18 Haziran 2018 Pazartesi

SA6334/KY13-AO180: Eleştirel Toplum Yapısı'na Dair...

"Bu devran elbet böyle dönmemeli. Mutlaka bir şeyler yapmalı. Bunda hemfikir olabileceklerin sayısı belki de az değil.."


Neleri öğrenmişsek, onların doğru veya yanlışlığını tartışamadan, yeni red veya kabullere ihtiyaç duymadan yol alıyor, öğrendiğimiz yeni şeyleri de bu düşüncelerin üzerine inşa ediyor veya onlara katıyoruz. Bu ise eleştirel bir toplum yapısı oluşturmaya başlı başına engel bir durum. 

Oysa eleştiri olmadan toplumların ilerlemesi mümkün değil. Böylesi toplumların demokratik olgunluk içerisinde hak ve adalet çizgisinde olamayacağı da örnekleriyle ortada. Bu gibi toplumlar gücü kutsamayı ve gücün olduğu yerde bulunmayı önemserler sadece. Bu ise kaçınılmaz olarak bürokratik ve otokratik bir yönetime yol açar.

Kimsenin değişim için kılını kıpırdatma ihtiyacı hissetmediği, herkesin, dışındaki dünyaya gözünü kapattığı bir ortamda doğruyu seslendirmek anlamsız hale gelir. Ayrıca buna imkan da kalmaz.

Böylece görüntü ile hakikat arasında mesafe git gide açılır. Akademik cehalet yaygınlaşır, lümpenlik baştacı yapılır, modern taşralık büyüdükçe büyür..

Yaşadığınız coğrafya böyle bir coğrafya ise bu coğrafyada varlığınızı sürdürmeniz bu hikayenin bir eklentisi olmanıza bağlı.. Gideceğiniz bir yer yoksa buna mahkumsunuz..

Çoğalan yalnızlıkların, artan suskunlukların hiç de iyi hikayesi yok oysa..

Bu devran elbet böyle dönmemeli. Mutlaka bir şeyler yapmalı. Bunda hemfikir olabileceklerin sayısı belki de az değil..

Ancak işe nereden başlamalı sorusunun cevabı ise başlı başına muamma..

Bilmem bu sorunun cevabını öncekilerden farklı olarak verebilecek olan var mı?

Zira çoğu kez cevap diye verilenlerin, mevcutun bir başka versiyonu olmanın ötesine geçebilmesi sadece kuru bir temenniden öteye geçemiyor...

Evet; işe nereden başlamalı?



Adnan ONAY, 18.06.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı