21 Eylül 2021 Salı

SA9372/SD2188: Kitap İncelemesi: Asya (Gerçekten) Kaybetti mi?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız eleştiri, The Wall Street Journal'ın (1987-98) Jakarta muhabiri Richard Borsuk'a aittir ve 1998'e kadar Hindistan, Singapur ve Endonezya'da ekonomi ve politika konularında çalışan gazeteci, sonra Uluslararası Para Fonu'nda Asya Pasifik sözcüsü, iç iletişim başkanı ve küresel halkla ilişkiler başkanı gibi üst düzey iletişim görevlerinde bulunan, Asya-Pasifik programının ortak üyesi, Standard Chartered Bank küresel halkla ilişkiler ve sürdürülebilirlik başkanı yazar Vasuki Shastry'nin "Asya Kaybetti mi? Dinamik Geçmiş, Çalkantılı Gelecek" (World Scientific, 2021) adlı kitabına odaklanmaktadır. Kitabı ilginç kılan, eleştirmenin şu cümlesidir: "Asya'nın başarıları ve potansiyeli hakkında her şeyi okuduktan sonra, toplumun alt katmanlarının nasıl yetersiz kazanımlar elde ettiğini öğrenmenin zamanının geldiğini söylüyor." Küresel Kapitalizmin bir askeri olarak çalıştıktan sonra yoksul bir insanın kendisini çekerek taşıdığı bir 'çekçek'te 'aydınlanan' kitabın yazarının neyi amaçladığını anlamak gerçekten güç...
Seçkin Deniz, 21.09.2021


Book Review: Has Asia (really) lost it?

"Bölgenin ışıltılı dış görünümü, yaygın yoksulluk ve kendi kendine yeten bir seçkinler grubu da dahil olmak üzere sayısız sosyal sorunu gizliyor."

COVID-19'un dünyayı sarsmaya başlamasından önceki yıllarda, diğerlerinin yanı sıra danışmanlık şirketleri ve çok taraflı borç verenler "Asya Yükseliyor" teması üzerine çok sayıda iyimser kitap ve rapor yayınladılar. "Asya Yüzyılı" olarak nitelendirilen şey hakkındaki güçlü iyimserlik dalgasına karşı koyan çok fazla yazı yoktu.


Yazar Vasuki Shastry, "Asya Kaybetti mi? Dinamik Geçmiş, Çalkantılı Gelecek" adlı yeni kitabında, Asya'nın başarıları ve potansiyeli hakkında her şeyi okuduktan sonra, aslında şunu söylüyor: Toplumun alt katmanlarının nasıl yetersiz kazanımlar elde ettiğini öğrenmenin zamanı geldi. (Nikkei montajı; kaynak fotoğraflar World Scientific ve Getty Images tarafından)

Yükselen Asya için yükseliş tahminleri arasında, muhasebe firması PwC'nin 2017'de 2050'de hangi ekonomilerin dünyanın en büyük olacağını tahmin ettiği bir liste vardı. Çin'e en üst sırada yer verildi - orada sürpriz yok - onu Hindistan, ABD ve Endonezya izledi.

COVID-19'un sosyal ve ekonomik yıkımının ortasında, Asya'nın parlak geleceğini ilan etmenin (belki de teknoloji işletmeleri hariç) zamanı olmayabilir . Ancak Asya pandemiden kurtulduğunda, bölgeyi ve potansiyelini öven yeni bir yayın turu bekleyebiliriz.

Bölgenin uzun süredir gözlemcisi olan eski gazeteci ve halkla ilişkiler yöneticisi Vasuki Shastry için, "Asya palavracıları ve güçlendiricileri" olarak adlandırdığı şeylerin ürettiği "aldatma ve balon"u söndürmeye ihtiyaç var. "Asya Kaybetti mi? Dinamik Geçmiş, Çalkantılı Gelecek" adlı yeni bir kitapta aykırı bir yerde oynuyor.

Açık sözlü emekli Singapurlu diplomat Bilahari Kausikan'ın yükselen Asya yüzyılı hakkında basit tahminler için "düzeltici" dediği şeyi başarıyla sağlıyor. Kitap, parıldayan beş yıldızlı otellere gelip konaklayan küresel yöneticiler tarafından genellikle görülmeyen birçok yükselen Asya ülkesindeki bir dizi sosyal sorunu, ekonomik ve diğer eşitsizlikleri araştırıyor. Özünde, Shastry, Asya'nın başarıları ve potansiyeli hakkında her şeyi okuduktan sonra, toplumun alt katmanlarının nasıl yetersiz kazanımlar elde ettiğini öğrenmenin zamanının geldiğini söylüyor. Yazar konuyu ele almak için iyi niyetli ve sonuç olarak kitap okumaya değer.


11 Haziran'da Manila'da bir adam çöp çuvallarıyla dolu bir arabayı itiyor. © Reuters

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Standard Chartered Bank'ta üst düzey roller içeren kariyeri boyunca Shastry, birçok Davos zirvesine katıldı ve "Asya'nın parıldaması" temasını destekleyen konferanslar düzenlediğini itiraf etti. Ama şimdi, Asya'nın on yıllardır süren sağlam büyümesinin ardından, ışığı ya da daha doğrusu bir kara bulutlar koleksiyonunu gördüğünü hissediyor.

Asya'nın gelişmişliğinden çok kalkınmasından endişe duyan Shastry, kitabını statükonun görüşlerini yansıtan daha olumlu bir tezle yazmaya başladığını söylüyor. Fikrini değiştiren COVID-19'un yıkımı değildi, ancak bu açıkça Asya'daki ve başka yerlerdeki fay hatlarının ortaya çıkmasına yardımcı oldu. Bunun yerine, kendisini etkileyen Mumbai'de üç tekerlekli otomatik çekçekte 2019 sürüşüydü. Shastry genç şoförüne hayatını sorduğunda, yanıt, cehennemde yaşadığıydı - bazen su basan bir kenar mahallede suyu olmayan ortak bir kulübede - ve varlıklı yolcusunun cennette yaşadığını iddia etmişti. Shastry, konuşmanın "geleneksel düşüncesine radikal bir şekilde meydan okumak" olduğunu kabul ediyor.

Peki Asya "kaybetti" mi? Shastry kesin bir evet veya hayır yanıtı vermiyor. Aşağı doğru eğimli bir grafik çizgisini gösteren kitabın kapağı, Asya'nın uzun vadeli bir düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor gibi görünüyor. İçindekiler bu izlenimi bir ölçüde yalanlıyor. Shastry, bazı okuyucuların anlatısını "ezici derecede olumsuz" bulabileceğini kabul etmesine rağmen, hala iyimser olduğunu savunuyor. Asya'nın küresel ekonomi için bir büyüme motoru olmaya devam edeceğine inanıyor, ancak önümüzdeki yol daha da engebeli olacak.

"Tek sorun, büyüme motorunun kendi halinden memnun elitlerle dolu bir tren taşıması," diye yazıyor, yüz milyonlarca yoksul "peronda mahsur kalarak içeri giremiyor" diye yazıyor. "Asya rüyasını yaşamak için giriş maliyeti giderek artıyor."


Erkek çocuklar Mumbai'nin bir kenar mahallesinde toplanmış: Shastry'nin Hint şehrinin bir kenar mahallesinde yaşayan üç tekerlekli bir otomatik çekçek kullanan genç bir sürücüyle yaptığı bir konuşmanın "geleneksel düşüncesine radikal bir şekilde meydan okumak" olduğunu yazıyor. (Getty Resimleri)

Pandemi, Asya'nın yoksulları için hayatı zorlaştırıyor ve saflarını genişletiyor. Bu şimdi, COVID-19'un sapkın Deltasının yayıldığı ve ülkenin kurumsal zayıflıklarını trajik bir şekilde ortaya çıkardığı Endonezya'da görülebilir. Epidemiyologlar tarafından uzun süredir tahmin edilen vakalardaki artış, daha önce Hindistan'da görülen aynı ölümcül hastane yatağı ve oksijen deposu kıtlığına neden oldu. Endonezya'nın esneyen eşitsizliklerini gösteren bazı zenginler, henüz ülkede bulunmayan aşıları temin etmek için ABD'ye uçtular. Bu arada, son yıllarda yoksulluktan kurtarılan milyonlarca insan geri itilirken, yüzlerce tıp uzmanı öldü.

Shastry, modern Asya'nın toplumsal eşitsizliklerini tanımlarken, "İlahi Komedya"da cehennemin dokuz çemberi ile ilgili yazan ve giriş tabelasında, "Buraya girenler, tüm umutlarınızı geride bırakın." yazan 13. yüzyıl Floransalı şairi ve filozofu Dante'ye atıfta bulunuyor.

Shastry, Asya'nın, göçmen işçilerin (garip bir şekilde "şehirli kovboylar ve kovboy kızlar" olarak adlandırdığı) çektiği sıkıntılar, kadın eşitsizliği, silahlı isyanlar ve çevresel bozulma da dahil olmak üzere kendi cehennem çemberlerine sahip olduğunu yazıyor. "Bali'nin Ölümü" başlıklı bir bölümde, pek çok insanı işsiz bırakan turizmdeki düşüşe değil, bunun yerine adanın pirinç tarlalarının toplu halde turizm tesislerine dönüştürülmesinden kaynaklanan su yönetimi sorunlarına odaklanıyor. "Bali'nin", diye yazıyor, "daha fazla mühendise, daha az masöre ihtiyacı var."


Shastry, Bali'nin pirinç tarlalarının yıllarca toplu halde turizm tesislerine dönüştürülmesinden kaynaklanan su yönetimi sorunları hakkında yazıyor. Adanın "daha fazla mühendise, daha az masöre ihtiyacı var" diye yazıyor. © Reuters

Shastry birçok durumda adil değerlendirmeler sunsa da, bazı aşırı kapsamlı genellemeler de yapıyor. Örneğin, gençlerin daha iyi ekonomik beklentiler için büyük şehirlere kaymasının "korkunç" sonuçlar doğurduğunu, oysa bazı ülkelerde kırsal-kentsel geçişin bölünmenin her iki tarafına da fayda sağladığını söylüyor. Ayrıca bölgenin siyasi olarak güçlü oligarklarına atıfta bulunarak "gazetecileri korkutmak ve/veya onların desteğini satın almak ABC'lerin (Asyalı milyarderler kulübü) gizli sosudur" diyor, ancak durum her zaman böyle değil.

Birçok okuyucu, bölgenin siyasi liderliği konusundaki görüşlerine katılmayabilir. "Asya'nın Yaşlı Adamları" başlıklı bir bölümde Shastry, mevcut liderlerin çoğunun "1940'ların ve 1950'lerin radyo ve telgraf dönemi" sırasında doğduğunu ve genç nüfuslarının isteklerini anlayamadıklarını savunuyor. 60 yaşını "genç insanların endişelerine ne kadar uyumlu olduklarını anlamak için kritik bir ölçüt" olarak nitelendiriyor.

Gençlerin yaşamlarını iyileştirmek amacıyla reformları uygulamaya koyan yaşlı liderler örnek alındığı için bu iddia tartışılabilir. Deng Xiaoping, Çin'in dış dünyaya açılmasına yol açan ve nihayetinde birçok hayatı daha iyiye doğru değiştiren ünlü "güney turunu" üstlendiğinde 80'li yaşlarının sonlarındaydı. Hindistan'ın Manmohan Singh'i, ileri yaşta ülkesinin önemli reformlar yoluyla ilerlemesine yardımcı olan başka bir lideri örneğidir.

Shastry, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun gençleri siyasete girmeye teşvik ettiğini iddia ediyor, ancak kısa süre önce 60 yaşına giren Widodo, diğer yanlış adımların yanı sıra Endonezya'nın yolsuzlukla mücadele kurumunu ciddi şekilde zayıflatarak birçok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı. Shastry, Endonezyalı liderin ikinci döneminde, ailesinin üyeleri siyasete girerken "radyo ve telgraf çağındaki yaşıtları gibi davranarak" parlaklığını biraz kaybettiğine dikkat çekiyor.


Shastry, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun gençleri siyasete girmeye teşvik ederken, ikinci döneminde ailesinin üyeleri siyasete girdikçe "radyo ve telgraf çağındaki akranları gibi davranarak" parlaklığını biraz kaybettiğini savunuyor.

Kitabın güçlü yönlerinden biri, yazarın iddiasını pekiştirmek için çeşitli kaynaklardan keskin alıntılar kullanmasıdır. Katledilen ABD senatörü Robert Kennedy ve ekonomist Joseph Stiglitz'e dünyanın neden gayri safi yurtiçi hasıla büyüme rakamlarını takıntı haline getirmeyi bırakması gerektiğine değiniyor. Shastry, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi'ne ve hükümetin sağlık ve eğitim harcamalarına daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini savunuyor. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in 2019'da GSYİH sabitlemesini tartışırken söylediği gibi: "Kötüleşen sosyal sonuçların eşlik ettiği ekonomik büyüme başarı değil. Başarısızlıktır."

Asya'nın bugünü zaten çok inişli çıkışlı olduğundan, Shastry'nin çalkantılı bir geleceği tahmin etmesi kolaydı. Kitabı yazmayı bitirdiğinden beri, COVID-19'un Delta varyantı geniş çapta yayıldı ve yaşamlara ve geçim kaynaklarına büyük zarar verdi. ABD-Çin gerilimi, Donald Trump'ın yenilgisine rağmen yüksek kalmaya devam ediyor. 1 Şubat darbesinden bu yana Myanmar'ın acımasız askeri rejim yönetiminde, yaklaşık 1.000 sivil öldürüldü ve 7.000'den fazla kişi tutuklandı, bu da COVID-19'un kontrolden çıkmasına yol açtı.

Asya, umarız sonunda daha iyi bir yapıya kavuşabilir ve tüm vatandaşların temel sağlık ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilir. Shastry'nin kitabı, Asya'nın yükseldiği on yıllar boyunca inşa edilmemiş veya yeterince iyi inşa edilmemiş şeylerin faydalı, okunması kolay bir özetidir.

[Vasuki Shastry, "Asya Kaybetti mi? Dinamik Geçmiş, Çalkantılı Gelecek" (World Scientific, 2021)]

Richard Borsuk, 13 Ağustos 2021, Nikkei Asia

(Richard Borsuk, The Wall Street Journal'ın (1987-98) Jakarta muhabiriydi ve "Liem Sioe Liong's Salim Group: The Business Pillar of Suharto's Indonesia"nın ortak yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 21.09.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı