4 Mayıs 2018 Cuma

SA6073/ÇY4-DB127: Facebook Eleştiriler Karşısında Gizlilik Bildirimlerini Yükseltiyor

"Hizmet şartları ve veri politikası için önerilen revizyonlarda, sosyal ağ nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi veriyor. Facebook, 2015'ten beri gizlilik açıklamalarında ilk büyük güncellemeyi yapıyor."

Facebook Amps Up Privacy Disclosures Amid Criticism

Facebook Anonim şirketi FB +% 0.34, düzenleyiciler ve kamuoyu ile güvenin onarılması için çalıştığı gibi, sosyal ağ, kullanıcılarla ilgili geniş bilgi birikimlerini nasıl topladığı ve dağıttığı hakkında daha fazla ayrıntı sunuyor.


Çarşamba günü, Facebook önerilen revizyonları hizmet şartları ve veri politikası için yayınladı. Belgeler, 2015'ten beri şirketin gizlilik koşullarındaki ilk önemli güncellemesine işaret ediyor.


Önerilen politikalar, kullanıcılar için yeni izinler istemiyor veya kullanıcıların geçmişte belirlediği tercihleri değiştirmiyor, bunun yerine sosyal ağın nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi veriyor. Dokümanlar, Facebook'un verileri nasıl kullandığını ve kullanıcıların gördüğü reklamları, verileri paylaştığı durumları ve kullanıcıların kişileri senkronize ettiğinde topladığı bilgileri özelleştirmek için verileri nasıl kullandığını açıklıyor.

Gözden geçirilen şartlar, kullanıcılara Facebook'un Instagram, WhatsApp ve Oculus gibi aynı şirketin bir parçası olduğunu ve bu birimlerin bilgi paylaştığını hatırlatıyor.


Politika revizyonu, Facebook'un kullanıcılarının gizliliğini artırmak için üzerinde çalıştığı daha geniş kapsamlı bir değişimin bir parçasıdır. Mart ayının sonlarında Facebook’un duyurusunda, kullanıcıların sosyal ağın izlediği verilerin bazılarını incelemesinin ve değiştirmesinin daha kolay hale getirileceği bildirildi.


Facebook Genel müdür yardımcısı Rob Sherman “Bu, insanların verilerini nasıl kullandığımız ve insanların bunu nasıl daha net bir şekilde kontrol edebileceği hakkında bilgi vermekle ilgilidir,” diye konuştu. Facebook'un önerilen politikalar üzerinde aylarca çalıştığını söyledi.


"Facebook'un Cambridge Analytica ile ilgili mevcut krizleri kullanıcıları kızdırdı ve hükümet soruşturma başlattı. Şu anda neler olduğunu anlamak için, 2007'den 2014'e kadarki eski politikalarına tekrar bakmalısınız. WSJ'den Shelby Holliday açıklıyor."


Geçtiğimiz yıl boyunca ortaya çıkan bir dizi ifşaat, kullanıcıların Facebook’un ürünlerine güvenini sarstı. 16 Mart'ta Facebook, kullanıcı verilerinin Başkan Donald Trump’ın 2016 kampanyasına bağlı bir veri analitiği şirketi olan Cambridge Analytica tarafından yanlış bir şekilde elde edildiğini kabul etti. Bundan altı ay önce, Facebook, Rus destekli propagandacılar tarafından ABD’de bölünmeler çıkarmak amacıyla sömürüldüğünü açıkladı.


Facebook CEO'su Mark Zuckerberg, Cambridge Analytica olaylarıyla ilgili olarak “büyük bir güven ihlali” için özür diledi. Kanun yapıcılara göre, 11 Nisan'da Yasama Komitesi’nde şirketin gizlilik önlemleri hakkında ifade verecek.


Facebook, kullanıcıları, düzenleyicileri ve milletvekillerinden gelen eleştiriler için bir dizi adım atıyor. Salı günü, şirket, Rusya’nın İnternet Araştırma Ajansı troll çiftliğiyle bağlantı tespit ettiği sitesinde 135 adet yeni hesap tanımladığını ve bunları kaldırdığını açıkladı.


Facebook'un kullanıcılarına hizmet şartlarını nasıl ifade ettiği önemlidir, çünkü şirket daha önce Federal Ticaret Komisyonu'nda eleştirilerin hedefi olmuştu. Ajans, 2011'de Facebook'un, Facebook'taki bilgilerini gizli tutabileceklerini söyleyerek tüketicileri aldattığını, ancak bunun kamuoyuna açıklanmasına izin verdiğini söyledi. FTC ve Facebook arasındaki müteakip bir anlaşma, şirkete, bilgilerini kendi veri ayarlarının ötesinde paylaşmadan önce tüketicilere bildirimde bulunmalarını istedi.


FTC şimdi Facebook'u Cambridge Analytica'nın Facebook verilerini nasıl kullandığı konusunda araştırıyor.


Facebook’un Bay Sherman’ı, insanların gizliliğini korumanın şirket için kritik önem taşıdığını söyledi, ancak Facebook’un FTC’yle olan etkileşimlerine daha fazla yorum yapmadı.


Sherman, “FTC rızası kararının altında yatan fikirlerden biri, insanlara bilgilerini nasıl kullandığımız konusunda açık olmak ve onlara anlamlı seçimler sunmamız gerektiğidir” dedi. “Ve bu güncelleme ile yapmaya çalıştığımız şey bu.”


Bay Sherman, Facebook'un bu önerilen kurallar hakkında kamuoyu yorumlarını almayı ve ardından aldıkları geri bildirimlere göre gözden geçirmeyi planladığını söyledi. Facebook, kullanıcılarına yeni politikaları kabul etmek için 30 gün vermeyi planlıyor.


Georgia Wells - 4 Nisan 2018- The Wall Street Journal




Derya Beyaz, 04.05.2018, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı