11 Kasım 2019 Pazartesi

SA8123/KY1-CÇ683: Kapı Önünde

"Demek ki kapı önünde durmak bir takım olasılıkları hesaplayarak yapılması gereken, özen isteyen bir eylemdir. Ciddi bir eylemdir."



İnsan ciddiye alınmak ister. Olmakta olanı olan biteni olacak olanı ciddiye almak ister. Hoş, olan biteni olmakta olanı ve olacak olanı ciddiye alsak da bir, tiye alsak da. İkisi de bir olmuş oluyor. Öyle ise ciddiye almakla da tiye tiye almakla da ciddiye almış oluyoruz. Geriye ti'ye aldığımızı yoksayıp ciddi olunduğu ya da ciddiye aldığımız halde ti'ye alındığı kabulüyle baş başa bırakalım hem kendimizi hem başkalarını.

Ciddiyet önemlidir. Dikkat önemlidir. Başıboşluğa, gaflete pirim verir halde olmak insanın başını epey bir ağrıtır. Hem kendi başını hem başkalarının başını. Böylesi bir sorumsuzluğun ağırlığı altında ezilmekten ise Molla Nasuriddin gibi peşin peşin testi kırılmadan ne yapılması gerekiyorsa yapılmalıdır.

İmdi diyelim ki bir kapı önündesiniz. Somut bir kapı. İğretileme şu, bu yok. Metafor değil. düpedüz bir kapı önündesiniz. Dikkatli olmak, kapıyı ciddiye almak zorundasınız eğer kapalıysa ve siz de kapının örttüğü yere girme peşindeyseniz. Evvela kapının hangi yöne açıldığını dikkate almalısınız. Kapı sizin durduğunuz tarafa doğru mu açılıyor? Yoksa içeriye –sizi dışarıda varsayarak, kendimizi dışarda varsayarak- doğru mu? 

Kapı dışarı doğru –sizin yöne- açılıyorsa dikkatli ve aceleci olmalısınız. Zira içeriden çıkan biri kapıyı –ki sizin kapı önünde durduğunuzu bilmemem olasılığı vardır, eğer kapıyı açılması için çalmamışsanız- sizin suratınızın tam ortasına, burnunuza bindirme olanağına sahiptir. Eğer bir anlık bir dalgınlık gösterir, aheste davranırsanız hızla açılan kapı burnunuzu, suratınızı dağıtabilir. Bu durumda kapı önünde olmak büyük ve ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmış oluyor. Bu durum kapının sizin tarafa doğru açılmasıyla bağlantılı. 

Ya içeri açılıyor ise? 

O vakit de yine dikkatli olmakta fayda vardır. Kapı arkasında biri vardır. Burnunu kırmak, suratını dağıtmak istemezsiniz. Hem sonra uygunsuz bir durumla da karşılaşabilirsiniz. Kapıdan içeri giren de kapıyı açan da uygunsuz bir durumla karşılaşabilir. Ne bileyim diyelim ki bir kapı önünde dikiliyorsunuz ve ulu orta kaşınmayacak yerinizi hart hart kaşıyorsunuz ve kapı açılıyor kapıyı açan kişi sizi o halde buluyor. Demek ki kapı önünde durmak bir takım olasılıkları hesaplayarak yapılması gereken, özen isteyen bir eylemdir. Ciddi bir eylemdir. 

İşte şimdi bir kapı önünde durmaktasın. Kapının hangi yöne açıldığından tut da –yana açılan dijital kapıları dikkate almamalı zira yaygın değil- senin ve kapıyı açacak her hangi birinin halet-i rûhiyesini hesaba kat. 



Cemal Çalık, 11.11.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı