16 Kasım 2017 Perşembe

SA5172/Sonsuz Ark-YD57: Angela Merkel'in Yeni Almanyası



 Angela Merkel’s New Germany

Mültecilerin karşılanma biçiminden toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine kadar, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in sosyal ve siyasi bölünmeleri birbirine bağlama yeteneği, Almanya'nın açık bir topluma dönüşmesini mümkün kıldı. Ekonomik olmayan bu politika, görev süresinin en büyük başarısı olmuştur.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Hıristiyan Demokratik Birliği (CDU) Eylül ayında yapılan federal seçimde çoğunluğu kazanmış olabilir, ancak bu, ülkenin geleceğinin açık olduğu anlamına gelmiyor. Merkel'in Yeşiller ve Serbest Demokratlar ile yeni bir koalisyon kurmaya çalıştığının ortaya çıkması, sadece önümüzdeki dört yıl boyunca  Almanya'nın ekonomik yörüngesini şekillendirecek değil; aynı zamanda ülkenin gerçekten açık bir topluma dönüşmesinin kaderini de belirleyecek.


Kuşkusuz bir zamanlar, Avrupa'daki hasta adam olan Almanya, küresel bir ekonomik güç merkezi olarak ortaya çıktı. Ancak gerçek şu ki, Almanya'nın şu andaki ekonomik başarısı, özellikle Avrupa'da, Almanya ihracatına güçlü bir talep sağlayan hoş dış koşullardan ziyade iyi politikaların bir sonucudur.

Şüphesiz, önemli yerli ekonomik reformlar, Almanya'nın dış talebin avantajlarından yararlanmasını sağladı. Ancak bu Merkel iktidara gelmeden çok önce planlandı ve Merkel'in 12 yıllık görev süresi boyunca anlamlı ekonomik reformlar gerçekleştirilmedi. Örneğin, kısmen, aşırı düzenlenmiş hizmetler ve ağır bürokratik yükler nedeniyle, yerel özel yatırımlar zayıf kalmaktadır.

Dahası, Alman hükümeti komşularına kemer sıkma önermişken, net kamu yatırımlarının negatif olmasına izin verirken Almanya'da emeklilik ve transferler için sosyal harcamaları arttırmıştır. Bir zamanlar CDU tarafından sınırlı hale getirilen vergi sisteminin çok gerekli olan revizyonu gerçekleştirilemedi. Ayrıca, Merkel'in görev süresi boyunca istihdam artmış olmasına rağmen, iş yaratımı işgücü piyasasının düşük gelirli kesimini azaltmada başarılı olamadı.

Bir sonraki hükümeti CDU (ve Bavyera kardeş partisi, Hıristiyan Sosyal Birliği), Yeşiller ve Özgür Demokratlarla kurma ihtimali olan taraflar, şimdi Almanya'nın geniş mali fazlalıklarını kendi kurucu unsurlarına hizmet etmek için en iyi nasıl kullanacakları konusunda savaşıyorlar. Verecekleri karar ne olursa olsun, Almanya'nın ekonomik performansı en azından ticaret açısından dengeli bir bütçe ile güçlü kalmaya devam edecek.

Sözde Jamaika koalisyonunun (koalisyon oluşturacak olan partilerin renklerinin jamaika bayrağının renklerini oluşturmasından dolayı kullanılan benzetme) gerçek sınavı başka yerlerde yatıyor. Merkel, sosyal değişim getirme konusundaki kararlılığını ekonomik politika başarılarından yoksun bıraktı. Liderliği altında Almanya, bugünkü açık toplum haline geldi; fakat aynı zamanda giderek bölünmüş bir toplum haline gelmiştir.

Duruma göre, Almanya'nın 82 milyonluk nüfusunun yaklaşık % 20'si göçmen kökenli ve beş milyona yakın Müslüman var. Bu çok kültürlülük, tüm Almanların perspektiflerini değiştirerek yansımaktadır. Beş Alman'dan dördü şimdi İslam'ın ve eşcinselliğin Alman toplumunun bir parçası olduğunu düşünüyor; Dört kişiden üçü göçmenler ve mülteciler hakkında aynı şeyi söylüyor. Ve Almanya, kıtadaki en Avrupalı ​​nüfustan biri.

Merkel liderliğindeki son üç hükümet, bu dönüşüme büyük katkıda bulundu. Eleştirmenler muhafazakar partiden ilk sosyal demokrat şansölye olarak Merkel'i tercih ediyor, çünkü kararlılığı ve geleneksel değerleri anlatırken birçok ilerici politikayı benimsemiş. Muhtemelen en önemli kararı - ki kendisine neredeyse şansölyeliği kaybettiriyordu - ama nihayetinde mirasını şekillendirmişti 2015 kararında, kendi partisindeki pek çok kişinin şiddetli muhalefetine rağmen yaklaşık 1.5 milyon mülteciye sığınma hakkı verdi, toplum onların Almanya'ya entegrasyonu için baskı yapıyordu.

Almanya'nın Merkel liderliğindeki hükümetleri, erken çocukluk eğitimi ve çocuk haklarını da desteklerken, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki önemli ilerlemeleri de izledi. İşgücü piyasasına daha geniş, daha esnek erişim, erken çocukluk imkanlarının yaygınlaştırılması ve maddi teşvikler, kadınların işgücüne katılma oranının artması endüstrileşmiş dünyanın en yüksek oranlarından biri olan % 70'ten fazla bir paya ulaştırmıştı. Mevcut Alman hükümeti ayrıca, büyük şirketlerin denetim kurullarında kadınlara % 30 oranında bir kota uygulanmasına ve ülkedeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya yönelik bir ücret şeffaflığı yasasına % 21 oranında bir kayda izin verdi.

Merkel bu reformlara öncülük etmedi - en azından onları olumsuz bir şekilde izleyen partisinden uzaklaşmaktan kaçınmak zorunda kaldığı için - zımni destek sundu. Benzer şekilde, Merkel, partisinin çoğunun desteklemediği eşcinsel evliliğin yasallaştırılmasına karşı bu yılın başında kendisi oy vermesine rağmen, oylamanın "yalnızca farklı görüşler arasında saygı"yı teşvik etmekle kalmayıp Bundestag'ın getirdiği kararı nezaketçe kabul etti. "Daha fazla toplumsal uyum ve barış."

Sonuçta, Merkel'in Almanya'nın dönüşümünü mümkün olan açık bir topluluk haline getiren sosyal ve siyasi bölünmeleri birbirine bağlama yeteneği var. Ve ekonomik olmayan bu politikası, onun şansölyeliğinin en büyük başarısı olabilir. Bazı yönlerden Almanya, Merkel'in 2015 mülteci politikası sayesinde 'açıklık' yolunda dönüş noktasının ötesine geçti.

Ancak önümüzde muazzam güçlükler var. Mültecilerin başarılı bir şekilde entegrasyonu ile ilgili teknik ve sosyal zorlukların ötesinde, İslam'a ve çeşitliliğe genel olarak tüm Almanlar tarafından daha fazla hoşgörü duyulması gerekmektedir. Aile ve cinsiyet politikalarında yapılacak diğer değişiklikler ve eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi de gerekecektir.

Almanya, Alman olma vasfını tartışmaya devam ederken, mevcut koalisyon görüşmelerinin sonucu, Merkel'in bir sonraki hükümetinin bu zorluklarla etkili bir şekilde karşılaştığında çalışıp çalışmayacağını belirleyecek. Öyleyse, Merkel yeni bir Alman toplumunun mimarı olarak hatırlanacaktır.

Marcel Fratzscher, 13 Kasım 2017, Project Syndicate

Avrupa Merkez Bankası eski üst düzey yöneticisi Marcel Fratzscher,  Berlin Humboldt Üniversitesi düşünce kuruluşu DIW Berlin ve Makroekonomi ve Finans Profesörü olarak görev yapıyor.



Seçkin Deniz, 15.11.2017, Sonsuz Ark, Yayın Dünyası'ndan, Özel Dosyalar, Çeviri
Seçkin Deniz Yazıları



Not: Çeviri için Google Translate kullanılmıştır.

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı