15 Ekim 2019 Salı

SA8054/SD1508: Bir Neoliberal Propaganda; Yanlış'tan Doğru'ya: Yeni Avrupa Politikaları için Bir Rehber

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz satanist-ateist-neoliberal perspektife sahip Spectator'un bir propaganda çalışmasıdır, 'Kalabalıkların Cinneti: Cinsiyet, Irk ve Kimlik' adlı kitabın yazarı Douglas Murray’e aittir ve Avrupa'daki 'aşırı sağ' akımların egemen olduğu siyasi arenada, 'aşırı sağ'ı normalleştirme ve 'Yeni Dünya Düzeni' olarak adlandırılan eski sistem tarafından ehlileştirme görevini üstlenmektedir. Bu faaliyetlerin sonucu olarak da hemen hiçbir konuda fikir birliği oluşturamayan Avrupa Birliği, Türkiye'nin 9 Ekim 2019'da, Avrupa ve ABD'nin terör örgütü olarak tanımladığı PKK/YPG'ye yönelik Barış Pınarı Harekâtı'na karşılık toplanmış ve başlangıçta Macaristan'ın vetosuna rağmen 14 Ekim'de Türkiye'yi kınama kararı alabilir hale gelmiştir. Bu Satanist eski düzenin 'aşırı sağcı' olarak tanımladığı kuklalarını merkez sağa çektiğini göstermektedir. Yayınladığımız analiz de, Türkiye'deki benzer yayınlarda da görülebileceği gibi, HDP-PKK gibi terör merkezli partilerin CHP-İP-SP gibi kontrol altındaki diğer partiler tarafından 'normalleştirilmesi'ne benzer işlev görmek için yapılmıştır. (Demirtaş'ın saz çalması, kitap yazması gibi teknik detayları destekleyen yayınlar da bu minvalde değerlendirilebilir). O halde çıkarılacak sonuç şudur; Avrupa'daki egemen satanist-ateist-neoliberal gücün bir parçası olarak, Türkiye'deki muhalif yapıların, ironik bir şekilde 'Millet İttifakı' adı altında birleşmesi ve Erdoğan-Bahçeli liderliğinde kurulan ve PKK/YPG'ye karşı Barış Pınarı Harekâtı'na karar veren Cumhur İttifakı'na karşı 'ortak' tavır alması tesadüf değildir, Avrupa halklarının tepkilerinin 'aşırı sağcı görünen siyasetçiler aracılığı ile' neoliberaller tarafından kontrol altına alındığını ve terör örgütü PKK'ya birlikte destek verdiklerini göstermektedir. Bu Avrupa halkları için bütüncül çöküşün sürdüğünü, İslam Düşmanlığı'nın normalleştirildiğini ve yasallaştırıldığını (veya sünnet yasağı, başörtüsü yasağı ve karşı cinsle tokalaşanların vatandaşlıklarının ellerinden alınması gibi örneklere benzer şekilde yasallaştırılacağını), ekonominin ve sosyolojik dağılmanın kontrol edilemez bir şekilde felakete sürüklenmeye devam edeceğini göstermektedir.
Seçkin Deniz, 15.10.2019

Right from wrong: a guide to the new European politics

"Tüm muhafazakarları 'aşırı sağ' olarak etiketlemek hem yanlış hem de tehlikelidir."

İtalya sandık başına dönmeye hazırlanıyor ve bu sefer Matteo Salvini, İtalyan siyasetinin tartışmasız kralı olarak geri dönmeye kararlı görünüyor. Lega partisi (eski adıyla Kuzey Birliği) koalisyon ortağı Five Star hareketi ile bölünmüş durumda. Salvini'ye göre, genel seçime yapılan itiraz açık: Beş yıldızın popülaritesi 14 aylık hükümet sırasında düştü, ancak Lega'nın yükseldi. Şimdi sadece İtalya'nın kuzeyinde değil, daha önce tahmin edilemeyecek şekilde güneyde de en büyük parti olmasıyla övünüyor. 


Böylece Salvini artık koalisyon ortağını seçebilir ve kendi çoğunluğunu arayabilir. (Seçkin Deniz'in notu: Lig lideri Matteo Salvini'nin erken seçim talep ederek 5 Yıldız Hareketi ile koalisyonu fiili olarak sona erdirmesinin ardından Başbakan Giuseppe Conte 20 Ağustos'ta istifa etmişti. Ancak Salvini'nin erken seçim çağrısına karşı, eski ortağı 5 Yıldız Hareketi ile muhalefetteki Demokratik Parti işbirliğine giderek koalisyon anlaşmasına vardı. İtalya'da milliyetçi-popülist koalisyon hükümetinin çökmesiyle başlayan siyasi krizde, merkez soldaki Demokratik Parti ile popülist 5 Yıldız Hareketi arasında yeni bir koalisyon hükümeti kurulması için anlaşmaya varıldı. Yıkılan 5 Yıldız Hareketi-Lig koalisyonunun da başbakanı olarak görev yapan Giuseppe Conte, yine başbakan. 28 Ağustos 2019)


Eğer başarılı olursa, bu Brüksel için yeni baş ağrısına yol açacak ve daha derin bir bilmece yaratacak. Mayıs ayındaki Avrupa seçimlerinde Lega, Avrupa parlamentosundaki en büyük partilerden biri oldu ve Salvini yeni bir dönemin başlangıcını selamladı. “Sadece Lega, İtalya'daki ilk parti değil” dedi ”ve Marine Le Pen, Fransa'daki ilk parti, Nigel Farage ise İngiltere'deki ilk parti. Bu nedenle, İtalya, Fransa, İngiltere; bu değişen bir Avrupa'nın işaretidir… yeni bir Avrupa doğdu. ”


Bu konuda haklı ya da haksız olabilir. Ancak bu konuşmanın -ve genel olarak Lega'nın yükselişinin- Avrupa’daki politik sözlüğümüzün her yerinde olduğunu gösteriyor. Yıllar boyunca Lega 'aşırı sağ' olarak tanımlandı; ancak bu terim gerçekten İtalya'da olanları anlatıyor mu? Avrupa'daki değişiklikler derin olmuştur ve bu değişiklikler daha da artmaktadır. Ancak, başlangıçtaki her partiyi en doğru şekilde etiketlemek, kıta genelinde muhtemel değişiklikleri değerlendirme ve yönlendirme yeteneğimizi engelliyor.


Bu değişiklikler yıllardır devam ediyor ve Avrupa politikasını tanımlamak için kullanılan kelimeler bir süre önce amaca uygun olmayı bıraktı. Sürdürülebilir olmayan (ve itibarsız) açık sınır politikalarını destekleyen hükümetler 'merkezci' ve 'ana akım' olarak tanımlanırken, buna meydan okuyan partiler “yabancı düşmanı”, “ırkçı”, “faşist” olarak etiketlendi. Bu iddialar alçakgönüllü ve yurt dışında olduğu gibi yurt içinde de düzeldi.


Birkaç ay önce Jacob Rees-Mogg, Federal Meclis'teki bir konuşmayı, Almanya Alternatif Partisi'nden (AfD) bir siyasetçi tarafından yapılan bir konuşmayı paylaştığı için eleştirildi. İşçi Partili Milletvekili David Lammy ayrıca Avrupa Tory (İşçi Partisi) Milletvekilleri Araştırma Grubu'nu Nazilerle karşılaştırdı. Reddettiği yorumu geri çekmek için bir fırsat verildiğinde, karşılaştırmanın 'yeterince güçlü olmadığı' konusunda ısrar etti. Belki de Lammy, Jacob Rees-Mogg'in altı milyondan fazla Yahudiyi öldürdüğüne dair kanıt sağlayabilir?


Bu terimler, doğal olarak tribünleri seven insanlar tarafından kullanılır. Fakat onların altında acilen ele alınması gereken bir kafa karışıklığı yatıyor. 'Faşist', 'aşırı sağ' ve 'beyaz üstünlükçü' gibi terimler ciddi. Böyle uğursuz güçler kesinlikle burada, İngiltere'de ve kıtada var. Ancak son yıllarda - özellikle Brexit ve Trump seçildiğinden beri - iddia edilen manzaralarda bir ivme oluşmuş ve tanımlar bulanıklaşmıştır. Bu yanlıştır, çünkü sadece nezih insanların iyi huylu oldukları anlamına gelmez, aynı zamanda açıkça tehlikeli olan grupların zararsız olanlarla karıştırılmaları anlamına gelir.


Sis geçen on yılın başlarında inmeye başladı. Neo-Nazilere karşı çıkan kampanya grupları, iş modellerini haklı çıkarmak için yeterli miktarrda Nazilerin olmadığını fark etti. Bundan böyle, Ukip gibi saldırgan partilerin de faşizm karşıtı görevlerine geçmeleri gerektiğine karar verdiler. Yakında, uluslarüstü kuruluşlara karşı çıkan veya göçü sınırlandırmak isteyen herkes, kendilerini sınırın ötesinde olarak etiketledi. Bu, halkın çoğunluğunun - İngiltere ve diğer yerlerdeki - görüşlerinin etkili bir şekilde doğru olarak tanımlandığı anlamına geliyordu.


Son yıllarda, bu terminolojik görev-sefalet rahatsız edici bir atmosfer yarattı. Çünkü eğer herkes faşistse, o zaman hiç kimse değildir. Ve Avrupa’daki politik çevreyi bilen herhangi biri, bu terimlere ihtiyaç duyabilmemizi anlayacaktır.


Peki karantina hattı (cordon sanitaire) gerçekte nerede olmalı, aslında hangi yalanların ve kırmızı çizgilerin bulunması gerekir? Avrupa’yı gezerken - çoğu hafta farklı bir ülkede - durum bazında, hangi taraflar için endişe etmemiz ve hangilerine hakaret edildiğini kendim bulmaya çalışıyorum. Resim, şu anda kabul edildiğinden çok daha karmaşık ve daha endişe verici. Ancak İngiltere, Avrupa Birliği'nden ayrılırken, bu siyasi alanı doğru bir şekilde haritalandırmaya çalışmamız hayati önem taşımaktadır.


Artık Avrupa’nın çoğu milliyetçiler tarafından yönetiliyor. Faşizmle milliyetçiliği ortadan kaldıran sol eleştirisi başarılı olursa ve bütün milliyetçiler sınırın ötesinde sayılırsa, o zaman önümüzdeki yıllarda çok az müttefikimiz olabilir. Gözlemlerime göre, Avrupa genelinde gerçeklik böyle bir şeydir. Geçmişteki aşırı sağ şahsiyetlerin saygınlığı, demokratik kurumları geri çekme ve sokak düzeyinde şiddete katılma istekleri nedeniyle aşırı sağ etiketini hak eden birçok parti var. Bu kategoride, Yunanistan’da Altın Şafak’a ve Macaristan’da Jobbik’e makul ölçüde yer verebilirsiniz.


Fakat orada sorunlar çok açıktır, çünkü en sağda, en solda olduğu gibi hiçbir şey statik değildir. Partiler hareketli varlıklar. İnsanlar değişir. Oysa sol ve aşırı sol tarafların hareket etmelerine ve evrimleşmelerine izin verilirken, en sağdakilerde bu görünmüyor. Belki de bugün Avrupa siyasetindeki en çirkin ve en kayıtsız meslek, hangi partilerin bir zamanlar aşırı sağ olduğunu analiz etmek ya da şimdi daha makul bir şekilde haklı olarak kabul edilebilir hale getirmektir.


Örneğin, İsveç Demokratları, 1980'lerin sonunda kurulduğu zaman şüphesiz ırkçı, aşırı sağ bir parti idi. Ancak Nougesies’te, İsveç siyasetindeki boğucu sol mutabakata karşı çıkan küçük bir grup akıllı genç politikacı partiyi devraldı ve siyasi merkeze doğru kaydırdı. Bu süreç, gerçek anlamda doğru unsurların öne çıkarılmasını içeriyordu. Bugün, İskandinavya dışındaki herhangi bir ülkede, İsveç Demokratları, geniş çapta muhafazakar bir siyasi parti olarak ve aynı zamanda İsveç parlamentosundaki en büyük üçüncü parti olarak kabul edilecektir. Yine de ulusal ve uluslararası olarak, hiç kimse dönüşümü kredilendirmez. 'Aşırı Sağ'' uluslararası basın hala kullanıyor. Jobbik ve Hitler gibi.


Haber medyasının “aşırı sağın yükselişi”gibi metinleri yazmayı sevmesinin yanı sıra, aşırı tanımlayıcı komünistler,  faşistlerin aşırı sağ olarak tanımlanmasını büyük ölçüde tercih ediyor. Sorun bu terimlerin ülkelere özgü olmasıdır. Ne de olsa, AfD'nin böyle bir anatema olarak kabul edilmesinin bir nedeni var. Altı yaşındaki parti, Federal Meclis’teki resmi muhalefet partisi olabilir, ancak çok az kişi tartışmalı bir Alman hareketi ile en küçük şans vermiyor.


Gerçekte, parti (Jacob Rees-Mogg'a, sadece ılımlı liderlerinden birinin konuşmasını paylaşarak böyle bir bağlantı kedisine neden olan) karışık bir çantadır. Liderliğinden ve üyelerinden bazıları Angela Merkel'in CDU'sunun yakın zamana kadar olduğu yerlerdeler. İngiltere veya Amerika'da olsalardı saygın muhafazakar bir sınıfta olacaklardı. Son göç seviyelerine karşı çıkıyorlar, ancak hiçbir göçmenin Alman olamayacağına inanmıyorlar. Bazı uluslarüstü kurumları eleştiriyorlar, ancak demokratik olanları parçalamak istemiyorlar. Bununla birlikte, eğer AfD, Thüringen eyaletindeki liderleri gibi insanların baskın olduğu bir hale gelirse, o zaman farklı bir teklif haline gelir ve en kötü itirazları hak edebilir.


Öyleyse sorun şu: yeni partiler şüpheyle bakıyor, ama eski partilerin hepsinin bir geçmişi var. Belçika ve Avusturya Özgürlük Partisi'ndeki Vlaams Belang gibi bazıları işbirliği veya faşizmle ilgili geçmişe sahipler.


İktidara yakınlık, partilerin tanımlanma biçiminde bir değişikliğe izin veren birkaç şeyden biri: ya ofiste daha ılımlı olduklarından ya da bir kez orada olduklarında, insanlar onları etiketleyerek anmaktan utanıyorlar. Bu partiler hükümete girdiğinde (Norveç'teki İlerleme Partisi'nde olduğu gibi) eleştirmenlerden elde edilen bir örnek, yalnızca işe yaramaz hale gelene kadar  bu etiketlemeyi sadece isim anarak yaptıklarını göstermektedir.


Lega'nın geçmişteki eylemlerinden bazıları - veya daha doğrusu, liderlerinin eylemleri - kesinlikle 'sağ' olarak adlandırılmalarını haklı çıkardılar. Ancak, 'sağ' etiketi yalnızca partinin merkez sağdaki hafif ölçülü moderatörlüğünden dolayı değil, aynı zamanda hükümette olduğu basit gerçeğinden dolayı azaldı. Ve elbette, bir bütün olarak politika değişti. Avrupa genelinde bir kuşak politikacı halkın desteğini kaybetti. Kamuoyu onayı alınmadan politikalar uygulandı. Bazen - AB'nin İtalya ve Yunanistan'a liderlerini dayattığı gibi - demokrasinin kendisi etkili bir şekilde atlandı. Bu kaçınılmaz olarak her tarafta tepkiler doğurdu. Fakat kınama dilinizi Lega'da kullanırsanız, Casa Pound'un gururlu neo-faşistlerine ne derdiniz? (Seçkin Deniz'in Notu: Aşırı Sağ bir sosyal merkez ağı olarak  İtalya'da doğan neo-faşist bir siyasi partidir.)


Her yerde, tarih önemli olduğu için işler daha da karmaşık hale geliyor. Geçen hafta Sabaudia'da düzenlenen bir mitingde Salvini, bir anıtın Mussolini iile olan yakın ilişkisinden bahsetti. Bu diktatöre karşı geldiği anlamına mı geliyor? Açıkça değil. Ancak Mussolinizm'in her kalanını İtalya'dan çıkarmaya çalışmak, Hitlerizm'in her kalanını Almanya'dan çıkarmaya çalışmaktan farklı bir iş. Veya Avusturya. İtalyanlar 20. yüzyıl hakkında farklı hissediyorlar.


İspanya’da olduğu gibi yeni bir parti -Vox- İngiliz basınında ve uluslararası basında aşırı sağ olarak tanımladığı parti seçim başarısı elde etti. Aslında, kurucu üyeleri yakın zamana kadar merkez sağ Partido Popular'da bulunan ve uçlardan uzak olan (aşırı sağdan çok uzak) insanlardan oluşmaktadır. Francoist eğilimleri olduğuna dair iddialara haksız yere maruz kaldı. Ancak bu iddialarda haklılık payı olsa bile, İspanya’da yine Franco’ya karşı tutumları farklıydı, çünkü tarihleri ​​farklıydı.


Bunu basitleştirmenin cazibesini görebilirsiniz: Çatışma öncesi dönemin sosyal-demokrat fikir birliğine ayak uyduramayan bütün partileri aşırı sağ olarak tanımlamak. Ancak bu eski oyunun devam etmesine izin verirsek, bu sadece komşularımızı ve birkaç arkadaşımızı anlama ve bununla başa çıkma yeteneğimizi engellemeyecek, aynı zamanda ülkelerdeki makul politikacıları hırpalayacak bir sopa seti sunmaya devam edecektir.


Öngörülebilir gelecek için Avrupa ile uğraşmamız gerekecek. Eski okuma gözlüklerini kullanarak net bir şekilde göremeyeceğiz. Bunun yerine yeni kuralları bulmaya çalışmalıyız. Avrupa genelinde eski düzen güç kaybediyor. Liderler, ulusal özerklik ve egemenliği sınırların ötesine taşımaya çalıştı. Son yıllardaki tekmeleme ve çığlık sesleri, kısmen, kötülüklerin işe yaramadığının farkına varılmasından kaynaklanıyor.


Peki yeni tanımlar ne olmalı? Henüz bildiğimden emin değilim. Sadece bunu düşünmemiz gerek. Ve bu arada, ayrıntılara odaklanan sürekli bir dikkat, şüphesiz sahip olduğumuz en iyi güvenlik mekanizmasıdır.


Douglas Murray, 17 Ağustos 2019, The Spectator


(Douglas Murray’in son kitabı 'Kalabalıkların Cinneti: Cinsiyet, Irk ve Kimlik'  Eylül 2019'da yayınlandı.)
Seçkin Deniz, 15
.10.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı