22 Kasım 2018 Perşembe

SA7161/KY13-AO216: İnsanı İyi Görüntülü Bir Canavar Haline Sokmak

"Kötülükle mücadele insanla başlar ve insan ancak iyi şeyler yaparak insani bir hale gelebilir."


İnsan, evrenin (kâinat) bütün özelliklerini taşır. O nedenle insan kimilerince “küçük evren” diye tanımlanır.

Bilindiği gibi evrende her şey ikilidir ve yaşam zıtlık yasasına dayalı olarak akıp, gider.

Ancak; yalın gerçek böyle olsa da, “iyi-kötü” zıtlığı içinde baskın olan kötüdür. Zira kötünün etkisi sarsıcıdır, yıkıcıdır. Onarıcı olan “iyilik” karşısında çok daha fazla etki gücüne sahiptir. Kötünün niteliği yoktur, iyi ise onca nitelikle donanmıştır..

O nedenle; evrenin minyatürü olan insan, kötülüğü baskın olan bir canlıdır. Evrenin özelliklerini bünyesinde toplamış bir kötülük merkezi gibidir adeta..

Tarih boyunca ortaya çıkmış tüm öğretiler, dinler insanı iyi bir varlık haline getirmek için varlar. Hepsinde de 'insanın kötü olduğu' merkeze alınmıştır ve sürekli onun ehlileştirilmesi yönünde öneriler sunulmuştur.

İnsanın nasıl ehlileştirileceği yönündeki söylemlere, va'zedilenlere baktığımızda görülür ki, hep “iyi” dediğimiz hareketler öne çıkarılmıştır Ancak bu fiilleri işleyen insanın iyi olabileceği, vahşilikten, kötülükten arınabileceği vurgulanmıştır. Bunların neler olduğu konusunda da (neredeyse) genel bir ittifak vardır.

İyi insanın fiillerinin neler olabileceği ortadayken, iyiliği sadece bazı ritüellere atfetmek insanı, iyi görüntülü bir canavar haline sokmanın ötesine gidemez..

Kötülükle mücadele insanla başlar ve insan ancak iyi şeyler yaparak insani bir hale gelebilir.

İyi şeyler yapmaktan uzak olan insanların dili ne söylerse söylesin, makamı, mevkii ne olursa olsun, o tip insanlardan uzak durmak, sözlerine itibar etmemek gerektir..


Adnan ONAY, 22.11.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı