10 Ocak 2019 Perşembe

SA7361/SD1243: “Petroyuan” ın Yükselişi -The Rise of the “Petroyuan”-

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Sydney Macquarie Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Profesörü John A. Mathews ve Doğu Asya Programı, Cornell Üniversitesi ve The Asia-Pacific Journal: Japan Focus dergisinin editörü Mark Selden'e aittir ve ABD yaptırımlarının Rusya-İran ve Çin'i küresel ticarette dolar hegemonyasına karşı yerel para birimleri ile ticarete zorladığını ve Çin'in 2018'de Şanghay Uluslararası Enerji Borsasında renminbi cinsi petrol ticaretinin piyasaya sürmesinin küresel ticarette dolarsızlaştırmaya devam etmekte kararlı olduğunu değerlendirmektedir. 10 Ağustos 2018'de ABD Başkanı Trump'ın doğrudan açıklamalarıyla yaptırımlarla muhatap olan Türkiye'nin de dolar hegemonyasına karşı ikili ticari ilişkilerde milli paraların kullanılmasına yönelik Rusya-İran-Çin ve AB'yi de içine alan arayışlarının sürdüğü bilinmektedir... yirminci yüzyılda kurulan dolar hegemonyasının yirmibirinci yüzyılda devam etmeyeceği artık aşikardır, kendi dış ticaret açıklarını kapatmaya odaklanan ABD yönetimi  küresel ticaretin dolarsızlaştırılmasına karşı sessiz kalacağı düşünülmemelidir. Ancak her şeye rağmen dolar doğal ömrünün sonuna gelmiştir, bu konuda ABD'nin de yapabileceği başka bir şey olduğu iddiası sadece bir sanrıdır; çöken ekonomisi ve biten siyasi itibarı ile ABD küresel ticareti tıkamıştır ve bu tahammül edilebilecek bir şey değildir. 
Seçkin Deniz, 10.01.2019

The Rise of the “Petroyuan”

"Geçtiğimiz on yıl boyunca, Çin'in renminbiyi uluslararasılaştırma stratejisi, IMF'nin Özel Çekme Haklarına alternatif bir uluslararası rezerv para birimi olarak kabul edilmesine dayanıyordu. Ancak, bu yıl renminbi cinsi petrol ticaretinin piyasaya sürülmesi, Çin'in şimdi de-dolarizasyona (dolarsızlaştırma) devam edeceğini gösteriyor."

Çin, Şanghay Uluslararası Enerji Borsası'nda yuan (renminbi) cinsinden petrol vadeli işlem sözleşmesini başlatmasından bu yana sadece on ay geçti. Şaşkınlıklara ve cırtlak seslere rağmen, petrol piyasaları çalışmaya devam ediyor ve  Çin’in vadeli işlem sözleşmeleri yerleşmiş ve Singapur ve Dubai’de işlem gören dolar cinsinden petrol vadeli işlemlerini hacimli olarak üstlenmişlerdir.


Tabii ki Şangay INE'deki işlem hacmi, Londra'da işlem gören Brent petrol sözleşmelerinin ve New York'ta işlem gören Batı Teksas Orta vadeli petrol vadeli işlemlerinin gerisinde kalıyor. Bununla birlikte, Çin petrol vadeli işlem sözleşmesi, çok uluslu emtia satıcıları (Glencore gibi) tarafından ciddiye alınmakta ve Brent ve WTI endekslerine benzer bir şekilde fiyatlandırılmaktadır. Asya-Pasifik Gazetesi’nde tartıştığımız gibi, bu sonuçlar Çin’in petrol vadeli işlemlerinin renminbiyi küresel emtia piyasalarının çekirdeğine götürebileceğini gösteriyor. 

Vadeli işlem sözleşmesinin lansmanında renminbi cinsinden emtia ticareti kapsamının genişletilmesi beklenebilir. Çin’in petrol ithalatının daha fazlası yerel para biriminde fiyatlandırıldığı için, yabancı tedarikçiler yalnızca Çin mal ve hizmetlerini değil, aynı zamanda Çin devlet menkul kıymetlerini ve tahvillerini de satın alabilecekleri daha fazla hesaplara sahip olacaklar. Bunun Çin sermaye piyasalarını güçlendirmesi ve böylelikle renminbinin uluslararasılaşmasını teşvik etmesi ya da en azından petrol piyasasındaki ilerleyen de-dolarizasyona yol açması beklenebilir.

Geçtiğimiz on yıl boyunca, Çin’in renminbi uluslararasılaşma stratejisi, Uluslararası Para Fonu’nun Özel Çekme Haklarına alternatif bir uluslararası rezerv para birimi olarak daha fazla güven duyulmasını sağlamıştır. Çin Halk Bankası'nın o zamanki valisi Zhou Xiaochuan, 2009 yılında bir makalede bu stratejiyi dile getirdi. Çin gibi yeni ortaya çıkan sanayi güçlerine yeni SDR tahsisleri olan SDR, renminbi de dahil olmak üzere bir para birimi sepetine dayanarak hizmet veremedi. yalnızca bir geliştirme aracı olarak değil, aynı zamanda ABD dolarına rakip olmak için uluslararası bir ödeme aracı olarak. 2008 küresel finansal krizinin ardından, SDR merkezli bir uluslararası finansal sistem diğer ülkeler için de cazip bir beklenti haline geldi.

Zhou'nun 2009 makalesi, dolar merkezli sistemin (örneğin, kronik ABD açıklarının etkisi gibi) belirgin yetersizliklerine işaret ettiği ve SDR'nin uluslararası finansal çözümün alternatif araçları olarak avantajlarını ana hatlarıyla belirttiği bu çabaları destekledi.

Çin ve diğer birçok ekonominin agresif ABD tarifeleriyle karşı karşıya geldiği ve diğer emtia piyasalarındaki renminbi bazlı ticaretin daha da gelişmesinin mümkün olduğu bir zamanda renminbi bazlı petrol ticaretinin kurulması, ABD dolarının hegemonyasında eşi görülmemiş bir güçlükle karşılaşabileceğini göstermektedir. Yakın gelecekte, uluslararası para sisteminin çapası olarak görülmeyebilir, Valéry Giscard d’Estaing’in ABD’nin doların merkeziyetinin bir sonucu olarak uluslararası ticarette ABD’nin sahip olduğu “fahiş ayrıcalık” olarak adlandırdığı şeye son vermek mümkün olabilir.


Eğer Çin'in nihai hedefleri renminbi uluslararasılaştırmayı içeriyorsa, kısmen ABD'nin gümrük tarifeleri ya da Çin ve diğer ülkeler üzerindeki yaptırımları tarafından tetiklenen daha acil hedef, uluslararası sistemin dolarsızlaştırılmasıdır.  Bu, Çin’in SDR odaklı stratejisiyle belirleyici bir kırılmayı temsil eden Şangay’da işlem gören bir petrol vadeli işlem sözleşmesini desteklemedeki değişime yansıyor.


Aynı zamanda Çin'in, kendisine karşı uygulanan ABD yaptırımlarından yararlanmasının bir yolu da bu yaptırımlardaki yükümlülüklerin ortaya çıkarılmasıdır. Örneğin hem Rusya hem de İran, ABD’ye -uygulanan fiili veya olası yaptırımlara-cevap olarak Çin’e petrol satıyor ve renminbi’de ödeme kabul ediyorlar. Ayrıca Çin'den geniş bir ithalat almanın yanı sıra güçlendirilmiş bağlar aramak için başka nedenler de var.


Çin hiç şüphesiz renminbi cinsinden petrol sözleşmelerinin ortaya çıkışını Çinli şirketlerin petrol ve doğal gazlarını kendi para birimlerinden almaları için bir araç olarak görüyor, bu nedenle döviz kurlarındaki dalgalanmalara maruz kalmamakta ve ABD doları üstünlüğünün sınırını aşmaktadır.

Çin'in şu anda dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olması ve önde gelen ticaret ve üretim ekonomisi olması, renminbileri uluslararasılaştırmak için petroyuan ve diğer girişimlerine ağırlık vermektedir. Çin, ABD'nin karşı saldırılarına dayanabilirse, çabaları çok kutuplu bir dünyanın ortaya çıkması için finansal zemini hazırlayacaktır.

John A. Mathews- Mark Selden, 3 Aralık 2018, Sydney/Ithaca, Project Cyndicate


(John A. Mathews, Sydney'deki Macquarie Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi'nde Profesör Emeritus ve Kapitalizmin Greening'in yazarıdır. Mark Selden, Doğu Asya Programı, Cornell Üniversitesi ve The Asia-Pacific Journal: Japan Focus dergisinin editörüdür.)




Seçkin Deniz, 10.01.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı