19 Nisan 2018 Perşembe

SA5983/KY29-YA99: İşte Almanya’nın Özgürlük Anlayışı; 'Can Feda' Filminin Gösterimi Durduruldu

Almanya 'Can Feda' filminin gösterimini durdurdu. Aydın geçinenlerin ve sürekli sanatta özgürlüğü savunanların Almanya’nın bu tutumuna tepki göstermelerini bekliyorum, zira bu tepki gerçek niyetleri ortaya koyacak.

  
Basın özgürlüğü, medyanın tarafsızlığı, ideolojilerin yayılmasında basın gibi konular, iletişim okuyanların en fazla üzerinde durdukları konu; lakin, şu bir gerçek ki, her ülkenin özgürlük anlayışı kendi ulusal çıkarları çerçevesinde çizilmekte. 

Lafı dolandırmayalım; Almanya’da, Türkiye’de çekilen ve sınır ötesi operasyonu anlatan 'Can Feda' filminin gösterimi durdurulmuş. Sebep, gençleri şiddete teşvik etmesi!


Er Ryan’ı kurtarmak, Rambo, Cesur Yürek, Son Samuray, 300 Spartalı, Sparkatüs, Düşman Hattı gibi kolların bacakların havada uçuştuğu birçok filmin, şiddetin alâsını içerdiğini unutan Almanya, nedense bu filmi sakıncalı buldu! 


"Dünyanın en tehlikeli bölgelerinden birinde 7 yıldır iç savaş hüküm sürmektedir. Türk ordusu yanında hiçbir müttefik devlet olmadan bölgeye giriş yapar. Bölgede görevliler arasında Yüzbaşı Alparslan'ın komutasındaki 6 kişilik Özel Kuvvetler timi de vardır. Tim, aralarına katılan Yüzbaşı Pilot Onur ile birlikte Türk ordusuna karşı kurulan büyük bir tuzağı ortaya çıkarır. Tuzağı bozmak için zorlu şartlarda vatan millet uğruna teröristlere karşı yaşam savaşı veren tim için asıl sınav, vicdanını kaybetmeyip insan kalmayı başarabilmektir."  Can Feda, 2018

Aydın geçinenlerin ve sürekli sanatta özgürlüğü savunanların Almanya’nın bu tutumuna tepki göstermelerini bekliyorum, zira bu tepki gerçek niyetleri ortaya koyacak.

Özgürlük, hak, hukuk, adalet deyince mangalda kül bırakmayan Almanya’nın bir filmi niye yasakladığına gelince; 


PKK’ya en büyük desteği veren ülkelerin başında gelen Almanya, bu filmin gösteriminde kısıtlamaya gitmeseydi kendiyle çelişmiş olacak, koruyup kolladığı terörist unsurlarla karşı karşıya gelecekti. 


Özetle, medya ve ideoloji, basın özgürlüğü konularında hazırlayacağımız projelere Mc Luhan raporu kıvamında bir örnek daha çıktı. 




Dr.Yurdagül Atun, 19.04.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Medya, 




Sonsuz Ark'ın Notu:


Başrolünü Burak Özçivit ve Kerem Bürsin’in paylaştığı ‘Can Feda’nın, Almanya gösterimi durduruldu. Yapımcı şirket, hafta içi 23.00’ten sonra izlenmesi ve tatil günlerinde gösteriminin yasaklanması nedeniyle böyle bir karar aldığını açıkladı.


Burak Özçivit, önceki akşam 6 Nisan’da vizyona giren ve başrolünü oynadığı ‘Can Feda’ filminin Avrupa Turnesi kapsamında Almanya’nın Gelsenkirchen şehrinde sevenleriyle buluştu. Özçivit, Apollo Sinemaları’nda binlerce kişi tarafından Türk bayraklarıyla karşılandı. 


Türk askerinin olağan üstü şartlardaki gücünü ve yüreğini anlatan filmin, ‘Gençleri şiddete özendiriyor’ gerekçesiyle gösterimine izin verilmedi. Almanya’daki dağıtımcı firma AF Medya’nın ısrarıyla, aylar öncesinden duyurusu yapılan ve biletleri satılan filmin galası için, altı dakikalık bölümün çıkarılması ve ‘+18’ şartıyla izin alındı. Almanya’da sakıncalı içerik anlamına gelen ‘+18’ filmlerin gösterimine saat 23:00’ten sonra izin veriliyor. Biletlerini alan binlerce kişi bu sebepten dolayı filmi izleyemedi.


‘Can Feda’yı izlemeye gelen yaklaşık 4 bin 500 kişiden sadece 400’ü içeri alındı. Galaya katılamayanlara başka bir filmin biletleri verildi. Hayranlar, biletleri yırtarak durumu protesto etti. Gösterimde de altı dakika yerine filmin 20 dakikası kesildi. Dün, üst kurul olan Freiwillige Selbstkontrolle Der Filmwirtschaft tarafından tekrar değerlendirilen film, hiçbir kategoriye koyulmadan ‘+18’ olarak belirlendi.


Yapılan ikinci değerlendirmede ise, “Bu film için özellikle belirtici bir işaret teklifi yapılmamıştır. Çünkü inceleme komisyonunun değerlendirmesine göre, gençliği tehlike eden unsurlar içermektedir. Filmin, cumartesi ve pazar günleri gösterilmesine izin verilmemiştir” kararı alındı.



Karar, Eyalet Gençlik Dairesi devamlı temsilcisi Birgit Goehlnich tarafından yazılı olarak bildirildi. Bunun üzerine, ‘Can Feda’nın yapımcı şirketleri TAFF Pictures ve BRK’S Yapım itiraz ederek, filmin gösterimini tamamen durdurdu. NTV, 14.04.2018




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı