile birlikte Endonezya ile kuracağı ilişkiler ağı ciddi bir diplomatik ve ticari akış grafiğine imkan sağlayabilir.
Seçkin Deniz, 31.12.2021


Jokowi breaks out of shell to broaden Indonesia's global horizons
"Başkan, Jakarta'nın gelişen dünyaya liderlik etme iddiasını yeniden ortaya koyabilir mi?"

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, küresel ilgi odağı haline geldi. İki yıllık pandemi kaynaklı izolasyondan çıkan dünyanın dördüncü en kalabalık ulusunun lideri, daha sakin özelliklerinden bazılarını yitirmiş, tamamen daha güçlü ve cesur bir kişiliğe dönüşmüş gibi görünüyor.

 
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, büyük küresel zorluklarla karşı karşıya kalırken yaklaşık iki yıllık bir aradan sonra Ekim ayında yurtdışı ziyaretlerine devam ediyor. (Nikkei montajı/Reuters/AP)

Jokowi, popüler olarak bilindiği gibi, Grup 20 ve COP26 zirveleri gibi uluslararası toplantılarda kendini kanıtladı. Yeni, daha kendinden emin duruşu, Asya'nın çekişmeli denizlerinin kalbinde yönettiği geniş takımadalar için geniş stratejik sonuçlar doğurabilir.

Çevrecilerin Endonezya'nın ormansızlaşmasının azaldığı iddialarını çürütmesine aldırmayın. Kendisini gelişmekte olan dünyanın lideri olarak sunan Widodo, gelişmiş ülkeleri iklim finansmanı ve teknoloji transferi konusunda retorik vaatlerde bulunmaktan vazgeçmeye ve bunun yerine "gerçek eylemler" yapmaya çağırdı.

Widodo, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen bir COP26 oturumunda, "Destek vermek, bir ulusun egemenliğini ihlal etmek şöyle dursun, dikte edebileceğiniz anlamına gelmez ve verilen desteğin orman sahibi ülkelerin ihtiyaçlarını karşılaması gerekir," dedi. "Aşırı yoksulluk içinde yaşayan küresel nüfusun yüzde doksanı ormanlara bağlı. İklim değişikliği sorunlarını [onları ticaret engeli haline getirerek] kötüye kullanmak, uluslararası işbirliğine olan güveni aşındıracak büyük bir hatadır."

Widodo, sadece birkaç gün önce Roma'da, G-20 liderlerini aşı eşitsizliği ve ayrımcılık sorununu çözmeye, teknoloji transferleri ve gelişmekte olan ülkelerde aşı üretim merkezlerinin kurulması çağrısında bulunmuş ve, "Bu salgın sırasında gelişmekte olan ülkelerin aşılara, tıbbi ekipmana ve ilaçlara sınırlı erişiminin olduğuna tanık oluyoruz" demişti. "DSÖ standartlarına uygun olarak aşıların evrensel olarak tanınmasını ve kabul edilmesini sağlamamız ve uluslararası seyahatte ayrım gözetmeyen bir iyileşmeyi kolaylaştırmamız gerekiyor."

Widodo, Nisan ayında acilen,  Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği liderler zirvesini Jakarta'da toplayıp Myanmar'ın ihtilafına müdahale etme girişiminden başlayarak, bu yıl bölgesel ve uluslararası meselelerle giderek daha fazla meşgul olarak görülüyor.

Bu, Widodo'nun Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisine doğrudan fayda sağlayabilecek konular dışında, dış ilişkilere yönelik daha önceki kayıtsızlığında büyük bir değişiklik. Yatırımı arttırmayı ve Endonezya'nın ihracatına pazarlar açmayı amaçlayan güçlü bir iç odaklı ekonomik diplomasi, Widodo'nun 2014 yılında Endonezya'nın başkanı olmasından bu yana dış politikasının merkezinde yer aldı. İçe doğru dönüş, selefi, Birleşmiş Milletler'in bir sonraki genel sekreteri olma hırsını beslediği söylenen Susilo Bambang Yudhoyono'nun küresel aktivizminden ayrılan önemli bir değişiklikti


Widodo, cephe merkezi ve dünyanın önde gelen ekonomilerinin liderleri 30 Ekim'de Roma'daki G-20 zirvesinde bir fotoğraf oturumu sırasında konuşuyorlar. (Fotoğraf Endonezya cumhurbaşkanlığı ofisinin izniyle)

Widodo'nun farklı tarzı, Çin'in Hangzhou kentinde düzenlenen 2016 G-20 Zirvesi'nde sergilendi. Toplantıda dikkat çekici bir şekilde sessiz kaldı ve aralarında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in de bulunduğu sadece birkaç liderle ikili görüşmelerde bulundu. Ertesi yıl Endonezya'nın uzak adaları Raja Ampat'ta Nikkei Asia ile yaptığı röportajda, eski mobilya üreticisi ve küçük bir kasabanın belediye başkanı, dış politikada "iyi olmadığını" söyleyerek, "Önce ülkeyi düzeltmek istiyoruz" demişti. "O zaman daha çok dışarıya açılacağız."

Röportaj için mekan seçimi, gelişmemiş bölgenin bir turizm merkezi olarak potansiyeline dikkat çekmek içindi. Bu azgelişmişlik, geniş Endonezya takımadalarının birçok yerinde görülebiliyor ve Widodo'nun yerel ekonomi ve altyapıya yoğun şekilde odaklanmasını teşvik ediyor.

Dolayısıyla, G-20 ve Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği toplantısı gibi forumlara düzenli olarak katılmasına rağmen, Jokowi hiçbir zaman BM Genel Kurulu toplantılarına şahsen katılmadı. Ayrıca, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Bali Demokrasi Forumu gibi Yudhyono'nun sık sık ziyaret ettiği diğer uluslararası forumları da atlayarak bu seyahat görevlerinin çoğunu başkan yardımcılarına devretti.

Widodo'nun alçakgönüllü yaklaşımı, Endonezya'nın daha büyük bir uluslararası rol oynaması gerektiğini savunanları hayal kırıklığına uğrattı ve dünyanın dördüncü en kalabalık ülkesi statüsü ve büyüme potansiyeli göz önüne alındığında Endonezya daha fazla tanınmayı hak ediyor. Pandemi öncesinde bir PwC raporu, Endonezya'nın satın alma gücü paritesi bazında 2050 yılına kadar dünyanın dördüncü en büyük ekonomisi olacağını tahmin ediyordu.

Widodo'nun son zamanlardaki dışa dönük duruşu bu nedenle gözlemciler tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Endonezya'nın 2023'te G-20 ve ASEAN başkanlığını devralmasıyla, ülke, ülkenin kurucu babası ve ilk cumhurbaşkanı Sukarno'nun Bağlantısızlar Hareketi'ni kurduğu 1950'lere kadar uzanan gelişmekte olan dünyada geleneksel liderlik rolünü üstlenmeye hazır görünüyor.

Pasifik ve Hint okyanuslarının kavşağında bulunan Endonezya'nın jeopolitik önemi son yıllarda artarak Widodo'yu dış politikaya daha fazla dikkat etmeye teşvik etti. Singapur Dışişleri Bakanlığı eski daimi sekreteri Bilahari Kausikan, Endonezya'nın nüfusu ve coğrafi konumunun onu önemli bir Hint-Pasifik oyuncusu yapması gerektiğini söylüyor.

Dünya liderleri de Endonezya'ya ve son zamanlardaki başkanına kur yapıyor gibi görünüyor. Widodo, son iki zirvede yüksek ilgi gördü ve yalnızca bazılarına yanıt verebilmesine rağmen ikili görüşme için birçok talep aldı. Diğerlerinin yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yeşil ekonomi yatırımlarından savunmaya, Hint-Pasifik işbirliğine kadar çeşitli konuları görüşmek üzere bir araya geldi.


Widodo, solda, 1 Kasım'da İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen COP26 iklim zirvesinde İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı selamlıyor. © Reuters

COP26'nın oturum aralarında, Biden, Widodo ile ABD başkanı olduğundan beri yaptığı ilk yüz yüze görüşmesinde, "Endonezya'nın dünyanın üçüncü en büyük demokrasisi olarak Hint-Pasifik'teki liderliğine ve uluslararası kuralların güçlü bir savunucusuna desteğini" ifade etti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, "Biden ayrıca ABD-Endonezya stratejik ortaklığının öneminin altını çizdi" ve "bunu güçlendirmenin yollarını tartıştı" ve ABD'nin bölgede uluslararası hukuka saygı gösterilmesi çağrısında bulunan Hint-Pasifik'teki ASEAN Görünümü'ne desteğini yineledi.

Aynı zamanda, Endonezya'nın karşı karşıya olduğu uluslararası ortam, Widodo'nun yedi yıl önce göreve başlamasından bu yana büyük ölçüde değişti: Çin, Güney Çin Denizi'nde stratejik ilerlemeler kaydetti ve balıkçı tekneleri, Endonezya'nın en kuzeyindeki adalar olan Natuna Adaları yakınlarındaki münhasır ekonomik bölgesine defalarca tecavüz etti.

ABD, İngiltere ve Avustralya, Eylül ayında AUKUS adlı yeni bir güvenlik çerçevesi oluşturdu Singapur, Malezya, Vietnam ve Brunei gibi komşuları içeren bir serbest ticaret bölgesi olan CPTPP onaylandı. Endonezya, Çin, Japonya, Güney Kore Avustralya ve Yeni Zelanda dahil 15 ülkeden oluşan bir diğer serbest ticaret grubu olan RCEP, gelecek yıl 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek.


Widodo, 2016 yılında Endonezya'nın Natuna Adaları açıklarında bir kabine toplantısına başkanlık ettikten sonra bir donanma gemisine göz attı. © Antara Foto / Reuters

Bu hızla gelişen manzara, cumhurbaşkanını diplomasiye daha aktif bir yaklaşım benimsemeye teşvik etti. Widodo, 31 Ekim'de G-20 zirvesinin son gününde G-20 başkanlığını İtalya Başbakanı Mario Draghi'den törenle devraldı. Endonezya'nın G-20 başkanlığı sırasında gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler arasında aşılar, ekonomik toparlanma ve iklim çabaları gibi konular var. Widodo daha önce "Herkes güvende olana kadar kimse güvende değil" demişti.

Bu boşlukları kapatmak kolay olmayacak. Gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçları, aşı erişimi ve iklim değişikliğiyle mücadele çabaları gibi, genellikle gelişmiş ülkelerin ihtiyaçlarıyla uyuşmamaktadır; Endonezya Ulusal Araştırma ve Yenilik Kurumu'nda uluslararası siyaset profesörü olan Dewi Fortuna Anwar'a göre, Endonezya'nın farklılıkları dile getirmesi gerekiyor.

Nikkei Asia'ya konuşan Anwar, "Bence Jokowi ikinci döneminin yarısına geldiğine göre uluslararası ortamlarda kendine daha çok güveniyor." diyor. "Önceden çıktıları daha net olan ikili faaliyetlerde daha rahattı. Artık daha deneyimli bir lider haline geldiğinden, küresel topluluğun kaderini belirleyebilecek çok taraflı forumlarda girdi verme ihtiyacı hissediyor. "

Ancak Endonezya'nın diplomaside yeniden dünya lideri olmasının önündeki engeller hala yüksek. Yakın gelecekte dünyanın en büyük ekonomisi olması beklenen Çin ile ilişkiler kolay değil. Widodo, iddialı altyapı hamlesi için finansman aradığından, Çin son yıllarda Endonezya'nın en büyük ticaret ortağı ve en büyük yatırımcısı haline geldi.

Ve Endonezya'nın Pekin'e bağımlılığı artıyor. COVID-19 aşılarının çoğu Çin'li Sinovac'tan geliyor. Eleştirmenler, bunun Widodo'nun Çin sahil güvenlik gemilerinin, Pekin'in Güney Çin Denizi'nin neredeyse tamamını kapsayan, kendi kendine ilan ettiği "dokuz çizgili çizgi" ile örtüşen Endonezya'nın Kuzey Natuna Denizi'ne yaptığı son müdahalelere yanıt vermemesinden kaynaklandığını söylüyor.

Jeopolitik değişimler, Widodo'nun yabancı yatırım arayışını ihmal etmesine yol açmadı. Ofisine göre, Glasgow'daki iklim zirvesinin başlamasından önceki sabah, bir CEO forumuna katıldı ve Endonezya'nın enerji geçişini ve yeşil ekonomi gelişimini desteklemek için 9,29 milyar dolarlık taahhütte bulundu.

Zirve sona erdikten sonra Widodo, pandeminin başlamasından bu yana ilk ikili görüşmesi için doğrudan Birleşik Arap Emirlikleri'ne uçtu; bu, Körfez ülkesinin Endonezya'da, Cumhurbaşkanın sermayenin taşınmasına destek planı da dahil olmak üzere bir yatırım kaynağı olarak artan önemini yansıtan bir hareketti. Jakarta, ziyaretin toplam yatırım taahhütlerinin 32,7 milyar dolar ile sonuçlandığını söyledi.

BAE'nin ayrıca Endonezya'nın Orta Doğu'daki yeni pazarlara erişmesi için bir kapı görevi görmesi ve bu sayede Çin'e olan ticaret ve yatırım bağımlılığını azaltmasına yardımcı olması bekleniyor.


Endonezya cumhurbaşkanı, Ocak ayında Çin tarafından geliştirilen Sinovac COVID-19 aşısından bir doz aldı. Endonezya'daki çoğu COVID aşısı Çin'den geliyor. © AP aracılığıyla Endonezya cumhurbaşkanlığı ofisi

Endonezya'nın dış politikasındaki bariz değişikliğe rağmen, Jakarta'daki Pelita Harapan Üniversitesi'nde uluslararası siyaset profesörü olan Aleksius Jemadu, Widodo'yu hâlâ iç meselelere odaklanmış olarak görüyor. Jemadu, Nikkei Asia'ya verdiği demeçte, "Nihai hedefi değişmez, bu da bir Cumhurbaşkanı olarak performansının meşruiyetini desteklemektir." diyor. "Ama şimdi başarısının sadece ülkede yaptıklarıyla belirlenmeyeceğini görüyor. Bu krizler karşısında Endonezya'ya verilen uluslararası desteğe de bağlı olacak." 

Endonezya anayasası, cumhurbaşkanlığı 2024'te sona erdikten sonra Widodo'nun üçüncü dönem için aday olmasını yasaklıyor.

Jemadu, Widodo'nun ekonomik konulara odaklanmasının her şeye rağmen doğru hareket olabileceğini savunuyor. Sağlam bir ekonomi olmadan Endonezya'nın uluslararası diplomasisi hiçbir ağırlık taşımayacaktır. "Ekonomik olarak güçlüyseniz ve problem çözme kapasitenizi [kanıtlayabilirseniz], dünya sizi tanıyacaktır. Aksi takdirde, dinlenmeyecek ve saygı görmeyeceksiniz."

Endonezya ise istikrarlı büyümesinin devam etmesi halinde 2030 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olacak.

Kausikan, "Potansiyelinizi gerçekleştirmeniz için anahtar, ekonominizi harekete geçirmek... ekonomiyi doğru bir şekilde elde etmektir. [Fakat] olması gerektiği gibi performans göstermiyorsunuz," dedi.

Erwida Maulia, Jakarta, 9 Kasım 2021, Nikkei Asia

(Erwida Maulia Nikkei Asia'nın kadrolu çalışanıdır.)


Seçkin Deniz, 31.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı