31 Aralık 2018 Pazartesi

SA7340/KY1-CÇ570: Bihaber

"Kendi yolunu kestiğinden bile bihabersin."


Hazin hem pek hazin. Nesnelerin -canlı cansız- ayrımında olduğun kadar ayrımında değilsin kendinin. Hem kendinin hem içinde bulunduğun evrenin. 

Evrenin bir anlamı vardır, evrende oluşunun bir anlamı vardır. Sen bu anlamı çözemediğin için, bu anlamın ayırdına varamadığın için anlamdan öte olduğunu vehmetsen de bir anlamı olduğu açıktır. Evren ve sen bir anlama sahipken kendini anlamdan soyutluyorsun. Sonra da evreni soyutlamalarla çırılçıplak ediyorsun. Evren soyutlamalarının bir yapıtı olarak duruyor sende. Bindiğin dalı kesmektesin, evreni bir fahişe gibi görüp kullanmakta sakınca görmemektesin. Hem hoyratça kullanmaktasın. 

Bu hoyratlık seni anlamdan kopartmış öyle ki toprağı dahi asfalta, betona gömmektesin.  Bir kilere dönmüşsün, için ıvır zıvır şeylerle doldurulmuş kilerden ayırtsız.  Can çekişmekte içinde yaşadığın evren. Hiçbir sorumluluk duymamaktasın. Böylece bir mahalle çapkını gibi mağrur, bir mahalle bekçisi kadar mahirsin, hepsi bu.

Bu oluş, bu yaşam biçimi sürdürülebilir değil. Bunun ayırdına vardığında geç, hem pek geç olacak. O vakit şekvâların yersiz olacak. Bir şekavetin şekvası ne denli anlamlıysa öyle anlamlı olacaktır. Görmüyorsun. Ya görmekten kaçmak için gözlerini yumuyor ya da görme yetini yitirmişsin çoktandır. 

Ne toprağın halini görüyorsun, ne dağın taşın. Ne kuşun ne kurdun, ne derelerin, ne çayların, ne ırmakların ne nehirlerin, ne denizlerin ne de onları kendilerine yurt edinmiş varlıkların halinden haberlisin, ne kendi türünden olmayanların ne kendi türünden olanların halinden haberlisin. Bihaber ömür sürmektesin. 

Kurduğun mahbesi cennet diye kurgulayıp soluk almaktasın. Kendi mahbesini hürler mektebi diye satma uğraşı vermektesin. İtiraf edelim ki bu konuda oldukça mahirsin. Pazarlamanın tüm inceliklerini, püf noktalarını mezcetmişsin. Ağına düşüremediğin kimse yok. Ağına düşüremediğin bir şey yok. Yine de sürdürülebilir bir yaşam değil bu. Böylesi bir varoluşun sürdürülebilirliği bir göz yanılgısı, bir hokkabazlık. Hazin olan hem kurban hem cellat oluşun. Sen kendinin de yolunu kesensin. Kendi yolunu kestiğinden bile bihabersin.



Cemal Çalık, 24.12.2018,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı