2 Mayıs 2018 Çarşamba

SA6063/KY13-AO172: Yeni Bir Siyasal Sistem İhtiyacı

"Siyasetin geldiği nokta bu derece vahim ise artık iş çığırından çıkmıştır ve yeni bir siyasal sistem kaçınılmazdır.."


Siyasi tarihimiz, geçmişte yaşanan onca olumsuz şeyler nedeniyle çeşitli eleştirilere sahne olmaktadır. Ancak, ilk meclisten bu yana bir asır geçmiş olmasına rağmen geçmişte yaşananların benzerlerini hatta daha şeddelilerini yaşamakta, her geçen gün çeşitli çirkinliklere şahit olmaktayız. Üstelik bu yapılanlar ne yazık ki, kimileri tarafından takdir edilmektedir.

Demokrasimizin geldiği bu nokta oldukça vahimdir.

Zira bugün ortaya çıkan siyasî kabuller sadece bir cepheyle ilgili değildir. Bu kabuller siyasetin genel ahlakını ilgilendirecek etkiler yaratmakta, topyekun siyasal bir ahlak üretmektedir.

Eğer bir veya daha çok siyasal parti çeşitli entrikalarla yol almaya çalışıyor, bu gibi şeyler toplumun bir kesimince meşru ve güzel görülüyorsa; siyasetin temizlenmesi bir temenniden öteye geçemez.

Düşünün; geldiğimiz noktada kiralık vekillik, (bırakın kiralık katilliği) kiralık annelik kadar bile yargılanmıyor. Üstelik bunu üstün demokratik bir hareket olarak değerlendirenler bile var! Oysa bizler daha dün, bir milletvekilinin özgür iradesiyle seçildiği partiden bir başka partiye geçmesine yasal engeller arıyorduk..

Siyasetin geldiği nokta bu derece vahim ise artık iş çığırından çıkmıştır ve yeni bir siyasal sistem kaçınılmazdır..

***

Seçmen (yerelde) milletvekilini seçer gibi görünse de aslında sadece partisini seçer. O nedenle adayın profiline, o partinin seçim döneminde yapılan vaatlerin ne kadarının gerçekleştirdiğine, verilen sözlerin ne derece tutulup tutulmadığına bakmaz.

Durum böyle olduğu için siyasi partilerin genel başkanları öncelikle kendisiyle uyumlu olacak, verilen görevleri takip etme yeterliliğinde olan, parti içinde aykırı seslere kulak tıkayacak kişileri aday gösterirler. 

Bu tercihte elbet ana kriterler mevcuttur. Bu doğrultuda ilk kriter adayın profilidir ve aday gösterilecek kişinin aşırı tepki gösterilecek derecede yanlış birisi olmamasına özen gösterilir.

Aksini iddia eden varsa emin olun o kişi sadece fiziken bu ülkede yaşamaktadır ve siyasetin doğasını kavramaktan uzaktır.




Adnan ONAY, 02.05.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı