11 Şubat 2021 Perşembe

SA9072/SD1963: Ursula von der Leyen Her Zaman Geride Bir Felaket İzi Bıraktı

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin, "Bust: Greece, The Euro and The Sovereign Debt Crisis" ve "The Long Depression: The Slump of 2008 to 2031" kitaplarının yazarı, finans yazarı Matthew Lynn'e aittir ve  Avrupa Birliği'nin yaşadığı Covid-19 aşı fiyaskosunun sorumlusu olarak gösterilen Alman CDU üyesi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Gertrud von der Leyen'in başarısızlıklarla dolu kariyerine odaklanmaktadır. 10 Şubat 2021'de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen (VdL), Avrupa Parlamentosu'na hitaben yaptığı konuşmada Komisyon'un aşı tepkisindeki eksiklikleri kabul etti. AB'nin Covid-19 aşılarını yetkilendirmede geciktiğini söyledi ve "hala olmak istediğimiz yerde değiliz" dedi. Ancak, toplu olarak aşı siparişi verme kararının "yapılacak doğru şey" olduğu konusunda kararlıydı: "Yetki vermek için geç kaldık. Seri üretime geldiğinde çok iyimserdik ve belki de sipariş ettiğimiz şeyin zamanında teslim edileceğinden çok emindik." Ayrıca neyin yanlış gittiğine dair soruların cevaplanması gerektiğini de belirten VdL yine suçu başkalarına atmakta çok mahirdi. Türkiye-AB ilişkilerinin yeniden tanımlanmaya çalışıldığı bu dönemde şu sorunun cevabı önemlidir: "Türkiye'nin Covid-19 salgınıyla mücadelede bağımsız olarak aldığı kararlarla elde ettiği başarı, birlik üyesi olsaydı mümkün olur muydu?" Türkiye'nin hemen psiko-sosyal, ekonomik her alanda büyük başarısızlıklar yaşayan Avrupa Birliği'ne üye olması bir tür intihar girişimi ya da pazar poşetine girmeye çalışan dev görüntüsü verecektir. Çok ciddi bir durum değerlendirmesi yapmamız artık ertelenemez öneme sahiptir.
Seçkin Deniz, 11.02.2021

Ursula von der Leyen has always left a trail of disaster

"Kıta genelinde ortaya çıkan aşı fiyaskosu von der Leyen'in kariyerini takip edenler için sürpriz olmayacak"

Alman Ordusu, tüfekleri olmadığı için süpürgelerle bir NATO tatbikatına katılmak zorunda kaldı. Özel kuvvetleri, aşırı sağcılığın yuvası haline geldi. Çalışan annelerin, ülkenin demografik çöküşünü düzeltmeye yardımcı olması için federal olarak finanse edilen çocuk bakımı almaları gerekiyordu, ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmedi ve doğum oranı düşmeye devam etti. Her çocuğun okulda her gün sıcak bir öğle yemeği yemesi gerekiyordu, ama öyle ya da böyle bu olmadı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in kariyeri boyunca devam eden ortak bir sorun var. Bir dizi felaketle sonuçlanan yanlış kararlar ve teslim edilemeyen bir başarısızlık.

Etkili Alman haber dergisi Spiegel, bu hafta sonu rekorunu acımasızca inceleyerek, VdL'nin, Berlin'de kendisinden bahsettikleri şekliyle, tek bir konuda iyi olduğu sonucuna vardı: aile bakanı, çalışma ve sosyal işler bakanı ve ardından savunma bakanı olarak bir dizi felaketin sorumluluğundan kaçmak.


Fotoğraf: Francisco Seco / POOL / AFP

"Her zaman her şeyi selefinden farklı - daha iyi - yapacakmış gibi davrandı. Von der Leyen, kontrolünü devraldığı departmanı veya bakanlığı yeniden icat etmeyi planlamış gibi geliyordu, bu da onu aynı zamanda daha işlevsel ve çekici hale getiriyordu.'' diye iddia etti Spiegel. "Zamanla, genellikle devam ettiği iğrenç ayrıntılara dalmak zorunlu hale geldi."

Bu analizde pek çok gerçek var. Ülkenin doğurganlığını yeniden sağlamak için Angela Merkel tarafından Aile bakanı olarak atandı. Ancak baş döndürücü politikalar dizisi asla ortaya çıkmadı. Sosyal işler bakanlığında sıcak öğle yemeği planı ters gitti. Ve en önemlisi, savunma bakanı olarak, Bundeswehr'i - mizahtan anlayan bir kuruluş değil- öfkelendiren bir dizi satın alma skandalına liderlik etti. Halefi hala bu hataları düzeltmek için mücadele ediyor. Tüm bunlara rağmen VdL, eleştiriyi kendisinden uzaklaştırarak sakin bir şekilde yoluna devam etti.

VdL birçok açıdan Avrupa Komisyonu Başkanı olarak mükemmel bir atamaydı. Büyük vaatlerde, birlik vaatlerinde ve çeşitlilik taahhüdünde iyiydi. Sorun, aslında vaatlerin gerçekleşmesi gereken zamanda ortaya çıkıyor. Berlin'deki üç büyük bakanlıkta bir felaketten diğerine tökezledi. Kıta genelinde ortaya çıkan aşı fiyaskosu, kariyerini takip edenler için hiç de şaşırtıcı olmayacak. Aşı satın almaya gelince, Komisyon çok gecikti, fazla kaotik ve çok cimriydi. Ancak sorunlar ortaya çıktığında, VdL ortadan kayboldu ve ardından suçu başka birine atmaya çalıştı: malzemeleri zamanında teslim edemediği için önce AstraZeneca'ya ve ardından daha fazla ve daha erken yatırım yaptığı için İngilizler'e. 

Spiegel, "Açıkça söylemek gerekirse, bu kariyeri boyunca sık sık ortaya çıkan bir modeldir" dedi. Tek soru, bunun aşı sırasında da ile çalışıp çalışmayacağıdır. Şimdiye kadar, formuna sadık kaldı, sorumluluktan kaçıyor.  Aşılar üzerindeki ihracat kontrollerinde yaşanan sismik sarsıntılarda bile VdL tarafından hiçbir basın toplantısı yapılmadığı dikkat çekicidir.

Sıcak öğle yemekleri ve süpürge sopaları bir tek şeydir. Bu bozgun binlerce hayata mal olacak. VdL'nin bunu mahvetmiş olması kimseyi şaşırtmamalı. Tek soru, bundan da kurtulup kurtulmayacağı.

Matthew Lynn, 31 Ocak 2021, The Spectator

(Matthew Lynn bir finans yazarı ve "Bust: Greece, The Euro and The Sovereign Debt Crisis" ve "The Long Depression: The Slump of 2008 to 2031" kitaplarının yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 11.02.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı