12 Haziran 2021 Cumartesi

SA9249/SD2110: İmparatorluk Siyasetçisi Joe Biden'ın Uzun Savaşı-24; 2006-İsrail'in Lübnan ve Gazze Saldırıları, 2006- Biden'ın Irak'ı Bölme Planı

         Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz serisinin bu bölümündeki analizler, Afganistan, Irak, Somali, Yemen, Nijerya, eski Yugoslavya ve dünyanın başka yerlerinde savaş muhabirliği yapan The Intercept'in üç kurucu editöründen biri, kıdemli muhabiri ve Genel Yayın Yönetmeni olan Jeremy Scahill ve Murtaza Hussain'e aittir ve ABD Başkanı Joe Biden'ın 50 yıla yaklaşan siyasi hayatına, daha doğrusu 'Kirli ve Çelişkilerle Dolu Siyasi Hayatı'na odaklanmaktadır. İnsanlık dışı kanlı politikaları tasarlamak, planlamak ve uygulamak olarak özetlenebilecek bir süreç sonunda 'bunama' belirtileri gösterdiği bir dönemde ödül olarak ABD Başkanlığı'na aday gösterilen ve seçilen Joe Biden ABD'nin Kanlı Uzun Savaşı'nın sorumlularından biri olarak ABD İmparatorluğu'nun çöküşünü de hazırlamıştır. Analiz serisinin dikkatle okunması ve bu acımasız şahsın temsil ettiği satanist gücün dünyaya ve insanlara neler yaptığının detaylarıyla bilinmesi gerekmektedir. Obama yönetimindeki ABD'nin Başkan Yardımcısı Biden, 5 Ekim 2014'te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, 2 Ekim 2014 günü Harvard Üniversitesi’nde yaptığı, IŞİD sorunundan Türkiye’yi de sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle özür dilemişti. Biden,“Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi” demiş ve Erdoğan’ın da kendisine “Siz haklıydınız” dediğini belirtmişti. Erdoğan ise  bu sözleri söylediğini reddederek Biden’dan özür beklediğini dile getirmişti. Sonsuz Ark, (IŞİD'ın gerçek organizatörlerinden biri olduğunu düşündüğü) eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in sürekli yalan söylediğine ilişkin üç ayrı analizi içeren 'SA920/ÇY4-DB17: Joe Biden Yine Yalan Söylerken Yakalandı' başlıklı yayınıyla tarihe kayıt düşmüştü. Başkanlık seçimleri sürerken, Ağustos 2020'da ortaya çıkan konuşmasında Türkiye'yi izole etmekten ve Erdoğan'a karşı muhalefeti desteklemekten söz etmişti Joe Biden: "Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli. Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul'dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz." Türkiye, kendisine soykırım iftirası atan bu kanlı ve soykırımcı geçmişe sahip ABD'nin Başkanı'na karşı çok dikkatli olmalı, ancak cesur adımlar atmakta tereddüt etmemelidir.
Seçkin Deniz, 12.06.2021


A Half-Century of Joe Biden’s Stances on War, Militarism, and the CIA
İmparatorluk Siyasetçisi: Yarım Asırlık Siyasetçi Joe Biden'ın Savaş, Militarizm ve CIA ile İlgili Duruşları
JOE BIDEN’S LONG WAR

2006-İsrail'in Lübnan ve Gazze Saldırıları- Israeli Attacks on Lebanon and Gaza

Temmuz 2006'ya kadar, İsrail hem Gazze'yi hem de güney Lübnan'ı bombalarken, Joe Biden Yahudi devletini destekliyordu. Biden, MSNBC'ye verdiği demeçte, "İsrailliler hem Gazze'de hem de Güney Lübnan'da her iki durumda da doğru olanı yaptı" dedi.


Filistinliler, 9 Haziran 2006'da Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beit Lahia kasabasında bir İsrail mermisinin isabet ettiği bir arabayı saran yangını söndürmeye çalışıyor. Fotoğraf: Mahmud Hams/AFP, Getty Images aracılığıyla

İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarındaki gaddarlığına yönelik uluslararası kınamalar karşısında Biden, İsrail'i savundu. “Büyüleyici buluyorum; insanlar 'İsrail çok mu ileri gitti?' diye konuşuyorlar. Hiç kimse ilk etapta İsrail'in haklı olup olmadığından bahsetmiyor.”

"Basınla Tanışın" da dedi. İsrail'i eleştirenler, İsrail'in terör kurbanı olduğunu kabul etmedikçe, “Bence bu korkunç; İsrail'in çok ileri gidip gitmediğinin ikincil bir soru olduğunu düşünüyorum."

Biden, "İsraillilere yönelik tek eleştiri, halkla ilişkilerde o kadar iyi olmadıklarıdır" dedi. İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarını, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD'nin Afganistan'ı işgaline ve istilasına benzetti

Biden, Temmuz 2006'da düzenlediği basın toplantısında, "Afganistan'a gittiğimizde yaşadığımız şeye biraz benziyor" dedi. "Afganistan'a gittik, hatırladınız mı, yanlışlıkla bir düğünü vurduk? Unutmayın, yaptık; Sahip olduğumuz bu çok gelişmiş füzelerle kazara bazı vatandaşları mı öldürdük? Hiç bizim Afganistan'a girmemizden daha haklı bir savaş oldu mu? İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana daha haklı bir savaş düşünemiyorum. Yine de Amerika'nın çıkarlarını korumaya çalışırken masumlar öldürüldü."

 İsrail'in Ağustos 2006'ya kadar süren Lübnan'a yönelik saldırılarında 1000'den fazla kişi öldü ve UNICEF, kayıpların yüzde 30'unun çocuklar olduğunu tahmin etmişti.

Jeremy Scahill, 27 Nisan 2021, The Intercept


2006- Biden'ın Irak'ı Bölme Planı- Biden Plan to Partition Iraq



Senatör Carl Levin, D-Mich., Sen. Joe Biden, D-Del., Senato Azınlık Lideri Harry Reid, D-Nev. ve Senatör Jack Reed, D.I., 2 Haziran 2006'da Irak'tan asker çekme ile ilgili bir basın toplantısında görülüyor 2. Fotoğraf: Scott J. Ferrell/Congressional Quarterly/Getty Images

2005 yılında Irak, ABD kaynaklı mezhepsel iç savaşa girmeye başlamıştı ve savaşa verilen destek serbest düşüşteydi. Joe Biden, George W. Bush ile yaptığı özel sohbette, Başkan'ın Biden'a savaş taraftarı olmadığını ve Birleşmiş Milletler silah denetimlerini sürdürmeye açık olduğuna dair güvence verdiğini söyleyerek Başkanı suçlarken, savaşın bir hata olduğunu göstermek için oyunu yeniden kullanmaya başlamıştı bile.

2006'da Biden, 2008'de Demokratların başkan adayı olmaya karar vermişti ve kendisini savaş karşıtı bir aday olarak aday gösterilen Barack Obama'dan ayırmanın bir yolunu bulmak istiyordu.

Biden ayrıca, savaşı sona erdirme planı olan adam olarak Hillary Clinton'la da yolunu ayırmak istedi. Bunu aklında tutarak, Irak'ı Sünnilerin, Şiilerin ve Kürtlerin kendi kendini yönettiği birimlerle mezhepsel çizgiler boyunca bölmek için bir planın ortak yazarlığını yaptı.

Biden'ın Bosna'nın bölen kötü tasarlanmış planın başka versiyonu olan plan, Irak ve Orta Doğu'da geniş çapta alay konusu oldu. ABD'de isimsiz Bush yönetimi yetkililerinin hayal gücü dışında hiçbir ivme kazanmadı.

Murtaza Hüseyin, 27 Nisan 2021, The Intercept


<<<Önceki                  Sonraki>>>


Seçkin Deniz, 12.06.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

 

Seçkin Deniz Twitter Akışı