19 Nisan 2018 Perşembe

SA5980/KY35-YTK263: Erken Seçim Dersleri

Yaşar Taşkın Koç'tan.... Di'li Geçmiş Zaman




09 Haziran 2015, Salı

1- İlk dersi ben aldım.


Bu bana ders olur mu, bundan sonra daha doğru tahminlerde bulunur muyum bilmem ama bir kere daha dersimi aldım.


HDP'nin seçimlere parti olarak girme kararını son güne kadar eleştirdim. Barajı geçemeyeceği halde bunun bir intihar anlamına geldiğini savundum. Sandıklar açılmaya başladığında da aynı kesin kanaatteydim. Çok güzel yanıldım.


“Belki kılpayı aşar” diyordum son olarak.

Bırak kılpayını oylarını yüzde yüz artırıp çok büyük başarı elde etti.


Tebrik ederken haklarında feci yanıldığımı da kayda geçireyim.


2- İkinci dersi muhtemelen ve doğal olarak AK Parti almış olmalı.


Madem tek parti iktidarından küçük bir oranla da olsa iktidar kaybedildi; son iki seçimde ortalama yüzde 10'ar küçüldüyse bunun muhasebesini yapacak.


Yazıyı yazdığım saatlerde seçim sonuçlarını değerlendiren büyük bir toplantı sürüyordu. Bakalım hangi kararlar çıkacak; neler değerlendirilecek; hangi konularda özeleştiri yapılacak; koalisyon seçenekleri veya erken seçim ihtimali için neler tartışılacak.


3- CHP'nin sevinç içinde zafer kazanmış gibi yaptığı ilk gece açıklaması hadi tek parti iktidarının sona ermesinden kendine çıkardığı pay olsun. İyi ama CHP seçmeni kendi partisinin uzun yıllardır ne işe yaradığını sorguladığında ne cevap alabiliyor ki? Soldaki yerini ciddi biçimde HDP'ye terk etmesi ve ne onduran ne yaşatan bir parti olarak damgalanması ne avantaj sağlıyor seçmenlerine? Bıraktım CHP'nin bir önceki seçimlere göre düşüş göstermesini, Genel Sekreter Haluk Koç'un ertesi gün kurulacak koalisyonun büyük ortağı olacakları havasındaki kibirli demeci ne olacak? CHP sanırım gün ağardıktan sonra ayakları suya ermiş, seçim sonuçlarının kendilerine ne dediğini; bir koalisyon kurabileceklerse bunu ancak AK Parti ile yapabileceklerini ancak anlamıştır.


4- MHP lideri Devlet Bahçeli uzun yıllar sonra bir seçim sonucunu yazılı değil kameralar karşısında değerlendirirken şüphesiz önceki genel seçimlere göre oylarını belirgin düzeyde artırmış olmanın keyfini yaşıyordu. Neredeyse bütün koalisyon seçeneklerine partisini kapatırken benim dikkatimi çekense nerede pişirildiği az çok belli bir projeye de rest çekti aslında; “HDP destekli CHP-MHP veya CHP azınlık hükümeti”. Bahçeli, içinde kaçınılmaz olarak HDP'nin de olduğu o “asıl proje”ye karşı çıkarken geri dönülmez şekilde de kestirip attı.


Bahçeli'nin bu açıklamasından bundan sonra en çok rahatsız olanları, kendisine en çok hücum edenleri iyi not edin.


5- Şüphesiz seçimin en başarılı partisi HDP de bundan sonra sorumluluğu nedeniyle süreç içinde dersler çıkaracak. İlginç şekilde iki tür milliyetçiliğin partileri yükseldi; Türk milliyetçiliği MHP ve Kürt milliyetçiliği HDP ile. Ve merkezdeki iki parti AK Parti'yle CHP belirli oranlarda oy kaybetti.


Ancak özellikle HDP açısından Kürt milliyetçiliği üzerinden yükseliş sürdürülebilir olmadığı gibi Selahattin Demirtaş'ın isabetle tahmin ettiği gibi önemli oranda “emanet oy”a sahip bir parti. Bu emanet oylar HDP Türkiyelileştikçe onlarda kalır hatta artabilir. Tersi durumda hızla terk edecektir.

Kürtlerden aldığı oy kadar Batı'dan, Türklerden, soldan, Alevilerden aldığı oylara bakınca HDP'nin ne yapması gerektiği açık.

25 ilden 80 vekil çıkarmış; vekillerinin yarıdan fazlası Türk, solcu, Alevi, Arap, Ermeni, Yezidi, Süryani, İslâmcı, hatta “beyaz Kürt” olan; yoğun kadın mebusa sahip; çevreci, insan hakları uzmanı, Almanya, ABD, İngiltere'de uzun yıllar yaşamış akademisyenlerin yer aldığı bir parti varken bu saatten sonra PKK'nın silah bırakmaması HDP için taşınamaz bir yüktür.


Umarım en kısa zamanda bu yönde önemli ve geri alınamaz kararlar alınır. Bu, kendileri kadar hepimizin geleceği için çok önemli bir adım.


Unutmayalım ve onlar da unutmasın ki Meclis'te de sokakta da karşılarında yer alan Türk milliyetçiliği de yükselişte…


Bu karşıtlığı yok etmenin tek yolu terörün temelli olarak sona ermesi, HDP'nin etnik bir parti olmaktan uzaklaşmaya devam etmesidir (yazıyı bitirdiğimde Demirtaş'ın asıp kesen açıklamalarını gördüm ama yine de iyi niyetimi korumak istiyorum).


6- İlk geceki sevinç gösterilerine rağmen AK Partisiz bir siyaset dizaynının mümkün olmadığını sanırım muhalefet partileri de onlar üzerinden yeni bir dizayn yapmak isteyenler de görmüştür. 13 yıllık tek parti iktidarının ardından yüzde 41'le açık ara birinci parti olan AK Parti hâlâ bütün denklemlerin, formüllerin ihmal edilmesi mümkün olmayan ana verisi.


7- Uzun süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerinden süren ve yurt dışından da büyük katkı ve yönlendirme yapılan karalama kampanyasının mucitleri de bizzat Erdoğan'ı “gelecek projeksiyonlarından” dışlamanın yollarını arayanlar da herhalde her on kişiden dördünün verdiği oydan bir kere daha dersini almıştır.


Ders alsalar da bu mücadele sürecek şüphesiz.


Henüz ilk raunt.


Şimdilik yer kalmadı.


Sonraki rauntlar hakkında önümüzdeki yazılarda analizlerimize ve Ankara'daki tartışmalara değinmeye devam ederiz nasipse.


Yaşar Taşkın Koç, 19
.04.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Ankara'nın Ruhu
Yaşar Taşkın Koç Yazıları




Sonsuz Ark'ın Notu: Yaşar Taşkın Koç Beyefendi'nin yazılarının yayınlanması için onayı alınmıştır. Seçkin Deniz, 16.07.2015


İlk Yayınlandığı Yer: Yeni Şafak




Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı