1 Ekim 2018 Pazartesi

SA6907/KY59-MLÖZ47: Geçici Dünyadaki Geçici Sevinç

"Başkasını sevindirmeye duyulan özlem, sevincin bir üst boyutudur ve bizi ahiretteki sevince biraz daha yaklaştıran bir şeydir."


Kıymeti yokluğuyla bilinen bir şeydir, sevinç. Kendini kısa süreli duygu patlamalarıyla belli eder ve bazen yavaş, bazen de hızlı bir şekilde uzaklaşır, yok olur. Ta ki bir dahaki sevinçli ana kadar. Nadiren bulunan her şeyin kıymetli olduğu gibi, sevinç de insan için çok kıymetlidir. Sevinç çok güçlü bir his, ancak biz bu dünyada sevinci sadece tadarız. Sevinç duygusu geçici değil de kalıcı olsaydı, dünyanın imtihan yeri olmanın, ahiretin varlığının bir anlamı kalır mıydı?  

Çoğu zaman sevinç yok yerde oluşmaz, insanın ihtiyacı olan veya elde etmeyi çok istediği bir şeye kavuşma anında hissettiği duygu olarak ortaya çıkar. Dünyadaki nimetlerin hepsinin sonlu, geçici olduğu gibi, dünyadaki sevincin de süresi var ve insanın ulaşmaya çabaladığı şey, ahiret hayatı açısından ne kadar değersizse, yaşadığı sevinç de o derece değersiz olur.   

Belki de sevinç, bizim için bir göstergedir; bu dünyada sevinci ne için ve ne şekilde yaşadığımız gerçeği, öbür dünyada da aynı sevinci yaşayıp yaşamayacağımızı belirler. İnsanların kendi için sevinç ölçüsü olarak belirledikleri şey de onların hayat gidişatını belirler. Sevince ulaşma aracı olarak belirledikleri, onların yaşamlarının merkezine oturur ve hayatları bu şeylerin etrafında dönmeye başlar. Dolayısıyla bu kimi için para, kimi için şöhret, kimi için sanat, kimi için başka bir şey olur. 

İnsanlar sevinçli anlarına özlem duyarlar ve o anlara yeniden ulaşabilmek için çeşitli yollar denerler. Belki de bu yüzden bir şeye kavuştuktan sonra, onu elde etmenin sevincini tekrar yaşamak için daha fazlasını isterler. Parayla mutlu olan, serveti çoğaldıkça sevinç duyan bir insan, doğal olarak sevinç yatıştıktan sonra bu duygunun eksikliğini gidermek için daha fazla çaba harcar ve daha fazla para elde etmeye çalışır. Daha zengin olunca da bir süreliğine sevinip tekrar sıradan hayata döner ve görünüşte paraya, gerçekteyse onu elde etmenin sevincine özlem duyar. Zenginlik isteği, paraya kavuşma anında sevinç duyan para bağımlılarının doyumsuzluğudur.

Almaya değil de vermeye endeksli sevinç hissini duyan insanlarda bu mekanizma ters yönde işler. Bir şeyi paylaştıktan, verdikten sonra duydukları sevince özlem duyarlar ve tekrar onu yakalamak için uğraşırlar. Hayatlarını başka insanların hayat şartlarını iyileştirebilmek için adayan insanlar, başkalarına yardım ettikten sonra sevindirmenin mutluluğunu yaşarlar. 

Sanatını başkalarıyla paylaşanlar sanatı icra aşamasında sevinç duyarlar, sonra onları tekrar doyumsuzluk hissi sarar ve yeni bir şeyi üretebilmek, içinden geleni başkalarıyla paylaşabilmek için kollarını sıvarlar. İnsanlar sevinmek için bir takım yoksunluklardan, zahmetlerden geçerler ve sonuç olarak, yaptıklarının veya çekilen yoklukların mükâfâtı olarak sevinç duyarlar ve tatmin olurlar. 

Ama her şeyden daha mühim olan, insanın sevince ulaşma maratonunda ne için çabaladığı gerçeği. Bu dünyada yaşanan kısa süreli sevinmeler ve sevindirmeler, ahirette kesintisiz mutluluğa yükselir. Geçici dünyadaki geçici sevinç, sonsuz ahiretteki sonsuz ve kesintisiz sevincin sadece bir parçasıdır, bu dünyadaki müjdeleyicisidir. Başkasını sevindirmeye duyulan özlem, sevincin bir üst boyutudur ve bizi ahiretteki sevince biraz daha yaklaştıran bir şeydir.


Melek Öz, 01.10.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Deneme
Melek Öz Yazıları
 




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı