29 Haziran 2018 Cuma

SA6408/ÇY4-DB133: Trump’ın Sahtekârlık Konusundaki Olağanüstü İtirafı

"Başkan, baskıcı hükümdarlara olan eğiliminde ve halka yalan söylemenin kabul edilebilir olduğu konusunda açık biri. Neden birileri hala bunu kastettiğinden şüphe duyuyor?"

Trump’s Remarkable Admission About Dishonesty

Bir sebepten ötürü, ABD başkanının otokrasi yönünde dürüst olup olmadığı konusunda kamuoyu tartışması devam ediyor. Bunun belli bir mantığı var: Seçmenler, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda kronik bir yalancıyı seçtiklerine inanmak istemiyorlar ve geleneksel basın ana akım medyayı aksini açıkça söylemekten alıkoymakta.

Başkan Trump, 15 Haziran'da Beyaz Saray'ın bahçesinde gazetecilerle konuşuyor. 
V. VANCI / AP


Yine de düzenli olarak, Donald Trump kamuoyuna konuşuyor ve hem sahtekârlığını hem de otokratik dürtülerini açıkça ortaya koyuyor. Cuma günü özellikle açık bir gösteriydi.

Başkan, sabah Beyaz Saray'dan çıkıp, önce Steve Doocy'la birlikte Fox ve Friends’de ortaya çıktı, ardından da yönetim köşkünün bahçesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir dizi konuyu ele alırken ve en büyük hitlerinin çoğunu üstlenirken, en dikkate değer unsurlar Kuzey Kore'nin Kim Jong Un'un totaliter yönetimini övmesi, kendi siyasi muhaliflerinin suçlu davranışları hakkında kendi beyanları ve ve Adalet Bakanlığının Perşembe günü yayınladığı Göçmenlik yasasıyla ilgili bir dizi kolaylıkla açıklanamayan ifadelerdi.

Bu hafta başlarında zirveden sonra Kim için yaptığı etkili övgü de dahil olmak üzere Trump geçmişte otokratik yöneticiler için şaşırtıcı bir saygı ve sevgi gösterirken, Cuma günkü yorumlar hala sıradışıydı.

Trump, “O bir ülkenin başı yani demek istediğim güçlü bir kafa” dedi. “Kimsenin farklı bir şey düşünmesine izin vermeyin. Konuşuyor ve halkı dikkat kesiliyor. İnsanlarımın da aynısını yapmasını istiyorum. ”

"İnsanlarımın aynısını yapmasını istiyorum." Kuzey Korelilerin Kim'e bu şekilde tepki vermesinin sebebinin, muazzam cezaevi kampları ve baskıcı bir devleti yöneten acımasız bir diktatör olduğunu söylemeye gerek yok. Kimse Trump'ın bu kadar saf ve bilinçsiz olduğuna inanmasa da, Başkan, Kuzey Kore'nin en üst düzey yaverlerinin infazlarına atıfta bulunarak Kim'in gücü nasıl koruduğunu anladığını açıkça belirtti.

“Siz onunla buluşmadan hemen önce, evi temizledi. En üst düzeydeki üç ustasını kovdu ” dedi Doocy.

Trump, “Kovdu dediniz de ... kovmak hoş bir kelime olabilir,” diye yanıtladı. (İngilizcede fire: kovmak, ateş etmek, yakmak) Başkan daha sonra o anda mizah belirtisi olmadığı halde, Kim’in daha önceki övgülerine uyduğunu söylediği halde, “alaycı” olduğunu, bunun o ve ekibinin kötü ifadeleri kullanmaktan kaçınmak için sık yaptıkları bir hareket olduğunu iddia etti.

Trump ayrıca, Kim ile imzaladığı anlaşmayı, Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlandırılması için ayrıntılı adımlar içerdiğini söyleyerek yanlış beyan etti - öyle değil.

Diğer bir en önemli an, muhabirler Trump'a Donald Trump Jr., Jared Kushner ve kampanya başkanı Paul Manafort arasında bir Rus avukatla birlikte Haziran 2016’da yapılan toplantıya ilişkin New York Times’daki bir haberi sorduklarında yaşandı. Başkan, avukatlarının özel danışman Robert Mueller'e bir mektupta onayladığı ifadeyi dikte etti. Bu ifade yanlıştı ve bu çabucak ortaya çıkmıştı.

Trump Cuma günü, “Bu alakasız” dedi. “New York Times'a, sahte ve başarısız New York Times'a bir ifade. Bu yüksek hakimler mahkemesine bir ifade değil. Bu sahte New York Times'a bir ifade. ”

Kısacası, Başkan, adalet sisteminde yemin etmediği sürece basına yalan söyleme ve halka yaymanın tamamen kabul edilebilir olduğunu söylüyor. (Daha önce de belirttiğim gibi, Trump, yemin altında çok daha dürüsttür.) Hukukun bir gereği olarak, bu doğrudur, ancak bir karakter ve liderlik meselesi olarak, öyle değildir. Başkan, halka açık bir şekilde dişlerinin arasından yalan söyleme konusunda hiçbir pişmanlığı olmadığını söylüyor. Neden hala onun böyle olup olmadığını tartışıyoruz?

Açıklamaları arasında karalanmış başka dürüst olmayan ifadeler de vardı. Başmüfettiş raporunun Hillary Clinton’ın e-postalarıyla ilgili soruşturmada “toplam önyargılar” bulduğunu söyledi; aslında rapor politik yanlılığın kararları etkilemediğini söyleyerek tersini bulmuştu. Raporun ifadelerini “tamamen temize çıkardığını” söyledi; Aslında, Komey hakkındaki açıklamalarının tüm itici gücünü reddetmişti. Trump, Komey'in suçlu davrandığını söyledi; IG raporu bunu söylemiyor. Mueller’in takımının Cumhuriyetçi olmadığını söyledi. Mueller, GOP başkanları ve Demokratlar altında hizmet veren bir ömür boyu Cumhuriyetçi.

Trump ayrıca, izinsiz göçmenlerin çocuklarının halihazırda ebeveynleri tarafından sınırda ayrılmasının nedenlerini yanlış bir şekilde ortaya koyuyor ve politik bir fırtına yaratıyor. Başsavcı Jeff Sessions'ın kabul ettiği bu karar, kongrenin Mayıs ayında uyguladığı bir politika değişikliğinin doğrudan sonucudur. Bununla birlikte, Başkan Demokratların Kongre'yi kontrol etmediğini ve ayrılıklarla ilgili yeni yasaları geçirmediğini göz ardı ederek Demokratları yanlış bir şekilde suçladı, ancak değişiklik daha geçen ay başladı.

“Bu bir Demokrat tasarı. Demokratlar bunu yapmak istiyor, ”dedi Trump. “Bir araya gelerek bunu çok kolay çözebilirler ama bunun iyi bir seçim noktası olduğunu düşünüyorlar.”

Bu yalanların uzun bir listesi var, Trump'ın bugün söylediğinden aylarca geriye gider. Trump'ın gerçeği söyleyip söylemediğini kanıtlamaya çalışırken, onları kontrol etmek yorucu oluyor. Ama bunun için gazetecilerin sözünü dinlemeye gerek yok. Başkanın kamuya yalan söylemenin sorun olmadığını düşündüğü bir sır değil. Sonuçta, kendisi söyledi.

David Graham 15 Haziran 2018 The Atlantic

(David Graham ABD siyaseti ve küresel haberler konularında yazan bir Atlantik yazarıdır.)



Derya Beyaz, 29.06.2018, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı