28 Mayıs 2018 Pazartesi

SA6213/KY13-AO175: Ateizm ve Deizm Yaygınlaşıyor mu?

"Böylesi bir toplum yapısı içinde ibadetlerden uzaklaşmak ve içinde bulunulan duruma mantıksal izah getirmek için hiç eleştirilmez sanılan dinlerin şurasına, burasına dokunanların kendilerini 'deist' olarak tanımlamaları elbet doğal."


Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın İmam-Hatipli ve Milli Görüş geleneğinden gelen biri olmasına dayanarak iktidarı 'İslamcı bir iktidar' olarak nitelendirenlerden bazıları bu iktidarın dindar nesil yetiştirmek için gayret sarf etmesine rağmen halkın ve bilhassa gençliğin giderek dinden uzaklaştığını iddia ediyor.

Gerçekten bu iddialar doğru mu ve bu iddiaları gerçekçi kılan faktörler neler?

Bu iddiaların doğruluk derecesi var, ancak bunun siyasi iktidarla değil, değişen toplumsal yaşamla ilgisi var. 

Öncelikle şunu tespit etmeli; 

Bildim bileli söylenen ”halkımızın % 99’u müslümandır” sözünü Kur’anla ve taklit ettiğimiz mezheplerle değerlendirdiğimizde görürüz ki bu istatistik tümüyle yanıltıcıdır. Bu sayının içinde başka dinden olanların yanı sıra, dini umursamayanların sayısı oldukça fazla.

İslam mezheplerine uygun ibadette bulunanlar ise çok daha az.

Buradan yola çıkarak şunu söyleyebiliriz; geçmişten bugüne baktığımızda "müslümanım" diyen ancak İslam'ın ibadetlerine uymayı önemsemeyen kitleler zaten zihnen sadece yaratıcıya inanıyor diğerlerine ya hakkıyla inanmıyor veya ilgisiz kalıyor.

Öte yandan ateistlerimiz de yaratıcıya inanmamaktan çok dinlerin uydurma olduğunu öne sürmekte ve buna uygun ideolojilere saplandıkları için kendilerini böyle tanımlamaktalar.

İnternet teknolojisinin yaygınlaşması ve bilgiye ulaşımın kolaylaşması, eğitim, iletişim mecralarının çoğalmasıyla birlikte din ile ilgili şeyler toplum içinde daha çok tartışılmaya başlandı.

Yaygınlaşan küresel kapitalist sistemin dayattığı lüks yaşam şartları insanların ortak topluma karışmasına ön ayak oldu. Bugün artık herkes her yerde ve her tartışmanın içinde.

Böylesi bir toplum yapısı içinde ibadetlerden uzaklaşmak ve içinde bulunulan duruma mantıksal izah getirmek için hiç eleştirilmez sanılan dinlerin şurasına, burasına dokunanların kendilerini 'deist' olarak tanımlamaları elbet doğal.

Buna din adına savunulmayacak olayların yaşanmasını da eklersek ülkemizde yaşayanların dinden uzaklaşmalarının dayanaklarını daha iyi anlamış oluruz..




Adnan ONAY, 28.05.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı