21 Ağustos 2017 Pazartesi

SA4763/ÇY4-DB97: Unutulan Yabancı Savaşçılar: Suriye'deki PKK/ Orton Raporu: 1-2

"Gerçek şu ki PKK ve YPG aynı varlıklardır."
Kyle Orton

The Forgotten Foreign Fighters: The PKK in Syria

"Bu yayında ifade edilen görüşler yazarın görüşleri olup bunların Henry Jackson Derneği veya Mütevelli Heyeti üyelerinin görüşleri olduğu anlamına gelmez."

Sunum:


The Henry Jackson Society'in "Unutulan Yabancı Savaşçılar: Suriye'deki PKK" adlı yeni raporu, hükümetin İngiliz vatandaşlarının savaş suçları ve şiddet içeren bir örgüte katılımı engellemesine acil ihtiyaç olduğunu vurguluyor.


Yasaklanan bir terör örgütü olan Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Halkın Koruma Birimleri (YPG) gibi örgütler ağında nasıl yeniden adlandırıldığı üzerine bir rapor yayınlıyoruz. YPG birçok İngiliz dahil yüzlerce yabancı savaşçıyı cezbetmiştir.


YPG, DAEŞ'e karşı ABD liderliğindeki Koalisyon'la savaşmak için Batı'dan övgü alsa da, bu organizasyonun şiddet içeren bir terör örgütünün bir iştiraki-parçası olduğunu bildiriyoruz. Bazılarının bu ilişkiyi beğenmesine rağmen yabancı savaşçıların birçoğu YPG'nin PKK'yla olan bağlantısının farkında değiller.


Raporumuz, 12 ülkeden gelen 60 yabancı savaşçının kendi hikayeleri ve deneyimleri analiz edilerek hazırlanmıştır.


Rapor şunu öneriyor:


İngiltere hükümeti, Britanyalıların yurtdışındaki çatışmalarda devlet dışı aktörlere katılmalarını önlemek için Dışarıdan Giriş Yasası'nın güncellenmesini düşünmelidir.


YPG / PKK'dan geri dönenler, adalet sisteminden veya sosyal hizmetlerden başka devlet dikkatini gerektirip gerektirmediğine bakmak için taranmalıdır


PKK'nın Suriye'deki projesinin niteliğiyle ilgili aldatmaya yönelik propagandası ve medya platformları aracılığıyla (ister geleneksel isterse sosyal medya olsun) savaşçı toplama imkanı engellenmelidir.


Henry Jackson Derneği Radikalleşmeye ve Terörizme Karşı Mücadele Merkezi'nden rapor yazarı Kyle Orton şöyle diyor:


"Gerçek şu ki PKK ve YPG aynı varlıklardır. Raporumuz, Suriye'deki YPG için savaşacak olan İngilizler de dahil olmak üzere yabancılar için birçok veriyi ortaya koyuyor. Ancak bu örgütün gerçek doğasını anlamaları gerekir. Onlar terörle mücadele etmekten çok, yasaklanmış bir terör örgütünün amaçlarının gerçekleşmesine yardım ediyorlar. Hükümetin, Britanyalıların bu tuzağa düşmesini önlemek için şimdi harekete geçmesi gerekiyor. Zaten oradaysalar ve geri dönmek isterlerse, toplumumuzdaki potansiyel tehlikeli kişiler haline gelmelerini önlemek için kapsamlı testler yapılmalıdır."




Özet


PYD YABANCI SAVAŞÇI PROJESİ-


Kürdistan İşçi Partisi (PKK), 1960’larda batı dünyasında kasıp kavuran radikal oluşumlar sonucunda ortaya çıktı. 1978'de Kürt milliyetçiliği ve lideri Abdullah Öcalan çevresinde bir kişilik kültüyle beslenen Marksist-Leninist bir örgüt olarak kuruldu. PKK, bu dönemin çoğunu diğer Kürt ve sol gruplara ve - yüzlerce yıl boyunca öldürülecek -  kendi muhaliflerine fikirleri için destek tabanını tekelleştirme girişimi amacıyla saldırarak geçirdi. 


PKK 1980 darbesiyle Türkiye'den koparılıp o zamanlar hali hazırdaki diktatör Bashar'ın babası olan Hafız Esad tarafından yönetilen Suriye’ye sığındı. 1980'lerin başlarında,  Türkiye’de gücü ele geçiren, aralarında apolitik Kürtlerin de bulunduğu muhalefeti hareketlendiren cunta vahşeti aracılığıyla PKK için siyasi olarak zemin hazırlandı. 

Bekaa Vadisi'ndeki terörist eğitim kamplarında PKK Esad rejimi, Sovyetler Birliği ve Filistinli vekiller tarafından askeri olarak eğitiliyordu. PKK, 1984 yılında Türk devletiyle olan savaşını ilk önce bağımsızlık talep ederek başlattı ve daha sonra bu ayrılıkçı talepleri yumuşattı. PKK Türkiye’deki ayaklanmayı canlı tutmak için özellikle İran'daki devrimci İslamcı rejim ve daha az derecede SaddamHüseyin'in Irak'ı gibi bölgedeki diğer hükümetlerle ilişkiler kurdu. 


PKK'nın Türkiye'ye karşı savaşı 1992 yılına kadar nispeten düşük bir seviyede gerçekleşti. O yıl ve 1996 yılları arasında PKK-Türkiye savaşı en yoğun zamanındaydı. PKK hem hedeflenmiş hem de ayrım gözetmeyen yönleri içeren bir şiddet kampanyası yürüttü. Hemşireler, Öğretmenler, memurlar ve diğer "devlet görevlileri" PKK tarafından öldürüldü ve her zaman, ona karşı çıkan Kürtlerden özel bir örnek vardı. 


Türk şehirleri PKK intihar bombacılarıyla saldırıya uğradı. Devletle birlikte olan ve PKK'yı uzak tutmak için çalışan milisleri görevlendirmek için para kabul eden köylere toplu cezalandırma yapıldı. PKK'nın bu yıllardaki tutumu, insan hakları gruplarına göre insanlığa karşı suçlarla sonuçlandı. Türk hükümeti ayaklanmaya acımasızca yanıt verdi, yüz binlerce insanı nüfusu ve direnişçileri ayırmak için yerinden etti ve gazetecilerin, aktivistlerin ve politikacıların yasal olmayan diğer cinayetlerine karıştı. 


1990'ların sonunda, Sovyetler Birliği sona erdiğinde, Esad rejimine Öcalan’ı sınır dışı etmesi için Türkiye tarafından baskı yapılıyordu, Türk hükümeti daha önce başarısız ayaklanma direnci yöntemlerinden ders çıkarıyor, Öcalan ve otokratik yapısı nedeniyle taktiklerini değiştiremeyen PKK çırpınıyordu. On yılın sonuna gelindiğinde, ilk direniş büyük ölçüde askeri olarak yenildi – siyasi olarak yerleştirilip askeri olarak canlandırılırken-. 


PYD YABANCI SAVAŞÇI PROJESİ- 2


PKK Avrupa Birliği, NATO ve Avustralya, İngiltere, Kanada, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletler gibi pek çok batılı devlet tarafından bir terörist örgüt olarak tescillidir. Bu sadece PKK’yı kara listesine alan bir NATO müttefiki olan Türkiye ile dayanışma için değildir. PKK batılı vatandaşları da Türkiye’de turistik bölgelerdeki saldırılarda öldürmüş ve fidye için kaçırmıştır. 


Daha merkezi olarak PKK, neredeyse tamamen organize suç merkezli olarak para üretmek ve PKK'ya destek sağlamak için Avrupa'da geniş bir altyapıya sahiptir. Bazı tahminlere göre, PKK'nın Avrupa kanadı, Kürt diasporasını zorla gasp etmek, para aklamak ve uyuşturucu, insan, yasadışı silah ticareti ve sigara ve çay gibi öğelerin ticaretini yapmak suretiyle yılda yaklaşık 80 milyon dolar gelir elde ediyor. 


Bu para sadece Türkiye'de terörizmi finanse etmek için kullanılmıyor, aynı zamanda Avrupa'da PKK'nın, Türk devlet mülkiyetine, muhalif Kürtlere ve diğerleri ile PKK tarafından düşman addedilen insanlara ve mülkiyete karşı terör eylemlerini finanse ediyor. 2002'den başlayarak PKK, Terörle Mücadele döneminde terörizme çağrışımdan kaçınmak için uluslararası gerekçelerle ve çeşitli Kürt dinleyicileriyle ilgili daha yerel nedenlerden ötürü kendisini yeniden isimlendirmeye başladı. 


PKK, görünürde yerel örgütler kurmayı amaçlayan bir "konfederal model" benimsedi; Irak'ta PKK Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'ni (PCDK) yarattı; Suriye'de PKK, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Halkın Koruma Birimleri (YPG) olarak bilinen bir silahlı kanadı kurdu; İran'da PKK Kürdistan Serbest Yaşam Partisi'ni (PJAK) yarattı. 


PKK, PCDK, PYD / YPG ve PJAK hepsi resmi olarak ulus ötesi siyasi bir şemsiye olan Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) 'nin bir parçası. KCK'nın bu unsurları PKK'nın "kol"u ya da "dal"ı ya da "kardeş grup" ları değil; bunlar kuzey Irak'ın Kandil Dağları'ndaki PKK karargahında Abdullah Öcalan ve ekibinin nihai otoritesi altında üyelik, ideoloji ve komuta yapısını paylaşan aynı organizasyonun bütünleşik bileşenleri. 


2011'de Suriye ayaklanması patlak verdiğinde, PYD göstericilere saldırdı ve Esad yönetimi ile uzlaşmacı ilişkiler sürdürdü. Esad, Kuzey Suriye'nin Kürt çoğunluk bölgelerinden çekildi ve koşullarını belirledi; diğer yandan onlarca yıldır PKK'ya ev sahipliği yaparak, Kürt siyaset sahnesine hükmetmesini sağlayarak enerjilerini Türkiye'ye yöneltti ve diğer Kürt örgütlerini fiziksel olarak zayıflattı. Geri çekildi - bu PYD'nin boşalan bölgenin kontrolünü ele geçirmesine izin verdi. Bu, PYD ile Esad karşıtı isyan arasındaki çatışmaları ortaya çıkardı ve isyancıların ana destekçileri arasında yer alan Türkiye'yi, sınırını bir PKK tabanına dayandırmanın ikincil bir hedefine yönlendirdi.


PYD ayrıca, Irak Kürdistanı'nın Batı dostu hükümetinin Suriye'de bozguna uğradığını da güvence altına aldı: PYD, Esad'a aşırı bağımlı ve Erbil ile bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere bütün Kürt siyasi örgütleri ve eylemcileri şiddetle bastıran otoriter bir rejimi güçlendirdi.


Kyle Orton, 17 Ağustos 2017, The Henry Jackson Society







.Derya Beyaz, 21.08.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri 



Orton Raporu:


PYD Foreign Fighter Project:

http://henryjacksonsociety.org/wp-content/uploads/2017/08/3053-PYD-Foreign-Fighter-Project-1.pdf



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı