12 Şubat 2019 Salı

SA7438/SD1283: Carmageddon: Motor Devleriyle Geleceği Yakalamak

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz The Spectator'dan Ross Clark'a aittir ve dünya otomotiv endüstrisinin geleceğine dair tartışmaların arkasındaki temel nedenleri soruşturmaktadır. Petrolü yakıt olarak kullanan geleneksel otomobillerin devrinin artık kapandığını, rekabetin, otonom-sürücüsüz- , uber-kiralık-, elektrikli, hidrojen yakıtlı ya da melez-hybrid araçların gelecekte egemen olacağını, şirketlerin bu anlamda değişim yaşamaları gerektiğini, değişime odaklanan ve dünyanın her yerinden yetenekli insanları işe alan şirketlerin otomotiv endüstrisinde başarılı olacağını iddia etmektedir. Türkiye elektrikli yerli otomobil tasarımlarının ve üretimlerinin tartışıldığı bu dönemde zaman kaybetmemelidir; tarihte ilk kez elde ettiği bu fırsatı doğru kullanmalıdır ve en erken zamanda küresel anlamda satış başarısı gösterebilecek otomobili piyasa sürmelidir.
Seçkin Deniz, 12.02.2019

Carmageddon: The future is catching up with the motor giants

"Dünya değişiyor ve otomobil endüstrisi bu değişime yetişmek için mücadele ediyor."

Nissan, Sunderland fabrikasında yeni X-Trail'i üretmeyeceğini açıkladığında, bunun yaklaşmakta olan Brexit felaketinin bir kanıtı olduğu iddia ediliyor. Güney Galler'deki bir İşçi Konsey Üyesi “ayrılmak için oy kullananların işten ilk çıkarılması gerekenler olduğunu” bile söyledi. Ancak Nissan'ın kararının Brexit ile ve küresel otomobil endüstrisi kargaşası ile ilgisi yok.


Genel olarak araba satışlarının düşmesi sorun değil değil; geçen yıl Avrupa genelinde mütevazı bir şekilde yüzde 0,5 oranında büyüdüler. Sorun şu ki, eski otomobil üreticileri teknolojik değişikliklere adapte olamadı ve gelecekleri şimdi birkaç yıl önce olduğundan çok daha belirsiz görünüyor.


BMW, Mercedes, Volkswagen, Nissan; yıllarca aynı isimler piyasada hüküm sürdüler. Halinden memnun bir sektördü ve ilerlemeye çalışıyordu. Her beş yılda bir, bir öncekinden biraz daha verimli, biraz daha iyi olan yeni bir araba modeli ortaya çıkarıyorlardı. İçten yanmalı motorun tahakkümü, 19. yüzyılın bir parçasıydı; yüzyılda teknoloji sektöre yeni girenler için büyük bir engel oluşturuyordu. Sıfırdan bir araba şirketi kuramaz ve eski oyunculardan rol çalmayı ümit edemezsiniz.


Bu nedenle, dünyalarına giren elektronik otomobiller, -araba sahibi olan daha az insan anlamına gelebilecek-Uber gibi sürüş paylaşımı uygulamaları veya araçların çeşitli derecelerde sürücüsüz teknoloji ile desteklenebileceği önerilerine kızdılar.


Ama hayat onlar için artık zordu. Tesla, premium modeller için geniş bir pazarın (ve uzun sipariş listelerinin) olduğunu kanıtladı; ve şimdiye kadar, şirket, ölümüne çıkış yapan küçük bayileri engelledi. Sürücüsüz teknolojiye gelince, sektörde öncülüğü bir milyar dolardan fazla yatırım yapan Google yaptı. Ölümcül bir kaza, geçen yıl Uber'i de caydırmadı. Bu konuda istekli olan Toyota kısa süre önce Uber'e sürücüsüz teknolojiyi geliştirmek için 500 milyon dolar yatırım yaptı

Otomotiv sektöründeki bir başka girişim, 2015'ten bu yana, 
 sürücüsüz teknolojinin bir unsuru olan elektrikli bir otomobil geliştirmek için Wiltshire'da, 2,5 milyar sterlin yatırım yapan Dyson. Sürücüsüz teknoloji, otomotiv sektörünün gelecekte alacağı şekil için çok önemlidir, çünkü taksi tutmanın maliyetini düşürmeyi vaat etmektedir; en azından şehirlerde otomobil sahiplerinin gemisini tamamen baltalayabilir.


Alternatif olarak, hidrojen yakıt hücrelerinin benzin ve dizel için düşük emisyonlu, 
nötr karbonlu uzun vadeli değişim olduğu kanıtlanabilir. Son zamanlarda bir hidrojen arabası olan Mirai projesini başlatan Toyota kesinlikle bu şekilde bakıyor. Hyundai de hidrojene büyük yatırım yapıyor, geçen Aralık ayında teknolojiye 5,5 milyar sterlinlik yatırım yapıldığını duyurdu. KPMG'deki analistlere göre, ikisi -hidrojen ve elektrik- arasındaki savaş, 1980'lerde video teknolojisinde Betamax vs VHS arasında yaşanan büyük savaşı benzeyen bir savaş otomobil endüstrisinde de başlamış durumda. Elektrikli otomobillerin şimdilik daha verimli olması gerekir, çünkü saf hidrojen için doğal bir dünya kaynağı olmadığından hidrojenin önce sudan elde edilmesi gerekiyor; ancak daha sonra, akülü araçlardan farklı olarak, hidrojen hücrelerine dakikalar içinde yeniden yakıt doldurulabilir. 


Bu, KPMG tarafından yapılan bir araştırmaya göre, motor yöneticilerinin akülü araçların sonunda savaşı kaybedeceğine inanmalarının bir nedenidir. Ama kimse tam olarak bilmiyor, ki bu da otomobil endüstrisi için geleceği belirsiz yapan şey. Ve hepimiz video savaşının nasıl oynandığını biliyoruz; VHS için daha önce kazanılmış olan zafer, sırayla, DVD tarafından havaya uçurulmuştu.

Ancak, araba devlerinin kırılganlıklarındaki en büyük faktör, hükümetlerin geleneksel motorları öldüren araba devrimini hızlandırma tercihlediri.  Sunderland X-Trail- büyük kötü bir dizel- için yapılanlar Brexit'le ilgili değildi, ancak Michael Gove Temmuz 2017’deki açıklaması ile, tüm yeni dizel ve benzinli araçların Fransa'da 2040'tan itibaren yasaklanacağını duyurdu. Ardından, Londra’da Ultra Düşük Emisyon Bölgesi gibi girişimler başladı ve bu da tıkanma bölgesine giren eski dizel araçlara bu yıldan itibaren yeni sınırlamalar getirecek.

Bu sınırlamaların batı dünyasındaki bütün versiyonlarını görebilirsiniz. Yakın tarihlerde bir Alman mahkemesi dizel arabaların şehirlerde tamamen yasaklamasına karar verdi. Belçika ve Hollanda'daki kısıtlamalarla birlikte, sürücüler dizel araçları satın almak konusunda isteksiz hale geliyor. Bunları gerçekleşirken, Nissan dizel X-Trail'i en son AB emisyon düzenlemeleriyle uyumlu hale getirmek için mücadele ediyordu. Şirket 2016 yılında söz verdiğinde işler şimdi olduğundan çok farklı görünüyordu.

Şu andaki teknoloji - bu batarya, hidrojen hücresi ya da başka bir şey - eski oyuncular tarafından geliştirilmeyecek. Bu arada, eski şirketler skandallarla sarsılıyor. Martin Winter-korn, daha temiz motorlar geliştirmeye çalışırken emisyon testlerinde hile yaptığı tespit edildikten sonra Volkswagen'in başkanlığını bırakmak zorunda kaldı. Birkaç hafta önce, BMW Güney Kore’de bir motor patlamasıyla ilgili olarak 10 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Sunderland'da X-Trail'i kurma kararı alan Nissan genel müdürü Carlos Ghosn, şu anda dolandırıcılıkla suçlanıyor ve şirket daha Japonya merkezli bir yönetim tarafından yönetiliyor. 


Şehirler ayrıca otomobiller için 
 trafik sıkışıklığı ve daha sıkı park kısıtlamaları yüzünden düşmanca ortamlar haline geliyor; Arabalar ortadan kalkacak değil, ama gelecekte şehirlilerin araba sahibi olma ve onları aralıklı olarak kullanma olasılıkları daha düşük olacak. Sürücü ehliyeti olan Birleşik Krallık'ta yaşayanların sayısı artmaya devam ederken, geçtiğimiz çeyrek yüzyıl boyunca yaş profilinde büyük bir değişim yaşandı. 1994 yılında, 17 ila 20 yaşındaki çocukların yarısı araç sürüyordu; şimdi üçte birden azı sürüyor. Uber neslinin kaç tanesi araba sahibi olacak? Kimse bilmiyor, ancak eğer iş modeli Bayan Thatcher’in “büyük otomobil ekonomisi” olarak adlandırdığı şeyin büyümesini isteyen bir otomobil üreticisiyseniz, arketipik orta sınıf ev yolunda iki araba varken, stratejinizi değiştirmeniz gerekiyor.


Üreticiler bu çeşitli trendlerin sonuçları ile mücadele ederken, fabrikalar artan bir oranda kapanıyor. GM, elektrikli araçlara daha fazla yatırım yapmak istediği için ABD ve Kanada'daki beş fabrikayı kapatıyor. Ford, Almanya'da da 1.600 işçiyi çıkardı, elektrikli otomobillere daha çok yatırım yapmak istiyor. Sunderland halkı çok şanslı; bu arada, Nissan tek bir işçi çıkarmayı teklif etmiyor, sadece mevcut tesisinin planlı bir genişleme projesini iptal ediyor Nissan’ın fabrikası dünyanın en verimli fabrikalarından biri ve çok uzun zaman önce İtalya’dan daha fazla araba üretmiyordu.


Henüz kimse Carmageddon'un kazananlarının kim olacağını bilmiyor, ancak şu an için inisiyatif doğuya doğru kayıyor gibi görünüyor. Yakın zamana kadar, kömürle çalışan yeni enerji santralleri açmaya olan düşkünlüğü nedeniyle dünyanın 'kirli adamı' olarak lanetlenmiş olan Çin, elektrikli araç sektörüne her alanda daha büyük bir hevesle girmiştir. 2018'de Çin, ülkedeki otomobil satışlarında genel bir düşüşe rağmen iki yılda yüzde 60 artışla milyonlarca elektrikli otomobil aldı . Bu yüzden James Dyson, elektrikli otomobil devriminin merkez üssüne daha yakın olmak için. HQ şirketini Singapur'a taşıdı  

Yıllardır ürünlerini hızla genişleyen Çin orta sınıfına satmaya alışan Batılı lüks otomobil üreticileri aniden ortada kalmış görünüyorlar. 
Birleşik Krallık'taki fabrikasında, Jaguar Land Rover'ın geçen ay 5.000 kişinin veya çalışan sekiz kişiden birinin işten çıkarılacağını açıklamasına neden şey Çin'li talebin düşmesiydi; kaçınılmaz olarak, bu da Brexit'in bir sonucu olarak yanlışlıkla yorumlanmıştır.


Eğilimleri abartmak kolaydır. Dizel satışları hızlı bir şekilde düşerken, elektrikli araçlar hala çoğu Avrupa ülkesinde yeni araç kayıtlarının yüzde 2'sinden fazlasını oluşturmuyor (Norveç, yaklaşık yüzde 40 aykırı bir durum). Bazı tahminlere göre, önümüzdeki on yılın sonunda, Amerika'da satın alınan her beş otomobilden biri elektrikli olacak. Ancak şu an, tüketiciler dizelden uzaklaştıkça açığı dolduran benzin ve benzin melezleri (satışları geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 18, benzin satışları yüzde 15 artarken). Ancak şu an, tüketiciler dizelden uzaklaştıkça açığı dolduran benzin ve benzin melezleri'nin satışları artıyor (geçen yılın üçüncü çeyreğinde benzin melezleri yüzde 18, benzinli satışları yüzde 15 arttı)

Akü teknolojisi hızla gelişiyor ve akülerin fiyatı hızla düşüyor, ancak elektrikli araçların uzak bölgelere uzun yolculuklar için benzinli ve dizel araçlara uygun bir alternatif olması hiçbir zaman gerçekleşmeyebilir. Ve Emmanuel Macron, yeşil vergilerden çok uzaklaşan politikacılara ne olduğunu zor yoldan öğreniyor; sarı yeleklilerin protestolarının artması, şehirlerin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanan politikaların kırsal nüfusa yayılmasının tehlikelerini göstermiştir.


Ancak elektrikli otomobil geleceğin bir parçası olacaksa, Nissan ve Sunderland'ın bir başlangıcı var, çünkü birkaç yıldır eski yönetici Carlos Ghosn'un bir projesi olan dünyada kitlesel pazar için bir numaralı elektrikli otomobili olan Leaf'ı yapıyorlardı. Çevre bilincine sahip olan bu aracın, Britanya'da X-Trail yerine yapılmasını kesinlikle tercih edecektir. Diğer otomobil üreticileri şimdi değişime yetişmek için acele ediyor: Volkswagen, önümüzdeki 5 yıl boyunca 300 eski modelini elektrikli hale getirmek için 40 milyar dolar harcayacak.

Nissan'ın ya da Sunderland'daki tesisinin 20 yıl içerisinde var olmaya devam edeceğinin garantisi yok. Bugünün elektrikli araçları, o zamana kadar,  hidrojen ya da henüz keşfetmemiz bir şey tarafından müzelere kaldırılmış parçalar olabilir. Ancak, otomobil pazarını ele geçirmek için hangi teknoloji baskın gelirse gelsin, bu teknolojinin yenilikçiliği destekleyen ve dünyanın dört bir yanından yeteneklerin işe alınmasında engelleri az olan bir ekonomide geliştirileceğinden emin olabilirsiniz.


Yani bu anlamda, Nissan hikayesi Brexit ile ilgilidir. Dünya ekonomisinin hızla değişmekte olduğunu hatırlatalım; bu başarı donanımını arttırabilecek kişilere ait olacak.

Ross Clark, 9 Şubat 2019, Spectator



Seçkin Deniz, 12
.02.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı