25 Mayıs 2021 Salı

SA9212/SD2078: Çin'den ABD'ye: Geri Çekil ve Sakinleş

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, NBC News ve MSNBC'de ulusal güvenlik / askeri analist olarak görev yapan Pentagon Basın Derneği'nin eski başkan yardımcısı, Dış İlişkiler Konseyi (CFR) üyesi ve Defense One'ın kurucu yönetici editörü Kevin Baron'a aittir ve ABD-Çin ilişkilerindeki gerilime ve ayrışmazlığa odaklanmaktadır. Metnin ABD-Çin işbirliğinin sürmesi için kulis yapan herhangi bir diplomatik dedikodudan daha fazla bir özelliği olmamasına rağmen CFR gibi satanist bir yapının herhangi bir üyesinin söylemlerinde ve metinlerinde sıklıkla karşılaşabileceğiniz cahil, küstah, buyurgan, aşağılayan ve saygısız dilinin ve damgalayıcı-taciz edici yaklaşımının boyutları dikkat edicidir. Türkiye ve Erdoğan da bu çirkin profilin şeytanî gözlerini diktiği hedeflerden biridir... Küresel siyasetten uzak Amerikan halkının ve düşünce kuruluşları adı altında çetecilik/haydutluk yapan bu türlerin emirleri doğrultusunda hareket eden Başkanlar dahil bütün siyasetçilerin herhangi bir değerinin ve anlamının olmadığı net bir şekilde ortadadır. Amerikalıların bu kan emici küstahlara hadlerini bildirmeleri gereken zamanın yaklaştığını düşünüyoruz. 'Amerika'nın Düşüşü' düşünce kuruluşlarında derinleşmiş durumda; yansıttıkları bu profille her geçen gün etkilerini ve hakimiyetlerini kaybediyorlar.
Seçkin Deniz, 25.05.2021

China to US: Back Off and Calm Down

"Dışişleri Bakanı Wang Yi,  Çin'in yükselişi ile ilgili "korkuları" körükledikleri için kokmuş propagandayla suçladığı Washington'un liderlerini hamlık yaparak azarladı."

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi (23 Nisan 2021) Cuma günü ABD liderlerini uyararak sanal bir adreste giderek artan Çin karşıtı sözlerinin ve politikalarının "dünyada kaosa neden olacağını" söyledi.

Umarım dinliyorlardır. Amerikalı politikacıların takındıkları yeni Kızıl Korku, şimdiye kadar Çinli liderleri Pekin'in küresel hırslarından vazgeçmeye ikna edemedi. Yankıya bakılırsa, onları korkutmadı bile.

Dört yıl boyunca, Trump’ın ekibi - Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından süreç bomba gibi yönetildi - Amerikalılara ve dünyaya yeni acil tehdit olarak Çin'i satmaya çalıştı. Pompeo'nun dünyanın ruhu için bir savaş olarak tasvir ettiği olayda Çin Komünist Partisi liderliğine saldırdılar. Şimdi, Biden ve dış politika "blob unun (kütlesinin) sıkıca görevde olduğu ve daha umutlu ve daha az çatışmacı bir üsluba sahip olduğu bir ortamda, Çin’in üst düzey diplomatı önündeki yol ile ilgili yeni bir anlatı oluşturmaya çalışıyor.

Cuma günü bir Dış İlişkiler Konseyi (CFR- The Council on Foreign Relations) sanal etkinliğinde konuşan Wang, açık bir şekilde gerçeklikten ayrılmış ve Pekin yanlısı propagandaya odaklanmış olsa da, geniş kapsamlı jeopolitiğe gözü kara bir bakış fırlattı.

Dışişleri bakanı, "Zorlayıcı bir şekilde hareket etmiyoruz ve bunu yapan herhangi bir ülkeye karşı çıkıyoruz" dedi. "Çin, barış içinde bir arada yaşamayı amaçlayan barışçıl bir kalkınma yolunda ilerlemekte kararlıdır."

Diplomatın, çok daha az ciddiye alınmadan, iyi karşılanacağını düşündüğüne inanmak zor. Ancak Wang, ulusal güvenlik konuşmalarında ve sayfalarında işlenen en son öcü de dahil olmak üzere, Washington'a her konuda verdiği kadar iyi bir şekilde tepki verdi: Tayvan.

Wang soğuk bir tavırla, "Tayvan kartını oynamak, ateşle oynamak gibi tehlikeli bir hareket," dedi.

Belki de bunun nedeni Washington’dakilerin Çin ile ilgili konuşmalarının çoğunda Pekin’i değil, birbirlerini hedef almasıdır. Ulusal güvenlik camiasında retorik bir iç savaş yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl, ABD senatörleri, Kongre üyeleri ve Massachusetts Avenue'daki düşünce kuruluşundaki akademisyenler arasında, kendilerini sert hissettirmek ve rakiplerinin sesini zayıflatmak için "Çin!" diye bağırmak moda ve kolay hale geldi. Neden? 

Kendi düşüncesine göre Pompeo, Çin'in Xi Jinping yönetiminde daha az demokratik ve daha otoriter hale geldiği için, Çin'in değişen yöntemlerine yönelen gecikmiş dikkatin artmasına ve 20. yüzyıldaki başarısız "angajman" parlaklığının ortadan kaldırılmasına yardımcı oldu. Ancak küstah konuşması, Pekin'in, görevinden ayrılırken Trump'ın en üst düzey diplomatını (Pompeo'yu), "kıyamet palyaçosu" olarak nitelendirmesine yol açtı. Ayrıca, Pompeo Çin'i yurtiçinde partizanca bir sorun haline getirmeyi seçti ve bir Fox News katılımcısı olarak bunu hala yapmaya devam ediyor. Bütün bu rekabet ve işbirliği konuşmalarıyla kulağa zayıf geldiği için Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mike Rogers, R-Ala ve Biden yönetiminin yaklaşan savunma bütçesi talebini önceden eleştiren Senatör Tom Cotton gibi bazı Cumhuriyetçiler sopayı ellerine aldılar.

Son olaylara bakılırsa, Pekin yeni yönetimin yeni yaklaşımını daha az önemseyemezdi. Mart ayında Biden’ın ulusal güvenlik ekibi, Alaska’da Çinlilerle sunulan yüz yüze bir toplantıda daha sakin bir tavır ortaya koymaya çalıştı. Pekin onları elinden ısırdı. Biden'ı eleştirenler, bunun Amerikalılar için Çinli liderlerin ABD'yi kendi topraklarında meydan okurcasına korkutmasına izin veren felaket bir olay olduğunu iddia ettiler. Yine de, toplantının Çin liderlerinin yalanlarını ve propagandalarını ifşa ederek, ABD'ye ahlaki bir üstünlük fırsatı sunduğunu, tam olarak beklendiği gibi gittiğini söyleyebiliriz. 

Biden, ilk basın toplantısını daha sert konuşarak yaptı ve Çin'in dünyanın en zengin ve en güçlü ülkesi olarak ABD'yi geçmeyeceğini ilan etti ve ardından Çin'in ABD Büyükelçisi Cui Tiankai, "Bizim gözümüzde amaç başka bir ülkeyle rekabet etmek veya başka bir ülkeyi değiştirmek değildir." diyerek cevap verdi.

Cuma günü (23 Nisan 2021), Wang toplantıda kaldığı yerden devam etti. “Korku” yu körüklediği için Amerika Birleşik Devletleri'ne hakaret etti ve eski kestane kebabında ısrar etti: "İç işlerimizden uzak durun. İdeolojimizi ihraç etmiyoruz, bu yüzden sizinkini Çin'in dışında tutun. Bizim demokrasimiz Amerika'nınkinden daha saf. Uygurlar yeniden eğitiliyor; gelin kendiniz görün. Hong Kong bizim ve şimdi daha iyi durumda. Tayvan'la kimse savaşmak istemiyor, sadece barışçıl yeniden birleşme istiyoruz. Siz neden bu kadar gerginsiniz?"

Ayrıca Wang, performatif kuşkuyla, Washington’un dünyada politikalarının ve tutumunun neden değiştiğine dair hiçbir fikri olmadığını da iddia etti. Dışişleri bakanı için tam bir muamma. Wang'ın soğukkanlı ve özgüvenli bir şekilde Çin’in iç politikaları, yaptığı zulmü ve devletinin temel tanımı hakkında yalan söyleyebilmesi Washington’daki politikacıları birbirlerine karşı alarma geçirmekten daha fazla alarma geçirmelidir.

“Suçu başkalarına atmak, hatta dünyanın en büyük ikinci ekonomisinden kopmak ve 1,4 milyar Çinli insana sırt çevirmek Amerika'nın sorunlarını çözmeye yardımcı olmayacak. Bu, dünyada kaosa neden olacak,” diyerek sözlerine başladı Wang.

"Kazan-kazan" dönüşünü hatırlatarak ve Amerikan korkularını "kusurlu" olarak nitelendirerek, "Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin ile birlikte barış içinde bir arada yaşama ve karşılıklı fayda sağlayan yeni bir işbirliği yolunu keşfetmek için çalışacağını umuyoruz" dedi.

"Amerika Birleşik Devletleri ile yarışmak veya rekabet etmek gibi niyetimiz yok" dedi.

Wang ayrıca, Xi’nin hükümetinin tamamen demokratik olduğunu ve Çin’i herhangi bir küresel kuralın dışında tutmanın akıllıca olmadığını savunarak, Biden yönetiminin dünya demokrasilerinin birleşme çağrısına da meydan okudu.

"Biden yönetiminin çok taraflılığa dönüşünü memnuniyetle karşılıyoruz," dedi, ancak bu "yeni karşıt bloklar veya özel çevreler oluşturmak için kullanılmamalıdır."

Associated Press sadece iki hafta önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in diktatörlüğünü ömür boyu garantilemek için Xi’nin oyun kitabını nasıl izlediğini özetledi. "Xi yönetimindeki devlet entelektüelleri, yasal aktivistleri ve diğer muhalifleri topladı, hapse attı veya susturdu, Hong Kong muhalefetini kırdı ve Sincan, Tibet ve İç Moğolistan'daki azınlık hakları çağrılarını bastırmak için güvenlik güçlerini kullandı. Xi rakiplerini kenara itti, eleştirenleri susturdu ve partinin bilgi üzerindeki kontrolünü sıkılaştırdı."

Wang bir çürütme girişiminde bulundu. “Son zamanlarda Çin'i ve ABD'yi demokrasi ve otoriterlik olarak karşılaştırma, ideolojik çerçeveler çizme ve ülkeleri etiketleme eğilimi var. Ancak, bir benzetme yaparsak, demokrasi, Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen şurubu kullanan ve tüm dünyada aynı tadı olan Coca-Cola değildir." Çin hükümetinin "halk tarafından onaylandığını" iddia etti, "Çin demokrasisi Amerika Birleşik Devletleri'nden farklı bir biçim aldığı için Çin'i otoriterlik veya diktatörlük olarak etiketlemek başlı başına demokratik değil."

Çin’in iç işlerine burnunu sokarak, [ABD] "sadece kargaşaya veya felakete yol açacaktır" dedi ve günün en sert uyarılarıyla konuşmasını bitirdi. “Çin'in böylesine büyük bir ilke ile ilgili meselesinde uzlaşmaya yer yok. ABD, Çin'in ilgilendiği konularda kendisiyle işbirliği yapmasını beklerken, Tayvan, Sincan ve Hong Kong ile ilgili konularda Çin'in haklarına ve çıkarlarına defalarca meydan okuyamaz." dedi ve Tayvan'ın Çin'in "kırmızı çizgisi" olduğunu söyledi.

"Uygurlar da dahil olmak üzere tüm etnik gruplardan insanlar artık Sincan'da güvenli ve mutlu bir hayat yaşıyor. Soykırım ya da zorla çalıştırma iddiaları, siyasi saiklerin yol açtığı katıksız yalanlardır,” diye yanlış iddialarda bulundu. "Amerikalı arkadaşlarımızı Sincan'ı ziyaret etmeye davet ediyoruz, böylece oranın gerçekten neye benzediğini kendileri görsünler, yalanlara ve söylentilere kapılmasınlar."

Wang'ın iddialarının aksine, Sincan gerçekliği için burayı okuyun.

Neşeyle, Hong Kong'un “kaostan istikrara” geçtiğini ve demokrasinin geliştiğini söyledi. Öyle değil. Pekin'in, Çin'in başka herhangi bir yerinde yaşayan "yurtseverlerin" Hong Kong'dan sorumlu olmasını sağlamaya çalıştığını söyledi.

Demokrasi yanlılarından bahsetti, "Başka bir deyişle, kendi ülkelerine ihanet eden ve bağırma bağımsızlığına sahip olanların ülkenin yönetim ekibinde yer almasına izin verilmemelidir. Ve bu ilke Hong Kong için de geçerlidir” dedi 

"Amerika Birleşik Devletleri'nde bazıları Çin’in sözde zorlayıcı diplomasisinden bahsediyor. Bunu çok duyuyoruz” diyerek sözlerini bitirdi. "Gerçek şu ki, tarihte Çin yabancı baskılara ve hatta saldırganlığa çok yenik düştü..."

"Çin hiçbir zaman diğer ülkeleri güç kullanmakla, askeri ittifaklar kurmakla, ideoloji ihraç etmekle, diğer ülkenin kapılarının önünde sorun çıkarmak veya işlerine karışmakla tehdit etmiyor."

Amerikalıların yaptığı şey bu. Çin bütün suçlamalardan masumdur. Wang, Huawei’nin 5G ağlarına yönelik savaştan veya Amerikan işletmelerinin Pekin ile bakış açılarını ve ilişkilerini değiştirmeleri için Washington tarafından baskı gördüğünden özellikle bahsetmedi. Daha fazla Amerikalının Çin'e dikkat ettiğini ve daha fazlasının (Demokratlardan çok Cumhuriyetçilerin) bunu bir tehdit olarak gördüğünü, ancak çoğunun Washington'dan gelen aynı aciliyet düzeyini paylaşmadığını gösteren son anketlerden bahsetmedi. Çevre Yolu dışındaki Amerikalıların Çin'i Washington’un savunma liderlerinin çok istediği politikacılardan farklı bir şekilde düşündüklerini açıkça söylemedi; Amerikalılar Çin'i daha çok Çin'in kendisi hakkında düşündüğü gibi düşünüyor. Ama çarpıcı bir gerçeği fark etti.

Wang, "ABD iş dünyası, Çin pazarının dışında kalmayı göze alamayacağına dair net bir açıklama yaptı" dedi.

Washington da göze alamaz.


Kevin Baron, 24 Nisan 2021, Defense One

(Kevin Baron, Defense One'ın kurucu yönetici editörüdür . Baron, uluslararası ilişkiler, ordu, Pentagon, Kongre ve Dış Politika , National Journal , Stars and Stripes ve Boston Globe siyasetini kapsayan 20 yıldan fazla bir süredir Washington'da yaşadı.Washington bürosunda beş yıl boyunca araştırma projeleri yürüttü. Yayında sık sık katkıda bulunuyor ve daha önce NBC News ve MSNBC'de ulusal güvenlik / askeri analist olarak görev yapıyordu. Baron, Halkın Bütünlüğü Merkezi'nde dişlerini kesti ve iki kez Polk Ödülü sahibi ve Pentagon Basın Derneği'nin eski başkan yardımcısı. Dış İlişkiler Konseyi'nin bir üyesi olan Baron, George Washington Üniversitesi'nden medya ve halkla ilişkiler alanında yüksek lisansını, Richmond Üniversitesi'nde uluslararası çalışmalarda lisans derecesini aldı ve Paris'te okudu. Florida'da büyüyen Baron, şimdi Kuzey Virginia'da yaşıyor.)


Seçkin Deniz, 25.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı