2 Aralık 2018 Pazar

SA7208/KY49-İTIĞLI148: Gabon Devlet Başkanına Ne Oldu?

"Gabon Devlet Başkanı’nın kaybının arkası sadece Suudi Arabistan’la ilgili bir durum da değil. İsrail, Fransa ve İngiltere arasında bir güç çekişmesini de ürünü. İsrail Başbakanı Netanyahu boşuna demiyor “Afrika’nın ciğerlerine gireceğiz” diye."


Orta Batı Afrika’nın küçük ülkelerinden Gabon Devlet Başkanı Ali Bango bir süredir kayıp. Daha doğrusu hangi ülkede olduğu belli değil. 24 Ekim’de “Geleceğe Yatırım Girişimi” konferansına katılmak için Riyad’a giden Ali Bango’nun durumu meçhul. Suudi yetkililer kalp rahatsızlığı geçiren Gabon devlet başkanının hastaneye kaldırıldığı ve durumunun ciddi olduğu konusunda açıklama yaptılar.

Bir süre sonra Kamerun basını Ali Bango’nun ölmüş veya felç geçirmiş olduğu iddiasında bulundu. Suudi yetkililer, 11 gün sonra yeni bir açıklama yaparak devlet başkanının durumunda iyileşme görüldüğünü, bilincinin yerinde olduğunu ve konuşmaya başladığını söylediler.

Afrika Birliği de durumun mahiyetini anlamak için önce Suudi Arabistan daha sonra da Gabon nezdinde temaslarda bulundu, gerekli cevapları alamayınca Gabon’a bir heyet göndermeye karar verdi. Fakat heyetin gelişine Gabon yetkilileri izin vermeyince, ziyaret ertelendi.

Gabon’da işler karışık gibi görünüyor. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı hızlı bir karar alarak Cumhurbaşkanı yardımcısı Pierre-Claver Maganga’ya geçici olarak devlet başkanlığı görevini verdi. Muhalefet ise mecliste görüşülmeden mahkemenin böyle bir karar alamayacağını 60 gün içinde seçime gidilmesi gerektiğinde ısrar ediyor. 

Öncelikle Ali Bango’nun Suudi Arabistan’da hastaneye kaldırıldığı gerçek mi? Henüz hastanede olduğuna yönelik ne bir kamera görüntüsü ne de fotoğraf bulunuyor. Sosyal medyada dolaşan görüntülerin ise 2-3 yıl öncesi ait olduğu, Suudi Arabistan’da bir hastane ile ilgili olmadığı görülüyor. Öldüğü veya felç geçirdiği daha sonra da sağlık durumunda düzelme görüldüğü açıklamalar da Suudi kaynaklı. Yani bu işin arkasında başka işler olduğu gün gibi açık.

Sanki olayın arkasında Lübnan Başbakanı Said Hariri’ninkine benzer bir durum var. Hariri de bir süre Suudi Arabistan’da rehin alınmış iddialara göre terbiye etmek için işkenceden dahi geçirilmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ortadoğu’da Hariri’nin haftalarca rehin tutulmasından ötürü çıkacak savaşı “biz önledik” iddiasında bulunmuştu. Said Hariri, prens Selman’ın daveti üzerine Suudi Arabistan’a gitmiş ve oradayken televizyondan yaptığı açıklama ile istifa ettiğini duyurmuştu.

Benzer bir olayın Gabon Devlet Başkanının başına gelme olasılığı da çok yüksek. Çünkü toplantıdan bir gün sonra ağırlaştığı için hastaneye kaldırıldığını Suudi makamları söylüyor. Gabonlu yetkililer. Ali Bango’nun ciddi bir rahatsızlığı bulunmadığını, aşırı yoğun programından dolayı bitkin düşüp hastaneye kaldırıldığını, Kral Faysal Hastanesi yetkileri ise devlet başkanının beyninde ödem olduğunu, Kamerun menşeili kaynaklar ise kalp krizi geçirmiş olabileceğini iddia ediyor.

Altın, elmas, petrol zengini Afrika ülkesinden Suudi Arabistan ne istiyor sorusu akla gelebilir? Aslında “Prens Selman ne istiyor?” sorusu daha anlamlı.

Prens Selman, bir süre önce vahşi bir şekilde Suudi yetkililer tarafından öldürülen Cemal Kaşıkçı’dan ne istiyorsa, hala rehin tutulan Suudi iş adamlarından ne istiyorsa, Hariri’den ne istiyorsa, aynısını Gabon Devlet Başkanından da istiyor.

Öncelikle son yıllarda Türkiye ile ilişkilerini kuvvetlendiren Ali Bango hizaya getirilmek isteniyor. Sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda Çin’in bölgedeki yatırımları da sekteye uğratılmak isteniyor.

Abartılı bulabilirsiniz ama, Ali Bango’nun Prens Selman’la görüşmesi ile veya görüşmeden kısa bir süre fenalaş(tırıl)dığı kanaatindeyim. Ali Bango'nun kendisine yapılan fiziki bir müdahale sonucu hastaneye kaldırılma olasılığı oldukça yüksek. Çünkü Suudi makamlar şeffaf bir irade göstermiyorlar, kasti olarak olayın gündemde tutulmasını istemiyorlar. Önce hangi hastanede olduğunu belirtmediler daha sonra ise Kral Faysal Hastanesinde tedavi gördüğünü açıkladılar.

ALİ BANGO NEREDE?

Ali Bango’nun nerde olduğu hala belirsiz. Önce Londra’ya, sonra da Fas’a tedavi için gideceği Gabon Başbakanı tarafından açıklandı. Ali Bango’nun İngiliz kökenli eşi kocasını Londra’ya götürmek istediğini sosyal medyadan duyurmasına rağmen gittiğine dair henüz bir bilgi yok. Ali Bango üzerine pazarlıklar yapıldığı ortada. Bir süre sonra devlet başkanının öldüğü ya da ülkeyi yönetemez durumda olduğu açıklanabilir ve Fransa ile İngiltere’nin üzerinde anlaştığı bir lider sahneye çıkabilir.

Bu yüzden herhangi bir askeri darbe girişimini önlemek için Gabonlu yetkililer Fransa’nın tavsiyesine uyarak Cumhurbaşkanı yardımcısına Ali Bango’nun yetkilerini Cumhurbaşkanı yardımcısına devrettiler. Biz bu oyunu daha önce Nijerya’da Gana, Etiyopya ve Zambiya’da da gördük. Avrupa ülkelerine toplantı için giden liderlerin bir süre sonra cansız bedenleri geldi.

Gabon Devlet Başkanı’nın kaybının arkası sadece Suudi Arabistan’la ilgili bir durum da değil. İsrail, Fransa ve İngiltere arasında bir güç çekişmesini de ürünü. İsrail Başbakanı Netanyahu boşuna demiyor “Afrika’nın ciğerlerine gireceğiz” diye.

Öncelikle Suudi Arabistan Gabon Devlet Başkanı Ali Bango’nun durumunu dünya kamuoyu ile paylaşmalı. Afrika Birliği acilen Suudi Arabistan’a bir heyet göndererek araştırma ve soruşturmanın yapılmasını istemeli. Bu arada İsrail, İngiltere, Fransa başta olmak üzere Afrika’yı paylaşmak isteyenler, bu hedeflerinden vazgeçerek Afrika’nın geleceğini Afrikalılara bırakmalı.



İbrahim Tığlı, 02.12.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, 
Dış Bakış
İbrahim Tığlı Yazıları




Sonsuz Ark'ın Notu: İbrahim Tığlı Beyefendi'den yazılarının yayınlanması için onay alınmıştır. Seçkin Deniz, 23.06.2016



Yazının İlk Yayınlandığı Yer: Yeni Şafak




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı