9 Mart 2021 Salı

SA9111/SD1993: Öfke Her Yerde; Liberaller Dikkat Ediyor mu?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

 Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, eski gazeteci, senatör ve stratejik danışmanlık firması Navigator'de şef olan André Pratte'ye aittir ve Dünyanın hemen her yerinde dinlere, değerlere, ahlaka yönelik saldırgan politikaları baskın olarak öne çıkaran liberallere yönelik öfkeye odaklanmaktadır. İlgiyle okumanızı ve insanlığa, dinlere, değerlere saldıran cesur (!) liberallerin korkusunu ölçmenizi öneriyoruz.
Seçkin Deniz, 09.03.2021


Anger is everywhere; are liberals paying attention?

"Kanadalılar, Trumpizmin burada olmadığını düşünmeyi severler. Bu bir hata. Liberalizmden ilham alan partiler uyum sağlamalıdır."

Kanadalılar, geçen hafta (6 Ocak 2021) yüzlerce aşırı sağ aktivistin, Donald Trump taraftarlarının Capitol Hill'e saldırmasını dehşet içinde izlediler. Birçoğu için, bu sahneler demokrasinin kırılganlığını fark etmemizi sağladı: Tapınağın sütunlarını sallamak için sadece birkaç yüz yanlış bilgilendirilmiş haydut yeterliydi. Aynı zamanda biz Kanadalılar, bu şiddeti burada olmayan bir fenomen olan “Trumpizm” e yükleyerek rahatlıyoruz. En azından öyle düşünüyoruz. Biz de öyle umuyoruz.


Andre Pratte, ayaklanmacıların 6 Ocak'ta ABD Kongre Binası'na saldırdığını yazıyor. Kanada toplumu da parçalandı. LEAH MILLIS / REUTERS FOTOĞRAFI

Bu bir hata. Kanadalı Trump yoksa 74 milyon Amerikalının görevdeki başkana oy vermesine neden olan öfke ve endişe, sadece ABD siyasetinin derin kötülüklerinin bir sonucu değildir. Kanada'da da büyük şehirler ve bölgeler arasında, teknolojik olarak eğitimli işçiler ile eğitimi aniden yetersiz hale gelenler arasında, dünya vatandaşları ile ulusun vatandaşları arasında boşluklar var.

Canadian Center for the Purpose of the Corporation tarafından yapılan yakın tarihli bir anket, Kanadalıların özellikle toplumumuzu parçalayan eşitsizlikler ve dengesizliklerle ilgilendiğini gösterdi. Pek çok Kanadalı, Kanada’nın daha cömert sosyal programlarına rağmen toplumumuzun son derece adaletsiz olduğunu ve siyasi elitin boşluğu kapatmak için hiçbir şey yapmadığını fark ediyor.

Georgia'da yapılan son senatör seçimlerinde şehir Demokratlar için, kırsal bölge Cumhuriyetçiler için oy kullandı. Aynı sınırlamaları Başkanlık seçimleri sırasında ve Birleşik Krallık'ta Brexit referandumu sırasında gördük. 2018 Quebec seçimlerinde, Montreal ve Quebec City'nin bir kısmı Liberal ve Québec Solidaire'e oy verirken, Quebec'in geri kalanı CAQ (çoğu oylama) veya PQ (birkaç) oy kullandı.

Başbakan François Legault, son iki yıldır popüler öfke ve kimlik kaygısını kanalize edebiliyor. Tutkal, pandemi zamanlarında etkileyici iletişim yönetimi sayesinde hala varlığını koruyor. Peki COVID-19 kötü bir anıya dönüştüğünde ne olacak?

Ontario'da, dehşete düşmüş entelektüel seçkinlerin önünde Muhafazakar Doug Ford, oyların yüzde 40'ını alarak en son seçimi kazandı. Legault gibi - ve Britanya’dan Boris Johnson ve Alberta’dan Jason Kenney gibi - Ford da bir popülist. Bunlara Trump emülatörleri demek yanlış, haksız ve demagojik olur. Bununla birlikte, ortak yönleri, öfkeli bir nüfusun hissettiği hayal kırıklığından kurtulmayı başarmış olmaları, anksiyete ve anlayamama ile yenilmiş olmaları.

Liberalizmden ilham alan partiler, bu hoşnutsuzlukla bağlantı kurmayı başaramazlarsa kendilerini marjinalleşmeye mahkum ederler. Buradaki zorluk, bunu ilkelerinden ödün vermeden yapmaktır. Ayrıca, ülkedeki farklı topluluklar arasında köprü kurarak, bölünmeyi kullanmak yerine birlik arayarak bu zorluğun üstesinden gelmelidirler.

Bu, ABD Demokratlarının, gitmeden birkaç gün önce, her zamankinden daha zayıf bir haldeyken Trump'ı ortadan kaldırma girişimlerinde ısrar ederek sefil bir şekilde başarısız oldukları testtir. Gelecek Başkanın (Biden) işaret ettiği gibi, çabaları kendi partisi tarafından baltalanmakta olan uzlaşma girişimlerinin zamanı geldi.

Oxford Üniversitesi'nden profesör Timothy Garton Ash, Prospect Magazine'de liberalizmin geleceği üzerine yayınlanan yakın tarihli bir makalesinde, liberalleri "son 30 yılda liberalizm için yaşananların başlıca başarısızlıklarını ele almaya" çağırıyor. Özellikle, ne pahasına olursa olsun ekonomik liberalizmin kör savunusundan üzüntü duyuyor. 

Ash ayrıca, doğal olarak azınlık haklarının korunmasına odaklanan liberallerin "erken çokkültürlülüğün güvenli çoğunluklara ait olduğunu varsaydığı kişilerin artık giderek daha fazla güvensiz hissettiklerini ve kendi kimlikleriyle tehdit altında olduklarını görmekte başarısız olduklarını" da vurguluyor.

Ekonomik gelişme ve bireysel özgürlüklerin savunulması, son yıllarda “liberal fikir” in merkezinde yer almaktadır. Ancak dünya değişti ve liberaller, her zaman yaptıkları gibi, felsefelerini ve söylemlerini yeniden orijinal, amaca uygun ve özgün hale gelmeleri, yani değerlerine bağlı kalmaları için ayarlamalıdırlar. Öfke buharlaşmayacak.

André Pratte, 15 Ocak 2021, Ottowa Citizen

(Eski bir gazeteci ve senatör olan André Pratte, stratejik danışmanlık firması Navigator'da müdürdür.)


Seçkin Deniz, 09.03.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı