24 Mayıs 2019 Cuma

SA7698/KY13-AO255: ABD, Türkiye İle Müttefiktir Ancak 'Dost' Değildir

"Türkiye, zaman zaman bu duruma baş kaldırarak bağımsız  politikalar uygulamaya kalktığında ABD ile ilişkileri gerilmiş, ambargo, tecrit ve darbeler gündeme gelmiştir."


ABD, Türkiye ile müttefiktir ancak dost değildir. Türkiye, 'Çağdaş' gördüğü Batı içinde yer almayı hedeflese de bu pozisyonun farkındadır. Bu duruma rağmen Türkiye AB(D) İlişkileri küresel süper güç olan ABD’nin çıkarlarına uygun seyretmiştir.


ABD, bu durumu korumak için sürekli olarak Türkiye’ye iç/dış güvenlik sorunu yaratmıştır. Türkiye, zaman zaman bu duruma baş kaldırarak bağımsız  politikalar uygulamaya kalktığında ABD ile ilişkileri gerilmiş, ambargo, tecrit ve darbeler gündeme gelmiştir.


Bugün yaşananlar, geçmişte yaşananlardan daha ciddi boyutta olsa da, adeta bir tekrar gibidir. Türkiye, bu gediği aşmak ve çıtayı yükselterek Batı'yla çatışmadan kendi bağımsız politikalarını devreye sokabilecek gücü elde etmek zorundadır..

Bu merhaleye erişmek için iktidarla halk bütünleşmesinin sağlanması, siyaseti gerginliklerden arındırarak birlik içinde ortak zeminin genişletilmesine ihtiyaç vardır.


Bunun için her şeyi hukuk çerçevesinde yapmak, adalet ve hukukta birleşmek, ayrıştırıcı dilden uzaklaşmak, liyakatı öne çıkarmak ve toplumsal ihtiyaçları ivedilikle çözmek gerekir.


Bunların yanı sıra ekonomik barış, üretkenliği teşvik, arabuluculuk sistemini kamuyu da içine alacak şekilde genişletmek, genç nesli üretime sokmayı teşvik, beyin göçünü tersine çevirmek vb. gibi iktisadi reformlara ihtiyaç vardır...


ABD, S-400 üzerinden Türkiye’yi her konuda sıkıştıracaktır. Bu konuda zor günlerden geçeceğiz. O nedenle birliğimizi sağlayacak adımlar atmalı, siyasi gerginliklerden kaçınmalıyız 


Ramazan ayı bir fırsattır..



Adnan ONAY, 24.05.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı