20 Ekim 2020 Salı

SA8909/SD1842: Ana Akım Medya, Amerikan İşlev Bozukluğunun Sağlayıcısıdır

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The National Interest Konseyi icra direktörü Philip Giraldi'ye aittir ve ABD Ana Akım Medyası'ndaki Demokratlar yanlısı yalan haberlere, çarpıtmalara ve seçmen tercihlerine odaklanmaktadır. Analist'in şu cümlesi Demokrat Başkan Adayı Joe Biden'in desteklediğini ilan ettiği, Türkiye'deki CHP-HDP-İP-SP-DAP-GEP-FETÖ-PKK-DAEŞ destekçisi yerel (FOXTv, Cumhuriyet, Birgün, HalkTV, T24, Evrensel, Karar, Milli Gazete, vb) ve küresel medya organları (BBC, DW, Reuters, Euronews, VOA, AFP, Sputnik, RT, vb) için de geçerlidir: "Amerika’nın rekor düzeyde okunan gazetesi Washington Post, ürününü "Demokrasi karanlıkta ölüyor" cümlesiyle tanıtıyor. Gerçekte, karanlık medyanın kendisi tarafından üretiliyor ve medya artık neler olup bittiğini objektif bir şekilde haberleştirmiyor. Siyasi yönelim ne olursa olsun gazetelerde, internette, televizyonda ve radyoda görünen şey, belirli bir mesajı göndermek için tasarlanmış bir üründür. Bu mesajın kendisi dezenformasyondur ve sözde totaliter rejimler tarafından ortaya konan kontrollü medyada gerçekleşenlerden önemli ölçüde farklı değildir. Aslında, Russia Today gibi haber kaynaklarının birçok konuda CNN veya FOX'tan çok daha güvenilir olması muhtemeldir."
Seçkin Deniz, 20.10.2020

It’s Not Happening: The Mainstream Media Is the Enabler of American Dysfunction

Ana akım medyanın herhangi bir yerinde İsrail’in Beyrut bombalamasındaki olası rolü hakkında ciddi bir tartışma gören oldu mu? Bu, bana İsrail hakkında kanıtsız bir iddia gibi gelmiyor, daha ziyade İsrail'in olası nedeninin gözden geçirilmesi ve böyle bir saldırıyı doğrudan kendi bomba veya füzeleriyle yapmak zorunda kalmadan gerçekleştirme kapasitesinin değerlendirilmesi gerektiğini düşündürtüyor. Yahudi devletinin Hizbullah'a karşı amansız düşmanlığı ve Lübnan topraklarını ve hava sahasını defalarca ihlal ettiği düşünüldüğünde, bana New York Times veya Washington Post'ta en azından bir veya iki cümle hak edecekmiş gibi görünüyor.

Ya da İsrail'i ilgilendiren bir başka konuya Jeffrey Epstein davasına ne dersiniz? Epstein'ın reşit olmayan kızları 'güçlü' erkekler için seks yemi olarak kullanıyor olabileceğini ve böylelikle Mossad ile işbirliği yapmaları için onlara şantaj yapılabileceğini gösteren önemli kanıtlar var. 2016'da oylama tersi yönde gitmiş olsaydı ve Bill'in Benjamin Netanyahu'ya karşı sorumlu olması gerekseydi, bu başkan eşi olarak Beyaz Saray'da bir Bill Clinton'un var olduğu anlamına gelebilirdi. Akredite gazetelerde veya FOX, MSNBC, CBS veya CNN'de bununla ilgili hiçbir şey görmedim.


© Photo: REUTERS/Shannon Stapleton

Ya da ana akım medyadaki yalancılığın başka bir tezahürüne bakacak olursak, Birleşik Devletler'in her yerinde meydana gelen karışıklıklarla ilgili haberlere ne dersiniz? Portland ve Chicago'da son zamanlarda yaşanan büyük isyanlar, ana akım medyada sıklıkla göz ardı edildi veya video kayıtlarının mevcut olduğu yerlerde kişinin kendi gözleriyle görebileceğiyle çelişen "ırksal adaleti" destekleyen "barışçıl protestolar" olarak tanımlandı. Oregon'da seksen günden fazla süren yağma, yakma, dayak ve tahrip etme olayları neredeyse her gece devam ediyor ve yerel bölge savcısı isyancıları yargılamaktan kaçınacağını açıkladıktan sonra şimdi Portland'dan çekiliyor.

Chicago'da üst düzey Miracle Mile Michigan Avenue alışveriş bölgesinde yoğunlaşan yağma o kadar kötüydü ki, şehre giriş köprüleri yükseltilerek şehrin bir kısmı kapatılmak zorunda kalındı. On iki polis yaralandı ve yüzden fazla yağmacı tutuklandı. İsyancılar tarafından U-Haul kamyonları bile getirildi ve açık vitrinleri kırmak için çalıntı arabalar kullanıldı. Bu, son üç ayda bölgenin ikinci büyük çöpüydü.

Illinois Perakende Satıcıları Derneği başkanı Rob Karr, ertesi gün şunları içeren bir açıklama yaptı: "Perakendecilerin kaç kez yeniden açılmaya istekli olduğuna dair bir sınır var. Yeniden açılmak için milyonlarca dolar yatırım yapan perakendecilerin bunu tekrar yapmak zorunda kalması zor. Perakendecilerin korunabileceklerine dair çok fazla güven olmalı ve şu ana kadar bu güven eksik. "

Chicago’nun amiral gemisi Macy’nin caddedeki satış yeri, hırsızlık, yağma ve genel güvenlik eksikliği nedeniyle kapanmayı düşündüğünü zaten açıkladı. Kısacası, birçok Amerikan şehri artık vatandaşlarının ve vergi mükelleflerinin şahıslarını ve mallarını korumak için çaba bile gösteremiyor. Chicago hikayesi, New York Times tarafından haber yapılacak kadar önemli miydi? Evet, ancak arka sayfada günün geç saatlerinde.

Chicago'nun yağma krizine özel bir görev gücü oluşturarak yanıt verdiği bildiriliyor, ancak ulusal medyadaki takip haberleri tahmin edilebileceği gibi oldukça dişsizdi. Michigan Bulvarı'nın harap olmasının ertesi günü, Black Lives Matter (BLM), tutuklanan isyancıların bir kısmının tutulduğu polis merkezinin önünde bir miting düzenledi. Ulusal medyada tek başına Fox News, bir BLM organizatörü Ariel Atkins'in tahmini 60 milyon dolar değerindeki yağmayı gerçekten “tazminat” olarak tanımladığını bildirdi. "Birinin bir Gucci'yi, bir Macy'si veya bir Nike mağazasını yağmalamaya karar vermesi umurumda değil, çünkü bu, o kişinin yemek yemesini sağlar… Bu tazminattır. Almak istedikleri her şeyi alabilirler çünkü bu işletmelerin sigortası var." Muhtemelen bu olayda süpermarketleri yiyecek için yağmalamayan ve bunun yerine lüks eşyaları çalmayı seçen isyancılar Gucci mokasenlerini yiyebilecekler.

Benzer şekilde, New York Times'ın Manhattan'ı kapatan veya terk eden işletmeler hakkında söyleyecek bir şeyleri vardı. "Perakende Zincirleri Manhattan'ı Terk Ediyor: " Sürdürülemez" başlıklı uzun bir makale, kargaşanın bir sonucu olarak işçi, turist ve ofis eksikliği nedeniyle artık ödenemeyen yüksek kiralar nedeniyle büyük zincirler ve büyük mağazalar da dahil olmak üzere kaç restoran ve mağazanın kapandığını açıkladı. Makale, şehir yönetiminin bazen şiddete dönüşen gösterilere karşı müsamahakâr tavrı nedeniyle güvenlik eksikliğinden bahsetmiyor, Manhattan'da yaşayan arkadaşlarımın gözlemlerine göre, ilginç bir ihmal sonucunda şehrin birçok yerinde yaşanan rastgele yağma ve kundaklama, konaklama yerlerine ilgiyi azaltıyor ve hızla azalan perakende faaliyetlerine yol açıyor. Uzun süredir Manhattan'da yaşayan bazı sakinler, durumu kentin birçokları için yaşanmaz hale geldiği "70'lere dönüş" olarak tanımlıyor.

Amerika’nın rekor düzeyde okunan gazetesi Washington Post, yayınını "Demokrasi karanlıkta ölüyor" cümlesiyle tanıtıyor. Gerçekte, karanlık medyanın kendisi tarafından üretiliyor ve medya artık neler olup bittiğini objektif bir şekilde haberleştirmiyor. Siyasi yönelim ne olursa olsun gazetelerde, internette, televizyonda ve radyoda görünen şey, belirli bir mesajı göndermek için tasarlanmış bir üründür. Bu mesajın kendisi dezenformasyondur ve sözde totaliter rejimler tarafından ortaya konan kontrollü medyada gerçekleşenlerden önemli ölçüde farklı değildir. Aslında, Russia Today gibi haber kaynaklarının birçok konuda CNN veya FOX'tan çok daha güvenilir olması muhtemeldir.

Kamuoyu yoklamaları, Amerikan halkının büyük ölçüde olayları çözdüğünü ve çok azının medyaya işini objektif bir şekilde yapması için güvendiğini ortaya koyduğunu gösteriyor. Bunun ışığında, kamuoyu yoklamaları Joe Biden ve Kamala Harris için büyük bir zafer marjı önerdiğinde, Trump Beyaz Sarayının Kasım seçimleri olasılığı konusunda nasıl iyimser olabileceğini sorgulayan son Politico makalesi gibi makaleler ortaya çıktı. 

Gazeteciler işlerini yapıyor ve aslında sokağa çıkıp insanlarla konuşuyor olsalardı, insanların ülkenin geleceği ve bunların çocukları ve torunları için ne anlama geleceği konusunda gerçekten endişeli olduklarını keşfederlerdi. Ve birçoğu, siyasi kazanç için aktif olarak etnik ve ırksal bölünmeleri kışkırtan radikal grupların Demokrat Parti'de ortaya çıkardığı huzursuzluğu suçluyor, Cumhuriyetçileri değil. Trump'ın bu korkular üzerine oynaması, oy verme zamanı geldiğinde büyük bir etki üretebilir. Önceki hafta bir kamuoyu yoklamasında Güvenli bir seçim için oy vereceğini söyleyen erkek veya kadın bir kişi seçmen kabinine gidip Biden yerine Trump için kolu çekebilir.


Philip Giraldi, 20 Ağustos 2020, Strategic Culture


(Philip Giraldi, Ph.D., The National Interest Konseyi icra direktörüdür.)


Seçkin Deniz, 20.10.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı