5 Ağustos 2019 Pazartesi

SA7881/KY1-CÇ659: Maskeler ve Ezberler

"Bir örümceğin ağı kadar bile dayanıklı değilmiş bilincinde olmadığımız maskemiz."


Açık sözlü olmak zor. Niyetimizin daha en başta bilinir olması, yani maskesiz olmak. Maskesizlik tüm sıkıntıların kaynağı neredeyse. O yüzden sımsıkı sarılıyoruz maskelerimize. Hoş görülüyüzdür. Güler yüzlüyüzdür. Cömertlikle, merhametle, letafetle, elcil kaygılarla yüklüyüzdür. Sıkıntılarımız bunlara karşı duyarsızlıklardan kaynaklıdır, duyarsızlıklardan neşet ediyordur. Değil. Ezberlerimize aykırılık taşımadıkça bir sıkıntımız yoktur gerçekte. 

Nefsimiz okşandığı sürece, gündelik meşgalelerin doğuracağı sıkıntılar hiç mesabesindedir. Görünüşte bir sıkıntıdır. Her bir sıkıntı maskelerimizin süsüdür bu bağlamda. Sıkıntı, gerçek sıkıntı, can yakan sıkıntı ezberlerimize aykırı şeyler dile getirildiğinde başlıyor.

Ezberlerimiz, örtük niyetlerimizin örtüleri maskelerimizin payandasıdır çünkü. Ezberlerimize saldırı kişiliğimize saldırı olmuştur. Burada da iki durum var. Bir bilincinde olduğumuz maskelerimiz, bilincinde olmadığımız maskelerimiz. Bilincinde olduğumuz maskelerimize saldırı da sıkıntılara yol vermez. 

Gafil avlanmadığımız için böyledir bu. Hem bilincinde olduğumuz maskelerimiz gerçek kişiliğimize ait değillerdir. Gerçek kişiliğimize ait olmadıkları için hazırlıklıyızdır. Muhalifimizin saldırılarını öngörebilmekte ona karşı savunuları her dem hazır etmekteyizdir. O saldırıları savuşturmada yaşanılan kimi güçlükler, zorlanmalar daha bir güçlü kılmakta bizi. Daha bir kurnaz kılmada. Daha bir usta kılmada avcılıkta. Her bir insan teki usta bir avcıdır. Kendisi olmayanı avlamada olduğu gibi hemcinsini avlamada da oldukça usta bir avcıdır. Bu bağlamda bilincinde olduğumuz maskelerimize saldırı bir tür aşı olarak değerlendirilebilir. 

Sorun bilincinde olmadığımız maskelerimiz ve onlara yapılan saldırı. Muhalifimiz de bunun ayrımında değildir. Bilse kendisinin de bundan zararlı çıkacağını kestirecek, bu yönde bir saldırıya kalkışmayacaktır. Bilincinde olmadığımız maskemize saldırıldığında yığın içinde çırıl çıplak kalmış bir kişinin duyumsatacaklarını duyumsatacaktır. 

İrkileceğiz. Utanacağız. ‘Yerin dibine girseydim!’ diyeceğiz. Öyle bir saldırı beklemiyorduk ki? Öyle bir yanımız olduğunu bilmiyorduk ki? Ezberlerimiz buna yönelik değildi ki? Bu yönümüzün ayrımında değildik ki ona ilişkin ezberler oluşturalım. 

Bir örümceğin ağı kadar bile dayanıklı değilmiş bilincinde olmadığımız maskemiz. Bilincinde olmayışımızdan ötürü öyle. Bilincinde olmuş olsaydık onu da kavi maskelerimiz gibi yapardık. Bu yüzden –bilincinde olmayış yüzünden- gerçek sıkıntılara, yıkıcı sıkıntılara bilincinde olmadığımız maskelere bilinçsizce yapılan saldırılarla düşeriz. Asıl sıkıntı buradadır. Görünüşte olmayan sahih sıkıntıların kaynağıdır.


Cemal Çalık, 05.08.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı