13 Mayıs 2021 Perşembe

SA9191/SD2059: Bu İsrail'e Amerikan 'Yardımı' Değildir; Bu Haraçtır

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, İsrail ile müzakerelerde Filistin müzakere ekibine tavsiyelerde bulunan uluslararası avukat John V. Whitbeck'e aittir ve ABD'nin her yıl İsrail'e 'yardım' adı altında ödediği paralara odaklanmakta ve yıllık minimum 3,8 Milyar Dolar'ın 'yardım' değil 'haraç' olduğunu ifade etmektedir. John V. Whitbeck'in, "Amerika Birleşik Devletleri'ndeki popüler algı ve söylem, ABD hükümetinin İsrail'e ödeme taahhütlerinin muhtaç bir ulusa "yardım" dan ziyade egemen bir güce haraç teşkil ettiğini kabul edecek şekilde dönüştürülebilirse, Amerika'nın uzun zamandır gecikmiş olan bağımsızlık ilanı ve dünyada daha yapıcı ve onurlu bir Amerikan rolü için bir miktar umut olabilir." şeklindeki yaklaşımı, İsrail'in her türlü işgal, terör, katliam, insan hakkı ihlalleri ve uluslararası hukukun hiçe sayılması özgürlüğünün sınırlanması anlamına gelmektedir. ABD, siyonist âmirlerinin emirlerini yerine getiren başkanlar tarafından idare edildiği sürece İsrail'e haraç ödemeye devam edecektir.
Seçkin Deniz, 13.05.2021

It’s Not American “Aid” to Israel. It’s Tribute

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün İsrail apartheid yönetimi ve zulmü ve Kudüs'te devam eden İsrail zulmü hakkındaki son raporunun ardından, yavaş yavaş büyüyen bir avuç cesur Amerikalı politikacı, Başkan Biden’ın, İsrail'in herhangi bir davranışında İsrail'e Amerikan “yardımını” koşullandırmanın “kesinlikle çirkin” olacağına dair kamuoyuna yaptığı açıklamaya meydan okumaya ve böylesi bir "yardımın" gerçekten de, en azından bir dereceye kadar, İsrail'in insan haklarını, uluslararası hukuku ve  Amerika tarafından sağlanan silahların kullanımına ilişkin Amerika'nın yasalarını ihlal etmesine koşullanması gerektiğini iddia etmeye cesaret ediyor.


Fotoğraf Kaynağı: jaqian - CC BY 2.0

Bir avuç Amerikalı politikacı tarafından insan haklarına ve uluslararası hukuka ilkeli destek konusundaki bu mütevazı eğilim cesaret verici görülmekle birlikte, ABD hükümetinin İsrail'e yaptığı ödemeleri - Başkan Obama tarafından kabul edilen ve kaçınılmaz olarak çok sayıda eklenti ile tamamlanan şu anda yıllık minimum 3,8 Milyar Dolar müzakere edilmiş ve önümüzdeki on yıllık ödeme döngüsü için ayrılmıştır - "yardım" olarak nitelendirme geleneği de sorgulanmalıdır.

İsrail fakir bir ülke değil. En son BM sıralamasında, 46.376 $ 'lık kişi başına düşen GSYİH, onu 193 üye devlet arasında Almanya (20.), Birleşik Krallık (24.), Fransa (26.) ve Suudi Arabistan'ın (41.) önünde 19. sırada yer almasını sağlıyor.

ABD hükümetlerinin İsrail hükümetleriyle müzakere ettiği ve İsrail'e ödemeyi taahhüt ettiği garantili ödemeler, İsrail'in paraya ihtiyacı olduğu için müzakere edilmiyor ve ödenmiyor.

Amerikan teslimiyetinin ve itaatinin alenen tezahürleri olarak müzakere ediliyor ve ödeniyor.

Bu tür ödemeler için doğru ve uygun kelime "haraç-tribute" olup sözlük tanımı "bir devlet veya hükümdar tarafından diğerine periyodik olarak, özellikle de bağımlılık işareti olarak yapılan bir ödeme" anlamına geliyor.

İsrail 1967'de, uygun bir şekilde adlandırılan USS Liberty'ye saldırdığından, 34 Amerikalıyı öldürdüğünden, 171 kişiyi yaraladığından ve gemide 821 roket ve makineli tüfek deliği açtığından ve Başkan Johnson, gerçek bir teslimiyet oluşturan örtbas emri verdiğinden beri, ABD hükümeti İsrail'den emirler alıyor ve İsrail'e haraç ödüyor, bunun sonuçları Amerika'nın itibarı ve dünyadaki rolü için salt paradan çok daha maliyetlidir.

Nitekim, Amerika'nın İsrail ile ilişkisi, insan hakları veya uluslararası hukuk ihlalleri nedeniyle beğenmedikleri için diğer ülkeleri suçladığında Amerika Birleşik Devletleri'ni her türlü güvenilirlikten yoksun bırakmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki popüler algı ve söylem, ABD hükümetinin İsrail'e ödeme taahhütlerinin muhtaç bir ulusa "yardım" dan ziyade egemen bir güce haraç teşkil ettiğini kabul edecek şekilde dönüştürülebilirse, Amerika'nın uzun zamandır gecikmiş olan bağımsızlık ilanı ve dünyada daha yapıcı ve onurlu bir Amerikan rolü için bir miktar umut olabilir.

John Whitbeck, 12 Mayıs 2021, Counter Punch

(John V. Whitbeck, İsrail ile müzakerelerde Filistin müzakere ekibine tavsiyelerde bulunan uluslararası bir avukattır.)

Seçkin Deniz, 13.05.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı